Şekerbank 60 yaşında

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Dün İstanbul’da Şekerbank’ın kuruluşunun 60’ıncı yılı nedeniyle bir toplantı düzenlendi. Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı başlığı altında, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Amerikalı Profesör Robert J.Shiller konuştu. 

Açılış konuşmasında Şekerbank Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Hasan Basri Göktan “Şekerbank’ın 60 yıllık hikayesi 1950’lerden günümüze yaşanan toplumsal ve ekonomik oluşumun, yani Türkiye’nin hikayesidir” diyor. 

Şekerbank Türkiye’de 1920’lerde başlayan şeker pancarı üretiminin ve bu üretime dayalı şeker sanayi hareketinin uzantısıdır. 

Pancar üreticilerinin küçük tasarrufl arıyla 1953 yılında Eskişehir’de bir kooperatif bankası olarak kurulan Şekerbank, 1956 yılında anonim şirket statüsüne geçerek hızlı bir büyüme sürecine girdi. 

Şimdilerde 20 milyar TL dolayındaki aktif büyüklüğü ve yurdun her köşesine yayılan 312 şubesi ile faaliyetini sürdürüyor. 

Toplantıda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonominin durumunu, sorunlarını ve ekonomi politikalarının hedefl erini perdeye yansıtılan tablolarla anlattı. 

Sıkı para ve maliye politikasının devam edeceğini, enfl asyonun gerileyeceğini, cari açığın küçüleceğini, gelecek yıllarda yüzde 5 oranında sürdürülebilir büyümenin hedef alındığını söyledi. 

Prof.Robert J.Shiller ekonomide balonların oluşması konusuna ağılık verdi. Shiller, 2003 yılında yayınladığı “Is There a Bubble in the Housing Market?” adlı makalesinde gayrimenkul fiyatlarının çok şiştiğinden söz ederek, krizden söz ederek ünlenen bir iktisatçıdır. 

Shiller, 2005 yılında yayınladığı “Irrational Exuberance” ile de benzer uyarılarını hem hisse senedi, hem de emlak fiyatları için tekrarladı. Shiller, 2006 yılı Ağustos ayında The Wall Street Journal’da finansal piyasalardaki önemli risklerden ve olası bir durgunluktan söz eden yazısını kaleme aldı. 

2013 Nobel Ekonomi Ödülü’nü alan Prof. Robert J. Shiller, finansal balonlar, finansal piyasalar ve emlak piyasası üzerine akademik çalışmalar yapıyor. 

Shiller, konuşması boyunca, ABD’de, Avrupa’da ve Japonya’da balonların nasıl oluştuğunu gösteren çizimleri perdeye yansıtarak, balonların oluşumunun bir sürpriz teşkil etmediğini anlattı. 

TCMB, IMF ve Hazine verilerine dayalı olarak Türkiye’nin durumunu değerlendiren Prof. Shiller, Türkiye’de genel olarak, İstanbul’da özel olarak gayrimenkul fiyatlarının enfl asyonun üzerinde artış göstermesine rağmen, bir balon tehlikesinin şimdilik bulunmadığını belirtti.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018