Seçim bitti, yapılacak çok iş var

İlter TURAN
İlter TURAN SİYASET PENCERESİ dunyaweb@dunya.com

Seçimler her ülkede siyasetin gündemindeki konuların önceliğini değiştirir. İktidarlar, kısa vadede oy getirecek işlere eğilirler. Seçmen katında memnuniyet uyandırmayacak işler yapılmaz, önlemler alınmaz. Bunlar seçim sonrasına ertelenir. Seçimler toplumsal gerilimleri yükseltir. Kampanya esnasında iktidar ve muhalefet partilerinin aralarındaki farklar ön plana çıkarılır. Her parti seçmen katında kendi lehine işleyecek bir farkındalık yaratmaya çalışır. Rakiplerinin eksikliklerini, başarısızlıklarını, beceriksizliklerini açığa çıkarmak, herkese duyurmak esastır. Bir ülkede seçimle göreve gelerek kazanılacak şeyler ne kadar fazla ise, ya da seçimi kaybetmekten kaynaklanan kayıplar ne kadar yoğun ise, mücadelenin o kadar çetin geçmesi ve olağan siyaset gündemini o kadar saptırması muhtemeldir. Ülkemizde yerel seçimlerle ilgili bir ek husus var. Yerel yönetimler merkezi yönetimin vesayetinde olduklarından, özellikle gelirleri itibarile hükümete bağımlı olduklarından, bizdeki yerel seçimler daima ikinci bir ulusal seçim havasındadır.

Son üç aydır seçimle yatıyor, seçimle kalkıyoruz. Seçimlerde sergileyeceği bir zaafın kendisini fazlasıyla yıpratacağından ve etkisizleştireceğinden çekindiği izlenimi veren hükümetimiz, ilgilenmesi gereken konulardan uzak durdu. Yapması gerekenlerden ancak seçmen katında destek yaratacak işleri gerçekleştirdi. Bu konudaki en canlı örnek, dünyanın içine yuvarlandığı ve Türkiye'yi de çok yönlü etkileyen iktisadi krize karşı aldığı tavırdır. Önce krizin Türkiye'yi etkilemeyeceği iddia edildi, sonra piyasayı hareketlendirecek vergi indirimi türünden tedbirlere başvuruldu. İktisadi istikrarı ve güveni sağlamakta vazgeçilmez olduğu birçok kaynak tarafından ısrarla dile getirilen ve bazı mali disiplin adımlarını gerektireceği kesin olan IMF ile yeni bir 'standby' anlaşması işlemi henüz gerçekleştirilmedi. Sonra, son zamanlarda Türk lirasının dolar karşısında değer kaybetmesi,  fiyatı dolara endeksli hizmet ve ürünlere zammı akla getiriyorsa da, bu da yapılmış değil.

Uzun süredir Avrupa Birliği ile ilişkiler üzerinde de durulmuyor. Gerçi başbakan çok önceleri yapması gereken bir işi nihayet yaptı. Başmüzakereci görevini Dış İşleri Bakanı'nın üzerinden alarak AB İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı olarak görevlendirilen Egemen Bağış'a verdi. Sayın Bağış'ın hemen kolları sıvadığı ve bu alanda bir hareket yaratmak için büyük gayrete girdiği dikkati çekiyor. Ancak hükümetin genel ilgisi ve desteği olmadan bir bakanın gayretlerinin yeterli olmayacağı aşikardır. Kaldı ki, AB ile ilişkilerin yeniden ivme kazanması için bir yandan bir dizi yasanın parlamentodan geçmesi ve uygulamaya sokulması, diğer yandan yasaya dayalı uygulamaların gündelik hayatı öngörülen yönde etkileyecek şekilde uygulanmasının sağlanması gerekiyor. Buna yasa yapılmasını gerektirmeyen önlemleri ve dış politika alanında girişilmesi istenen hamleleri de eklemek gerektiğini unutmamalıyız.

Seçimler bugün itibariyle geride kaldı. Hükümetimizin önünde genel seçimlere kadar iki yıldan fazla süre var. Buna karşılık, ifade biraz bayat ama, "daha yapılacak çok iş var". Bir an önce başlamak gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
G7 nereye gidiyor? 04 Eylül 2019