SEDEFED ve reformların tam zamanıdır

Rüştü BOZKURT
Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ [email protected]

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDFED) yöneticileri yaşadıkları sorunları kamuoyu ile paylaşma konusunda her zaman özenli olmuştur. Geçenlerde kısa bir akşam toplantısı yapıldı; kendi bakış açılarından gördüklerini, düşündüklerini ve beklentilerini anlattılar.

Toplantıda anlatılanların bir dökümünü yapıldığında, başlıca şu sorunların öne çıktığını söyleyebiliriz:

. "İthal ikamesi" konusu bir fetiş haline getirilmemeli. Serbest ve adil piyasa koşullarını sağlarken, piyasa boşluklarının yarattığı haksız rekabeti yakından ve dinamik biçimde izlemeli ve girişimcinin "şans eşitliğini" güven altına alma anlayışı hakim kılınmalı.

. Seçim kampanyasında siyasette ve bürokraside değişiklik söylemi işleri iyice yavaşlattı; hızla kararların verilerek işlemler hızlandırılmalı.

. Ana girdi ithalatında ülke yararını artıracak ciddi bir "strateji" ortaya konmalı.

. Özellikle iş makinelerinde son dönemde gözlenen dalgalanmaların olası etkileri analiz edilerek, tamiri imkansız sonuçlar yaratmamasına özen gösterilmeli,

. Daha önceden başlatılan karayolu, demiryolu, liman, hafif raylı sistem, metro,otoyol, bölünmüş yol, köprü geçişleri ekonominin canlanmasında etkili oldu; bu yatırımların sürdürülmesi güvence altına alınmalı,

. Konut alanında genişleme , ani kredi daraltmaları ile frenlenmemeli, önlemlerde "geçiş süreci yönetimine" dikkat edilmeli.

Yasal düzenlemeler

. Yurt dışında yılda 18-20 milyar dolarlık iş yapan taahhüt işletmelerinin Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da beklenmedik risklerle karşılaştı; diğer pazarlara açılımla kayıplar giderilmeye çalışılırken, istikrarsız ülkelerde büyük kayıpları önleyen, pazarı tekrar kazanmayı amaçlayan çabalara odaklanılmalı.

. Taahhüt şirketlerimiz "müşavirlik, tasarım, marka ve tanıtım" konusunda yeni bir kırılma döneminde. Bu dönemin sağlıklı bir geçişle tamamlanması için devlet, girişimciler ve toplumun diğer dinamik kesimleri işbirliklerini artırmalı.

. Asansör gibi özel sektörlerde can ve mal güvenliği ile hizmet kalitesinin artırılması için "yenileme piyasası" için gerekli " düzenlemeler" hızla tanımlanmalı,

. Demir-çelikte özellikle yassı mamullerinin üretimindeki gelişme ile birlikte, "net ithalatçı" olma aşamasından "net ihracatçı" aşamaya iki yıl içinde geçecektir; bu konuda köstekleyici herhangi bir gelişmeye fırsat verilmemeli,

. Ülkemizde fuar, fuarcılık ve fuarlara katılımdaki olumlu gelişmeyi bir adım daha ileri taşımanın gerekleri el birliği ile yerine getirilmeli.

Ortak irade oluştu

SEDEFED yöneticilerinin çok genel çizgileri ile özetlenen beklentileri bize Suzan Sabancı Dinçer' in ve MÜSİAD'in çağrısının ne kadar haklı olduğunu kanıtlıyor. Suzan Sabancı Dinçer, "…yapısal reformların ele alınması ve hızlı şekilde yürürlüğe konması ekonomimizin önünü açacak. Yakaladığımız sürdürülebilir büyüme performansını daha ileri taşımamızı sağlayacak," diyordu. MÜSİAD Başkanı Ömer Cihad Vardan da, "... Faktör verimliliğine dayalı rekabetçi bir büyüme modeline geçme süreci derinleştirmelidir. Öyleyse temel amaç, daha çok kaynak girdisine dayanan ve nicel olan büyümeyi artık nitel bir hale dönüştürmek olmalıdır."

Uzman gözler son günlerde toplumun çok farklı kesimlerinden gelen "çağrının" netleştiğini kanıtlıyor.

Çağrılar, ekonomi aktörlerinin "ortak aklına" olan ihtiyaca vurgu yapıyor.

Çağrılar, işyerlerini dünyaya ve dışa açan 1980'lı yılların reformlarını yeniden ele almayı ve derinleştirmeyi istiyor.

Çağrılar, 2000'lı yıllar kurumsal reformlarının ,makro ekonomik denge yaratmanın etkin araçları olan işler kurumlar yaratmayı yeniden tasarlama zamanı olduğunu söylüyor.

Sözün özü "Yeni Büyüme Modeli" geciktirmeden hazırlanmalı, ilan edilmeli ki, hep birlikte önümüzü görelim; belirsizlik alanını daraltıp risk alanını belirleyelim, ülkemizin en büyük zenginliği olan "girişimci enerjisini" etkin ve verimli kullanalım…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar