Seçimsiz döneme girerken bütün toplum kesimleri beklentilerini açıklamalıdır
23 Haziran İstanbul yenilenme seçimi de Ekrem İmamoğlu’nun Belediye başkanı seçilmesiyle sona erdi. İktidar kanadından da, muhalefet kanadından da, girilen 4 yıllık seçimsiz dönemin iyi değerlendirilmesi gerekliliği vurgulanıyor. Bir yandan önemli dış sorunlarla karşı karşıya olduğumuzun, bir yandan da önemli ekonomik sorunlarla boğuşmak zorunda olduğumuz belirtilerek, bu konuların öncelik aldığı bir gündemin öne alınması isteniyor. Seçimin ardından iş dünyasının bazı kuruluş başkanları,” Kimsenin artık yeni bir seçimden söz etmemeleri gerektiğini” vurgulayarak, “Türkiye’nin gündemde artık ilk sırada siyaset değil ekonomi yer almalı” dediler.. Ekonomik sorunlarımız olduğunu, dünyada ise parasal gevşeme olduğunu bunun Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler için yeni dönemde finansa erişimi artırabileceğini bundan yararlanılması gerektiğini vurguladılar.
Şimdi toplum kesimlerinin hepsinin , sektör kuruluşlarının, Anadolu’daki oda başkanlarının tümünün iş dünyasındaki bu ilk açıklamalara benzer şekilde kendi durumlarını ortaya koyup, beklentilerini açıklamaları gerekir.
Seçimsiz dört yıl, orta vadeli ve reformların ele alınabileceği bir dönemdir. O nedenle yapılacak açıklamalarda, ekonominin siyasetin önünde ilk gündem maddesi olmasını istemenin yanı sıra, yapılması gereken reform adımlarının atılması yönünde öncelikleri sıralamaları da yerinde bir uyarı olacaktır.
Son dönemde hemen hemen bütün kararlar, Ankara merkezli, bürokratik ağırlıklı düzenlemelerle ortak akıl ürünü olmadan tek yönlü olarak hayata geçirilmektedir. Bunun sonucunda eli taşın altında olan üretici kesimlerin, görüşleri alınmadan, onlara danışılmadan gündeme konan kararlardan istenen sonuçları sağlayamamaktadır.
Birbiri ardından önemli olduğu belirtilerek açıklanan teşvikler, üretim, istihdam ve ihracat artışlarına neden olmadığı gibi, ne sektör temsilcilerini ne de KOBI’leri ve Anadolu iş dünyasını mutlu etmiyor.
O nedenle bütün toplum gruplarının bu dört yıllık seçimsiz dönemde ekonominin gündemin ilk sırasında yer alması için ve kendilerine yararlı olacak reformların sıralaması için açıklamalar yapmaları gerekir. Bütün bu açıklamaların Ankara merkez bürokrasisi ve ekonomi yönetimiyle diyalog için önemli olduğu unutulmamalıdır. Başlatılacak bu diyalog sorunların çözümü için ortak aklın ortaya çıkıp, süreklilik kazanması için gerek şarttır. Ekonomi yönetimini sahadan besleyecek bir özellik taşıyacağı için, daha sağlıklı, olumlu sonuç verici kararlar ve faydalı sonuç verecek teşvik sistemlerinin hayata geçmesi için de buna ihtiyaç vardır.
Ekonominin gündemin ilk maddesine oturması için de 4 yıllık seçimsiz dönemde yapılabilecek reformların öncelik sıralaması için de bütün toplum kesimlerinin hiç vakit geçirmeden talepleri ve önerilerini açıklayarak diyalog içerisinde ortak aklın oluşmasına katkıda bulunmalarının tam zamanıdır.
Birinci sayfa özeti:23 Haziran sonrası iktidar da, muhalefet te 4 yıllık seçimsiz dönemde ekonomik sorunların ilk sırada yer aldığı yeni bir gündeme ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar. Bu nedenle bütün üretken toplumsal kesimlerin gündem için ve yapılmasını bekledikleri reformlar için düşüncelerini ortaya koymaları gerekir…