Sanko’ya Tayvan’dan ortak geliyor

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Türkiye’nin önemli çimento üreticilerinden Sanko Holding’e Asya’dan ortak geliyor. Sanko, kıtanın en büyük çimento üreticilerinden Taiwan Cement Corporation ile ortaklık için görüşmelere başladı. Taiwan Cement Corp, Sanko Holding ile stratejik ortaklık için masada olduğunu resmen duyurdu. Türkiye’de hacmi giderek artan çimento pazarını hedefl eyen Tayvanlı şirket, Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine de yayılmayı planlıyor. Bir anlamda Tayvanlı şirket, Avrupa pazarına ilk kez Sanko üzerinden adım atacak.

Taiwan Cement Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Chang An-pin, Sanko ile yapılacak işbirliğinin hem enerji verimliliğinde hem de uluslararası alanda tanınırlığın artırılması için önemli bir fırsat olduğunu dile getirdi.

En büyük üretimi Çin’de

Sanko ile iş birliği kararı alan Tayvanlı şirketin temeli ise Japonlara dayanıyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya tarafından kurulan şirket, savaşın sonuna doğru devredildi ve özelleştirildi. Tayvanlı işadamı Koon Chen-fu’nun kurduğu Koos Group tarafından 1954 yılında alınan şirket ardından borsaya açıldı. Geçen yılı 3.2 milyar dolarlık ciro ile kapatan Taiwan Cement’in net geliri ise 249 milyon dolar.

Asyalı çimento devinin Tayvan’ın Hualien, Heping ve Su’ao kentine 3 fabrikası var. Şirketin en önemli üretim bölgesi ise Çin. Taiwan Cement’in Çin’deki tesisleri ise Guangdong, Guangxi, Jiangsu, Liaoning, Sichuan, Chongqing, Yunnan, Anhui ve Fujian kentlerinde. Sanko ve Taiwan Cement arasında öngörülen işbirliğinin detayları açıklanmadı.

Lafarge’ın tesisini satın aldı

Gaziantepli Konukoğlu Ailesi tarafından yönetilen Sanko, 1995 yılında Adıyaman Çimento’nun özelleştirilmesi ile sektöre adım attı. 2005 yılında Bartın Çimento’nun ihale yolu ile satın alınması ve 2007 sonunda, 18 ay gibi kısa bir sürede tamamlanan Narlı Çimento’nun devreye alınmasıyla büyümesini sürdürdü. Sanko’nun 5 tesisi, yılda 4.7 milyon ton klinker üretim ve 7.5 milyon ton çimento öğütme kapasitesine sahip.

Hatırlanacağı üzere Sanko Holding, dünyanın en büyük çimento üreticilerinden Fransız Lafarge Grubu’nun, Türkiye’deki yatırımlarından ‘Lafarge Ereğli Çimento’yu satın almıştı.

Litvanya’nın statlarına Kayı imzası

Türk müteahhitlik şirketleri son dönemde dünyanın farklı coğrafyalarında özellikle spor komplekslerine yönelik projeleriyle dikkat çekiyor. Azerbaycan’dan Katar’a, Rusya’dan Kamerun’a bir çok ülkede stadyumlar yapan Türk inşaat şirketlerine bir yenisi daha eklendi.

Kayı Grubu, Litvanya’nın en büyük ikinci şehri Kaunas’ta ihale kazandı. Kaunas şehrinin Belediye Başkanı Visvaldas Matijosaitis, 20 aylık bir sürede yapımı planlanan iki stadyum için Kayı İnşaat ile sözleşme imzalandığını söyledi. 35 milyon euro yani yaklaşık 192 milyon liralık proje bu ay başlayacak ve 2020 yılında sona erecek.

Daha önce de AVM yapmıştı

Projedeki iki stadyumdan biri 9 bin 500, diğeri de 15 bin koltuk kapasitesine sahip olacak. 1991 yılında endüstriyel bina inşaatı amacıyla kurulan Kayı, ilk yurtdışı operasyonuna 1994’te Türkmenistan ile başladı. Azerbaycan, Rusya, Kazakistan, Cezayir, Ukrayna, Litvanya, BAE, Bulgaristan, Irak ve Libya’ya yayılan Kayı, 2007’den bu yana dünyanın en büyük müteahhlik şirketlerinin sıralandığı ENR listesinde yer alıyor. Şirket, 2017 listesinde ise 167’nci sırada kendine yer buldu. Litvanya pazarında daha önce gayrimenkul projesi yapan Kayı İnşaat, başkent Vilnius’ta OZAS Alışveriş Merkezi’ni inşa etmişti. 180 bin metrekarelik AVM, 2 yılda 2 bin 500 Türk işçisi tarafından yapılmış ve Alman ECE firmasına teslim edilmişti. Kayı Group son olarak Cezayir’in en büyük üçüncü şehri Konstantin’de Constantine Otel’i tamamlamıştı. Ocak 2018’de tamamlanan projedeki otel 17 bin metrekare ve 120 odaya sahip.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar