Seçim sonrası piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat İman / Yatırım Finansman

Seçim öncesi hakim olan zayıf piyasa görünümü, seçim ertesinde de devam etmekte. Önceki hükümetin seçimlerden güçlenerek çıkması ve istikrarın devam edeceği beklentisi , haberler daha sıcakken bile Türkiye piyasasını pozitif yönde etkileyemedi. Faizler hafif bir gevşemeyle %8,90 a gerilemiş olsa bile , İMKB hisse senetleri yurtdışındaki borsaların aksine negatif bir görüntü veriyor ve döviz piyasası 1,60 sınırının altında geziniyor. Dün, Moody's in Rusya, Türkiye, Polonya , Çek Cumhuriyeti, Azerbaycan ve Özbekistan bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirdiğinde bile borsamızda bu haberin etkisi 5 dakika ile sınırlı kaldı. Borsada ki zayıflığın esas nedenleri, endeksin en büyük ağırlığının bankalarda olması ve bu sene banka karlarında düşüş beklentisi diğer önemli neden ise sıcak ekonomi. Şu an hem yurtiçi hemde yurtdışından gözler cari açık ve sıcak para konusunda alınacak tedbirlere dönmüş durumda. Seçim öncesi yapılamayan bazı vergi artışlarıysa yeni anayasa konusunda destek ve referandum haberleri öncesinde halen yapılamayabilir. Bu çerçevede önümüzdeki günler konusunda belirsizlik piyasalarımızı etkilemeye devam edecek. İç etkiler haricinde Avrupa bölgesinde zayıflık ve kötü giden ABD ekonomisi önümüzdeki aylarda tüm dünya borsa yatırımcılarının risk iştahını negatif yönde etkileyecek gibi duruyor.

Yurtdışına bir bakarsak Euro/USD paritesinde uzun zamandan beri görülmeyen bir volatilite yaşanıyor. Hem ABD'den gelen zayıflık haberi hem AB bölgesinde konuşulan iflas söylenti ve yorumları bu para birimlerinde günlük dalgalanma marjlarını arttırmakta. Altın fiyatlarında tekrar 1500 USD nin altı beklenirken dünya tahıl stoklarında ki azalma mısır ve buğday gibi emtiaların fiyatlarının belirli bir marja sıkışmasına neden oluyor. Mevsimsel olarak bakır gibi metallerde beklenen gerileme ise henüz gerçekleşmedi.

Tüm bu veriler ışığında çok da parlak bir yaz mevsimi geçirecekmiş gibi gözükmüyor dünya piyasaları. Tabii ki sürekli aşağı giden bir borsa yükselen faizler sıçrayan emtia fiyatları olacak diye bir tahminde bulunmuyorum fakat belirsiz veri akışı durmadan piyasalar üzerindeki sıkıntıyı atamazlar, tekrar bir güven ortamının geri gelmesi için hiç değilse gerek Avrupa bölgesinde gerekse Türkiye'de bazı adımların atılması gerekmekte. Kötü veri akışının kesilmesi ardından iyi veriler gelmese bile piyasalar rölanti periyoda geçebilirler, bunun neticesi olarak yükselişler başlamasa bile tepki hareketleri ve sıkışan piyasalar görebiliriz. Genel olarak Temmuz ayları borsanın pozitif olduğu aylardır, şu an için halen satış psikolojisinden kurtlamamış olan piyasalarda yine mevsimsel bir beklenti olarak Haziran ayının ikinci yarısından itibaren hareketlilik görebiliriz. Bir başka ilginç istatik ise İMKB'nin Ramazan ayında yukarı yönlü harekette olmasıdır yani geçtiğimiz 2-3 ayın acısı Temmuz -Ağustos ayında çıkabilir ama şu an ki verilerle hareketin yinede çok keskin olmamasını beklemekte yarar var.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017