Satınalma gücünde Avrupa’da esamimiz okunmuyor

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

 

Avrupa ülkeleri yıllardır darboğaz içinde ya… İçlerinden bazıları; Yunanistan gibi, İspanya-Portekiz gibi, AB bünyesinde olan Güney Kıbrıs gibi, adeta batma noktasında ya… Onlar böylesine sıkıntı içinde debelenip dururken bizim ekonomimiz çok daha iyi durumda ya…

Onlar zorda, bizim bir elimiz yağda, bir elimiz balda mı; yoksa bize mi öyle geliyor?

Sonuç mu; bir eli yağda, bir eli balda olan hala onlarmış, resmi açıklama bunu söylüyor bize.

TÜİK dün Avrupa Birliği İstatistik Ofisi EUROSTAT’ın oluşturduğu satınalma gücüne göre 2012 yılı GSYH endeks değerlerini ve kişi başına gerçek bireysel tüketim değerlerini açıkladı. İşte bu veriler, Avrupa’daki yerimizi bir kez daha gözler önüne serdi. “Öldü, bitti, battı” dediğimiz Avrupa’dan, Avrupa ortalamasından ne kadar geride olduğumuzu bir kez daha gördük bu verilerle.

AB’den yüzde 44 geriyiz

TÜİK’in açıklamasında, satınalma gücü paritesinin (SGP) ayrıntılı olarak tanımlanmış mal ve hizmet sepetinin farklı ülkelerdeki fiyat oranı olarak tanımlandığı belirtildi. Açıklamada, “Böylece ülkeler arasındaki fiyat düzeyi farklılıkları giderilmekte ve uluslararası anlamda gerçek fiyat ve hacim karşılaştırmaları yapılabilmektedir” denildi.

EUROSTAT’ın çalışması 27 AB üyesi ülkeyi, Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) üyesi İsviçre, İzlanda ve Norveç’i, üyeliğe kabul edilen Hırvatistan’ı, aday ülkeler olan Türkiye, Makedonya, Karadağ ve Sırbistan’ı, ayrıca potansiyel aday ülkeler olan Arnavutluk ve Bosna-Hersek’i kapsıyor.

Karşılaştırmalarda 27 AB ülkesinin endeksi 100 kabul ediliyor ve sıralama ona göre yapılıyor. Buna göre 37 ülke içinde GSYH endeks değeri en yüksek ülke 271 ile Lüksemburg.

Türkiye’nin endeks değeri 56 düzeyinde. 2011’e göre az da olsa bir iyileşme var. Türkiye’nin endeksi 2011’de 52 olarak ölçülmüştü.

Endeks AB ortalamasında 100, Türkiye’de ise 56 olduğuna göre, çok açık ki GSP’ye göre kişi başına GSYH endeks değerinde AB’nin yüzde 44 altında bulunuyoruz.

Türkiye’de 56 düzeyinde bulunan endeks, ekonomileri çok sorunluymuş gibi görülen İspanya’da 97, Güney Kıbrıs’ta 91, Yunanistan ve Portekiz’de 75 düzeyinde.

Bu arada Türkiye, 37 ülke arasında 30’uncu sırada. Bizden daha kötü durumdaki ülkeler hangileri mi:

“Romanya, Bulgaristan, Karadağ, Sırbistan, Makedonya, Arnavutluk ve Bosna-Hersek.”

Bireysel tüketimde daha iyiyiz

TÜİK’in açıklamasında, ülkelerin gelişmişlik ve refah düzeylerinin karşılaştırılmasında kişi başına GSYH temel alınırken, tüketicilerin göreli refah düzeylerinin kıyaslanmasında kişi başına gerçek bireysel tüketim değerlerinin daha uygun bir gösterge olarak kabul edildiği belirtiliyor. Açıklamada, gerçek bireysel tüketimin, tüketicilerin satın aldığı mal ve hizmetlere ek olarak devlet veya kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından sağlanan eğitim, sağlık gibi hizmetleri de kapsadığı ifade ediliyor.

İşte gerçek bireysel tüketim değerinde Türkiye SGP’ye göre kişi başına GSYH kıyaslamasına göre daha iyi durumda. Bunda, Türkiye’de özellikle sağlık alanındaki devlet katkısının önemli rolü olduğu belirtiliyor. Gerçek bireysel tüketimde Türkiye’nin endeksi 60 düzeyinde. Ama örneğin Lüksemburg’un endeksi 141’e düşüyor. Avrupa ülkelerinde özel sağlık sigortasının yaygın olması, buna karşılık Türkiye’de bu desteğin, eksikleri de olsa devlet tarafından karşılanması farkın az da olsa kapanması sonucunu doğuruyor. Ama yine de Türkiye gerçek bireysel tüketim endeksinde de Avrupa ortalamasının yüzde 40 altında bulunuyor.

graikkk.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar