“Sedat Bey insancıl ve uğurlu bir patrondu”
96 yaşında aramızdan ayrılan Sadat Üründül, önemli bir mühendis olarak Atatürk Barajı inşaatı ve altyapı yatırımlarında çalıştıktan sonra 20 yılı aşkın süre YTONG’ta sahip yönetici olarak görev yaptı. Bir fabrikayla devraldığı kurumu altı fabrikaya büyütüp 400 bin matreküp üretimini 2.5 milyon metreküpe çıkarttı. Bunu çalışanlarıyla insan sevgisi içersinde bir beraberlikle gerçekleştirdiğini 20 yıl birlikte çalıştığı Fethi Hinginar söyleniyor.
Sedat Üründül’ün dün sabah ölüm ilanını görünce YTONG’ta uzun süreler kendisiyle birlikte çalışmış, Genel Müdürlüğünü yürütmüş, dostum Fethi Hinginar’ı arayıp başsağlığı diledim ve bir işadamı olarak değerlendirmesi için bazı sorular yönelttim. Hingiray, Üründül’ü “Uğurlu bir patrondu. İnsan sevgisi dolu, önemli projelere imza atmış başarılı bir mühendis işadamıydı” diye tanımladı.
Yönelttiğim bazı sorularıma şu yanıtları verdi:
-Sedat Beyle kaç yıl birlikte çalıştınız?
-20 yıl birlikte çalıştık. YTONG ülkemizde 50 yıl geçmişi olan bir şirket. Sedat Bey’den önce 1963 yılında Pendik’te kurulu tek fabrikada faaliyet gösteriyordu. Ben o tek fabrikanın genel müdürüyken kendisi ile Atatürk Barajı yapımı sırasında tanıştım. Çok üstün bir mühendislik bilgisine sahip olağanüstü bir kişilikti. YTONG’a patron olduktan sonra onunla ve oğlu Ömer Beyle birlikte 20 yıl çalıştım. Sedat Bey Türkiye’de mühendislik bilgisi çok önemli kişilerden biriydi. Atatürk Barajı gibi çok önemli projelerde ve mühendislik başarısı isteyen altyapı projelerinde görev yaptıktan sonra, YTONG yönetimine gelmişti.
-Nasıl bir patrondu?
-Çalışanlarına değer veren, insani ilişkileri çok olumlu, insancıl bir patrondu. 20 yıllık birlikte çalışmamız sırasında sinirlenip bir çalışanına olumsuz davrandığına şahit olmadım.
-Onun döneminde 20 yılda firma ne kadar gelişti?
-Uğurlu bir patrondu. YTONG Türkiye’de 50 bin metreküp üretim kapasetesiyle kurulmuş, o geldiğinde kapasitesi 400 bin metreküpe ulaşmış bir şirketti. Sadece bir fabrikada Gebze’de üretim yapıyorduk. Onun döneminde Trakya’da Saray, Antalya, Gaziantep, Bilecik ve Çatalca fabrikalarıyla, üretim merkezlerimizi 6’ya çıkardık. Üretim kapasitemiz de 2.5 milyon metreküpe yükseldi. Gördüğünüz gibi onun döneminde çok önemli bir büyüme ve gelişme sağladık.
-Bunu neye bağlıyorsunuz?
-Bir kere bir mühendis olarak kendi mesleğini çok iyi biliyordu ve sürekli gelişmeleri izleyerek, üretimini geliştiriyordu. Önce de belirttiğim gibi çalışma hayatını insan sevgisi içersinde, çalışanlarıyla sevgi içersinde yürütüyordu. Ben, kendisiyle 20 yıl çalışmış olmaktan büyük gurur duydum. Kendisinden çok şey öğrendim. Sedat beyi rahmetle anıyorum. Başta oğlu Ömer Bey olmak üzere bütün yakınlarına ve dostlarına başsağlığı diliyorum.
Fethi Hinginar’dan dinlediğim iyi mühendis başarılı işadamı 96 yaşında vefat eden Sedat Üründül’ü bende rahmetle anarken, Yaşam öyküsünü anlatan kitabını genç işadamlarına önemli yaşam dersleri çıkarabileceklerine inanarak öneririm.