Seçmen kime muhalefet görevi verecek?
Temel gelişmeler üzerine yazılabilecek pek çok şey olmasına rağmen sanırım kısa vadede son sözü Yunanistan söylüyor olacak. Kendimi tekrar etmek pahasına bir noktanın altını çizmek istiyorum.
Syriza, şayet hükümet olabilirse, hemen eurodan çıkmak gibi bir niyete sahip değil. Syriza ekonomik paketin değiştirilmesini talep edecek. AB bunu kabul edebilir veya etmez. Ederse sorun yok; ancak etmezse Yunanistan geri adım atıp yükümlülüklerini yerine getirmeyi seçebilir veya yükümlülüklerini yerine getirmez. Yerine getirirse sorun yok ancak getirmemeyi secerse AB Yunanistanı fonlamaya devam etmeyebilir veya fonlamayı sürdürebilir. Şayet sürdürürse sorun yok ancak para akışı ve ECB desteği kesilirse Yunanistan'ın eurodan çıkmaktan başka şansı yok.
Peki seçimin sonucu ne olur? Elbette bunu bilmek imkansız ancak ben Yunanlıların AB'den atılma korkusu ile Yeni Demokrasi partisini birinci parti yapacaklarını düşünüyorum. Elbette bu Euro Bölgesi'ndeki sorunu çözmez ancak piyasaların yukarı gitmesini sağlayacak bir rahatlama yaratır. Öte yandan secimlerin sonucunu yatırımcılar negatif algılarsa bile 20 Haziran Fed toplantısı ve ECB'nin müdahale etmesi beklentisi belli bir ölçüde rahatlama sağlayacaktır. Yani Yunan seçimleri kısa vadede iyi bir alım fırsatı yaratabilecek bir gelişme gibi görünüyor. Daha uzun vadeli baktığımızda ise krizin giderek ağırlaştığını ve yayıldığını görüyoruz.
İspanyol banka bilançoları 31 Mart'tan sonra bozulmadığına göre aslında piyasalar ocak-mart döneminde hisse alırken irrasyonel bir davranış içindeydi (veya krizin niteliğini henüz kavrayabilmiş değil). Devlet üzerinden bankalara açılacak olan 100 milyar euro (ki ben yetersiz olduğunu düşünüyorum) civarındaki kredi kısa vadede riski düşürse de orta uzun vadede fazla bir işe yaramayacaktır. Dahası kendisi piyasadan yüzde 6.10 ile borçlanan İtalya'nın (EFSF üzerinden olsa da) İspanya'ya yüzde 3 ile kredi veriyor olması trajik olmasa komik bir durum olarak nitelendirilebilirdi.
Piyasa ile ilgili kısa vadedeli rakamlar telafuz etmek gerekirse: Euro için 1.2310 önemli bir destek, kırılmasını bekliyorum ancak önce 1.2620 dirençi aşılırsa yukarı yönde kuvvetli bir ralli yaşanabilir.
Hisse piyasalarında Yunanistan seçimleri negatif bir etki yaratsa bile düşüşün sınırlı olacağını ve Fed'in daha belirleyici olacağını düşünüyorum. Altında (ve gümüşte) 1.640 seviyesi aşılırsa pozisyon almak/arttırmak makul bir strateji olarak görünüyor. Kafamızı kaldırıp ufka baktığımızda ise Japonya-Çin ve ABD de başımıza çok sorun açacak gibi görünüyor.