SEDEFED'ten olumlu söylem olumlu beklenti
SEDEFED üyelerinin gazetemiz DÜNYA ile yaptığı toplantıda, sektör temsilcileri ekonomi ağırlıklı yeni bir gündeme geçilmesini ümit ettiklerini ortaya koyup, sektörleriyle ilgili olumlu gelişmeleri dile getirip, beklentilerini açıklıyorlar. Ekonomide son dönemde sevindirici gelişmeler olduğunu dile getirerek, özellikle KOBİ'lerin yeniden üretime geçmeleri için önlemler alınması gerektiğini belirtiyorlar. Cari açık sorunu için bu gelişmenin öneminin altını çiziyorlar.
Sektörel Dernekler Federasyonu üyelerinin DÜNYA genel yayın yönetmeni Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünde yaptıkları toplantıda hem sektör temsilcileri sektörleri ile ilgili bilgi verip, olumlu söylemlerde bulunmuşlar, hem de çözülmesini istedikleri sektörel sorunlardan söz ediyorlar. Bir an önce ekonomiye odaklanmasını beklediklerini dile getirip, KOBİ'leri n yeniden üretime başlayabilecekleri bir ortam olduğunu belirterek, ithal ikamesinin yeniden güdeme geldiği dönemde, cari açığın azaltılması için KOBİ desteğinin altını çiziyorlar.
SEDEFED başkanı Timur Erk, son dönemde sevindirici gelişmeler olduğunu, ancak cirolar artarken karlılığın düşüş dile getiriyor. Ar-Ge ve inovasyona önem verilerek orta ölçekli teknolojiden yüksek ölçekli teknolojiye geçmenin şart olduğunu söylüyor. Erk, KOB'ler yeniden üretime başlarlarken önlerinde mevzuat hazretlerinin engel çıkarmamasını, ÇED raporlarının hendikap yaratmaması isteğini dile getiriyor. KOBİ'lere verilecek desteklerin yeniden üretimi başlatacağını, bunun da cari açık sorunu açısından önemli olduğunun altını çiziyor. Bu yapının işlerlik kazanması için Ekonomi Bakanlığı içersinde yer alacak "Bilim ve tektnoloji" ayağının üreticilere sorun yaratan değil, kolaylık sağlayan, çözüm üreten bir şekilde örgütlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Demir Çelik sektörü temsilcisi Veysel Yayan sektörlerinde kriz döneminde büyüyen sektörde bu yılın ilk beş ayında da yüzde 24'lük bir üretim artışı olduğunu, gelişmeler sonunda 2013'ten itibaren net ihracatçı bir ülke konumuna geleceğimizi belirtti. Yayan, inşaat demiri ihraç eden, yassı mamul ithal eden bir ülke iken yeni yatırımlarla bu durumu değiştirdiğimizi yassı üründe ihracatımızın ithalatımızın 90 bin ton üstüne çıktığını, bu alanda yeni yatırımların da sürdüğünü söylüyor. Yapısal çelikte net ihracatçı konuma geçtiğimizi belirten Yayan, yakında paslanmaz çelik üretimine de başlayacağımızın altını çiziyor. Enerji de vergi desteği verilmesi halinde sektörde büyümenin daha da hızlanacağını açıklıyor.
Türkiye Fuar Yatırımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Yalçın, Anadolu'daki talep artışının da etkisiyle, genelde istikrar dönemlerinde yüzde 5 büyüme sağlayabilen sektörde yüzde 30 sağlandığını, 300 bin dolar ciroya yükseldiklerini önemli gelişme içersinde olduklarını belirtiyor.
İnşaat sektörü temsilcisi Emre Aykar, pazarda YİD projelerinde, kamu ihalelerinde 40 milyar dolarlık bir büyüklüğün söz konusu olduğunu bunun inşaatte iyi yıl 2007 öncesine dönüşü müjdelediğini belirtiyor. Cari açığın azaltılması düşüncesiyle kredi kısıtlamasının ise sektör açısından doğru olmadığını, konut sektörünün birçok sektörü beslediğini, önünün kesilmemesinin yolunun bulunmasını istiyor.
Otomotiv sektörü temsilcisi Hayri Erce, beş aylık dönemde iç pazarda yüzde 59, dış pazarda yüzde 5 artış olduğunu, bunda, seçim sonrası taksitlendirme ve kredilendirmede bazı önlemlerin alınacağı beklentisi ile tüketicilerin taleplerini öne çekmelerinden kaynaklandığını belirtiyor. Temmuz sonrası iç Pazar büyümesinin yüzde 10'lara gerilemesini beklediklerinin altını çiziyor.
İç pazarda otomotivin önünün kesilmemesini talep ediyor.
SEDEFED üyelerinin açıklamaları bir yandan ekonomi ağırlıklı bir gündeme dönelmesi isteklerini ortaya koyarken, bir yandan da tek tek sektörlerindeki gelişmelerden söz edip isteklerini belirtiyorlar. Ayrıca derneğin 10 üyeli yapıdan 13 üyeli yapıya geçmekte olduğunu, ardından da 15 üyeli bir yapıya geçileceğini belirtiyorlar.