Savaşa hazır mıyız?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

Boru hattında patlama

Bilgisayarın bir komutu ile pompalar deli gibi çalışmaya başladı. Bilgisayardan giden başka bir komut bazı vanaları kapattı, bazılarını da sonuna kadar açtı. Borudaki basınç hızla artmaya başladı. Kontrol panosunun başındaki nöbetçi durumu fark ettiğinde vakit artık çok geçti. Sistem hiçbir komutu kabul etmiyordu; freni boşalmış bir serseri kamyon gibiydi. Emniyet sınırları çoktan geçilmişti. Borular ve boruların kaynak noktaları bu basıncı artık kaldıramadı. Nerdeyse nükleer bir patlamaya eş bir patlama oldu. Patlamanın hemen ardından büyük bir yangın çıktı. Sibirya'nın gökyüzü gündüz gibi aydınlandı. Yangın ve patlamayı uzaydaki uydular saptadı.  Dünyanın başka bir yerinde  uydunun  aktardığı resimleri bekleyen bir grup insan vardı.  Uydudan gelen resimlere senaryosunu yazdıkları bir filmi seyreder gibi bakıyorlardı..

Yukarıdaki canlandırma  bir casus romanından değil.  Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri eski Sekreteri Thomas Reed'in hatıralarında yer alan  bir olaya dayanarak yazıldı.   Yıl 1982.  Patlayan, Sibirya'daki doğalgaz boru hattı. O yıllarda Amerika Birleşik Devletlerinin önderliğinde batı,  Sovyetlere ambargo uyguluyordu.  Sovyetler de bazı ihtiyaçlarını değişik yollardan elde etmeye çalışıyordu. Sovyet casusları doğalgaz boru hattında  kullanacakları bilgisayarlı kontrol sistemini Kanada'daki bir firmadan çaldılar. İşte o büyük patlama ve yangına  neden olan sistem, o çalıntı sistem idi.  "Eee, çalıntı mal kimseye yaramaz" diyebilirsiniz. Ruslar çalmıştı, ama Amerikan Haberalma Örgütü CIA'nın bundan haberi olduğunu bilmiyorlardı. CIA bu çalınacak bilgisayar sistemine mantık bombası (Lojic bomb) denen kötü huylu  yazılımı, sanal saatli bombayı  yerleştirmişi. O  patlamayı da gerçekleştiren, bu konan yazılımdı.  Bilgisayar sistemleri ile neler yapılabileceğini göstermesi açısından önemli.

Yeni savaş türü

Kara, deniz, hava ve uzay savaşlarından sonra  beşinci bir mecra ortaya çıkmış. Buna siber savaş (Cyberwar) deniyor. The Economist dergisinin (Temmuz 3-9, 2010) kapak konusu Siber Savaştı. Bu yazımdaki bazı bilgileri oradan aktarıyorum.  Patlamanın olduğu yıl 1982 idi.  Kötü ruhlu yazılım bilgisayara  sistem Rusya'nın eline geçmeden yüklenmişti. Şimdi internet ile tüm bilgisayar sistemleri birbirine bağlı. Şimdi bir habis yazılım yüklemek için bilgisayarın yanında da olmanız gerekmiyor. Böyle bir savaşta sadece boru hattında yangın çıkarmak yok. Bilgisayar sistemlerini kullanarak petrol rafinelerini patlatabilirler; hava trafiğini birbirine katabilirler; Trenleri ve metro vagonlarını raylarından çıkarabilirler; finans sistemini durdurabilirler; elektrik ve su  şebekelerini çökertebilirler.

Böyle  bir savaşın ilk örneği 2007 yılında Estonya'da yaşandı. Estonyalılar Sovyet dönemine ait bir anıtı Tallinn'den kaldırmak istediler. Bu hareket bir sanal saldırıyı başlattı.   Bankalara ve medya kuruluşlarına yapılan sanal saldırı ile Estonya'nın internetten bağlantısı kesildi.Daha büyük çapta bir siber savaş Rusya ve Gürcistan arasındaki savaşta yaşandı. İnternetten yapılan saldırı ile Gürcistan'daki resmi siteler ve medya kuruluşlarının siteleri ile telefon şebekesi çökertildi.

Bir yorum

Bilgisayar 21.yüzyılın en önemli aracı. İşlerinizi kolaylaştırıyorsunuz. Aklınıza, hayalinze gelmeyecek işleri gerçekleştiriyorsunuz. İnternet ile dünyaya açılıyorsunuz. Ama unutmamanız gereken bir gerçek daha var. Siz dünyaya açılırken kendi dünyanızı da dışarıya açıyorsunuz.  Artık  siyah kazaklı casusların firmanıza gizlice girip dosyalarınızı çalmasına gerek yok. Bunu çok daha rahat biçimde oturdukları yerden yapabiliyorlar. Hem de hiçbir iz bırakmadan.

Merak ediyorum acaba devlet olarak bir siber savaşa hazır mıyız? Çanakkale geçilemedi. Ama acaba bilgisayar sistemlerimizin duvarları yeterince sağlam mı? Bu, işin makro boyutu. Mikro seviyede baktığınızda acaba firmanızın sistemleri yeterince korunuyor mu? En son ne zaman sistemlerinizin güvenliğini gözden geçirdiniz?  Firmanıza yapılacak bir sanal saldırıda ne yapacağınızı gösteren kriz planlarınız hazır mı? Eğer böyle bir savaşa hazır değilseniz, uğrayacağınız zarar sanal olmayacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019