SEK kahvedeki süte ısındı, 2019’da 1.000 barista yetiştirecek

Yasemin SALİH
Yasemin SALİH İYİLİK FABRİKASI [email protected]

Dünyanın en çok çay tüketen ülkesi Türkiye, kahvenin küresel nüfusuna kayıtsız kalamıyor. Özellikle yeni nesil kahve dükkanlarının giderek artması, başta gençler olmak üzere sosyalleşme alanlarının çayhanelerden kahve zincirlerine doğru kaymasına neden oluyor. Şu anda Türkiye’de 1.000’i zincir dükkan olmak üzere bin 500 kahve dükkanı var. Bunlar “üçüncü nesil kahveciler” denilen kahveyi tüm süreçleriyle bir bütün olarak kabul etmiş işletmeler. Bütün bu mağazaların birleştiği ortak nokta ise yelkenlerini şişiren bu rüzgarda Starbucks sisteminin büyük payı olduğu. Kahve zincirlerinin yaygınlaşması, beraberinde birçok sektörü de etkiledi. “Latte” gibi yeni nesil kahve türlerinin heyecanlandırdığı süt endüstrisi bunlardan.

Birçok süt üreticisi kahve dükkanlarına girmek, büyük alım sözleşmelerine imza atmak için çeşitli yollar deniyor. Pazara bakıldığında söz konusu bin 500 kahve dükkanının yarattığı süt pazarında yüzde 45’lik pay SEK’e ait.

SEK olarak Starbucks dükkanları dahil olmak üzere sektörde önemli bir yere sahip olduklarını söyleyen markanın çatı şirketi Tat’ın Genel Müdürü Arzu Aslan Kesimer, kahve dükkanlarını yakın markaja aldıklarını söylüyor. “SEK’le birlikte kahve alanını sahiplenmeyi görev bildik” diyen Kesimer, 25 yıldır Koç Topluluğu’nda görev yapan bir isim. 22 yıl önce Koç Holding tarafından satın alınan SEK’in Tat Gıda çatısı altında önemli bir yere sahip olduğunu belirten Kesimer’e göre kahve dükkanlarındaki artış sektör için ciddi bir pazar yarattı. Kesimer kahve trendinin SEK’teki yerini şu verilerle anlatıyor: “SEK yılda yaklaşık 70 bin ton süt satıyor, bunun yüzde 30’u kahve dükkanlarına veriliyor. Kahve dükkanlarına yapılan satışın yaklaşık yüzde 5’ini günlük süt oluşturuyor. Yüzde 10’u ise laktozsuz süt. Bu Tat için önemli çünkü 2018 yılı Tat Gıda cirosunun yüzde 53’ünü SEK oluşturuyor. Bu nedenle kahve pazarında daha da güçlenmek istiyoruz.”

Türkiye’de 7 bin barista kayıtlı

Kahve zincirleri aynı zamanda önemli birer istihdam alanına da dönüştü. SEK’in sektörle ilgili planları arasında gençleri bu alana ısındırmak ve iş fırsatı yakalamalarına destek olmak var. Bunun için SEK Barista Club’ı kuran şirket ücretsiz barista eğitimleri başlattı. İş ortağı olarak da iki kadın girişimcinin kurduğu Kimma’yı seçti. Projeye başlamadan önce kahve satılan yaklaşık 2 bin 500 nokta ile görüştüklerini ve Türkiye’de kayıtlı 7 bin baristadan 2 biniyle yüz yüze ihtiyaç analizleri yaptıklarını anlatan Arzu Aslan Kesimer, en büyük sorunun eğitim olduğunu görünce bu kulübü kurma kararı aldıklarını vurguluyor. SEK Barista Club’ı, bir bakıma markanın gençleşme operasyonu olarak gördüklerini söylüyor Keskiner. “Çünkü 18-24 yaş arası nüfus kahve dükkanlarında” diye açıklıyor bu durumu.

SEK Barista Club’ta hedef 2019 sonuna kadar 1.000 baristayı eğitmek. Bunun için iki yılda 2 milyon liralık yatırım planı yapılmış. Şu ana kadar 120 gence eğitim verdiklerini söyleyen Kesimer, başvuruların web sitesi üzerinden yapıldığını ve ilginin yüksek olduğunu sözlerine ekliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar