Şapkadan tavşan çıkmadı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Galatasaray’ın evinde beklenmedik şekilde mağlup olmasının ardından ikincilik için iştahlanan Beşiktaş, sahasında konuk ettiği Akhisar Belediyespor’u umduğundan kolay geçti. İlk 10 dakikalık bölümde bulduğu gollerle 2-0’lık avantajı yakalayan siyah-beyazlılar, kalan dakikaları da savunmada dikkatli ama hücumda da bir o kadar etkin şekilde geçirdiler. Maçta Beşiktaşlı futbolcuların hırsları, yardımlaşmaları ve mücadeleleri açık biçimde alkışı hak ediyordu. Bunun yanında Akhisar Belediyespor takımının başlangıç stratejisini de eleştirmek gerekiyor. Güçlü rakibinin orta alandaki dinamik ikilisi Veli ve Atiba’dan ürken Hamza Hamzaoğlu, muhtemelen oyun üstünlüğünü Beşiktaş’a vermemek adına çözümü üçlü göbek denemekte buldu. Kağıt üzerinde hatalı bir karar gibi gözükmemesine rağmen bahsettiğimiz üçlü Merter, Sertan ve Emrah ile kurulunca Ege temsilcisinin bütün dengesi bozuldu. Bunun yanında orta alana kaydırılan Emrah ile sakatlığı bulunan Çağdaş’ın yerlerine iki forvet özellikli oyuncunun (Güray ve Ahmet Cebe) bek pozisyonlarına çekilmesi de bahsettiğimiz arızaları adeta katmerli hale getirdi. Eh, takımın üstüyle başıyla bu kadar oynamışken; Niasse’yi kanada, Mehmet Akyüz’ü de ileri uca çekmek Beşiktaş’tan sekiz dakikada iki gol yemeyi yeterince açıklıyor. Maçtaki ilk dörtte birlik dilimin ardından Hamzaoğlu oyuna müdahaleler yapıp, ikinci devrede de tamamen bilindik düzene döndü ama atı alan çoktan Üsküdar’ı geçmişti. Beşiktaş’a iki avans vererek İstanbul’dan puanla dönmek, hele ki siyah-beyazlı takımın son haftalarda sergilediği savunma performansı düşünüldüğünde Akhisar Belediyespor için hayra yorulabilecek bir rüya değildi. Sonuç değişmedi.

Siyah-beyazlı takım, ligde sendelediği haftalarda bariz biçimde kadro içinden ekstra işler yapabilecek ve as oyunculara alternatif oluşturabilecek isimlerin yoksunluğunu çekiyordu. Pedro Franco’nun defansa hızır gibi yetişmesi, Mustafa Pektemek’in uzun aradan sonra yeniden forma girmesi, Jones’un orta alanda alternatif sunması, Necip’in sağ kanattaki savunma sıkıntısını elden geldiğince gidermesi ve elbette Slaven Bilic’in de ligimizi az çok çözmeye başlayıp önceliği fizik gücü yüksek oyunculara tanıması. Tüm bunlar bir araya geldiğinde iki seneden bu yana ligi nerede bitireceği polemik konusu yapılan Beşiktaş, kültüründeki o isyan halini puan tablosuna yansıtmayı başardı. Hatırlayın, adına “Feda” denilen sezonun hazırlık döneminde Beşiktaş’a yer beğenen çok bilmişler, ilk 10 içinde kalmayı başarı olarak göstermişlerdi. Bu yıl da stadın yıkılması, Avrupa’dan ihraç, devam eden maddi problemler, tekrarlanan cezalar ve rakiplerinin yaptığı transferler siyah-beyazlıları ikinci plana itmeye yetti. Oysa benim izlediğim Beşiktaş takımı giderek kör dövüşüne dönmeye başlayan ligimizde seyir zevki veren az sayıdaki takımdan biri. Bunu yaparken de ikinciliğe kadar yükseldiler.  Daha ne olsun?

26. HAFTANIN SEYRİ

Trabzonspor-Kasımpaşa

Dağlara taşlara - Spor Toto Süper Lig’in 26. haftasının açılış maçında Trabzonspor evinde Kasımpaşa’yı ağırladı. Avni Aker Stadı’nda oynanan mücadelede gol sesi çıkmadı ve iki ekip de sahadan 1 puanla ayrıldı. Bordo-mavililerin cezası nedeniyle kadın ve çocuk taraftarlar önünde oynanan karşılaşmanın özellikle ilk yarısında iki ekip de birçok pozisyondan yararlanamadı. Öte yandan Kasımpaşa’da Sancak Kaplan, 92. dakikada kırmızı kart görerek oyun dışında kaldı. Bu skorun ardından Trabzonspor puanını 38 yaptı, Kasımpaşa ise 36 puana yükseldi. 27. haftada Trabzonspor deplasmanda Elazığspor ile karşı karşıya gelecek. Kasımpaşa evinde Kayseri Erciyesspor’u konuk edecek.

Çaykur Rizespor ile Eskişehirspor

Beklenen oldu- Yeni Rize Şehir Stadı’nda oynanan mücadele 0-0’lık eşitlikle sonuçlandı. Maç boyu daha atak görünen taraf Rizespor oldu ancak bitirici noktalarda becerili davranamadılar. Kontrataklarla etkili olmaya çalışan Eskişehirspor ise her zamanki gibi forvet sıkıntısı yaşadı. Eskişehirspor’da Jerry Akaminko, 82. dakikada hakem Fırat Aydınus’tan kırmızı kart gördü. Bu sonucun ardından Rizespor puanını 27’ye, Eskişehirspor ise 37’ye yükseltti. Rizespor gelecek hafta Akhisar Belediye’ye konuk olacak. Eskişehirspor ise kendi sahasında Gençlerbirliği’ni ağırlayacak.

Bursaspor-Torku Konyaspor

Gekas sahne aldı - Bursa Atatürk Stadı’nda ev sahibi ekibin cezası nedeniyle yalnızca kadın ve çocuk taraftarlar önünde oynanan ve Barış Şimşek’in yönettiği mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-1’lik skor ile Torku Konyaspor oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren goller 66. ve 72. dakikalarda Theofanis Gekas’tan gelirken, Bursaspor tek sayısını 90. dakikada Enes Ünal ile buldu. Bu sonucun ardından Bursaspor 34 puanda kalırken, zorlu deplasmandan 3 puan ile ayrılmayı başaran Torku Konyaspor ise puanını 31’e yükseltti.

MP Antalyaspor- Kardemir Karabükspor

Forvetler suskun - Medical Park Antalyaspor, kendi evinde konuk ettiği Kardemir Karabükspor ile 0-0 berabere kaldı. Golsüz sonuçlanan maçta puanlar paylaşıldı. Her iki takım da maç boyunca az sayıda pozisyon üretebilirken, kaleciler geliştirilen ataklarda gole izin vermedi. Bu sonuçla birlikte Karabükspor’un son dört lig maçında sadece iki gol olması, enteresan bir veri olarak istatistiklere yansıdı. Ev sahibi ekip MP Antalyaspor puanını 27’ye, Karabükspor ise puanını 36’ya yükseltti. Süper Lig’in 27.haftasında MP Antalyaspor deplasmanda Kayserispor ile kritik bir randevuya çıkacak. KDÇ Karabükspor ise evinde Beşiktaş ile karşılaşacak.

Gençlerbirliği-Elazığspor 

Çok kritik 3 puan-Ankara 19 Mayıs Stadı’nda oynanan maçın galibi 3-1’lik skorla ev sahibi Gençlerbirliği oldu. Gençlerbirliği’ne galibiyeti getiren golleri 16. dakikada Stancu’nun asistiyle Jimmy Durmaz, 29. dakikada ise Bogdan Stancu attı. Gençlerbirliği’nin son sayısı 67. dakikada Çağlar’ın kendi kalesine attığı gol oldu. Elazığspor’un tek golü ise 58. dakikada Serdar Özkan ile geldi. Bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 34’e yükseltti. Elazığspor ise 27 puanda kalarak ateş hattından çıkamadı.

Kayseri Erciyesspor-Sivasspor

Erciyes kaçamadı - Süper Lig’in 26. haftasında lige tutunmaya çalışan Kayseri Erciyesspor, evinde Avrupa Kupaları bileti almaya çalışan Sivasspor’u konuk etti. Kadir Has Stadı’nda oynanan mücadele 1-1 sona erdi. Erciyesspor, 57. dakikada penaltıdan golcüsü Edinho ile öne geçti. Geriye düştükten sonra daha çok atağa çıkmaya çalışan Erciyes, 76. dakikada Aydın Karabulut’un frikikten attığı gol ile beraberliği yakaladı ve mücadele de 1-1 sonuçlandı. Bu golde Erciyesspor kalecisi Gökhan’ın hatası büyüktü. Süper Lig’in 27. haftasında Kayseri Erciyesspor deplasmanda Kasımpaşa ile karşı karşıya gelecek. Sivasspor ise evinde Gaziantepspor’u konuk edecek.

25111.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016