Sancılı soğumanın sektörlere düşen açmaz düğümü

A. Levent ALKAN
A. Levent ALKAN aleventalkan@gmail.com

Sıçanın içinden bağırsakları çıkarılmadıkça, pişmez

Afrika Atasözü

Düğüm. Sadece sektörleri ilgilendiren bir olgu değildir elbet. Sistem işleyişinde bir noktadaki tıkanıklık, o bölgeyi düğümlerken; aynı anda başka bir yere de olağanüstü rahat anlar yaşatır. Ali Sami Yen'de derbi maçı olduğu gün, trafik Avrupa yakasını bütünüyle olumsuz etkilemez. Mecidiyeköy, Beşiktaş ve I.Köprü ne kadar tıkalıysa; Maslak, II. Köprü, Etiler, İstinye, Sarıyer trafiği de o kadar açık ve akıcıdır. Trafik polisi, zabıta, jandarma gibi, hiçbir ekip olmamasına rağmen, trafik kendi akış dinamiğini kısa sürede yaratır. Derbi maçı, boğaz hattına gidişi tıkarken, o bölgenin kendi içinde rahat bir trafiği yaşamasına neden olur.

Sektör sorunları ve başarıları, bölgesel ya da ulusal sınırlar içinde kalamazlar. İnternetten satış yapabilir, uluslararası kredileri doğrudan alabilir, internetten; bilgi, kültür, deneyim edinebilir, ürününü yerel işçilik ve bilgiyle harmanlayıp uluslararası pazarlara satabilir. Açık ekonomileri, açık toplumları ve açık sistemleri yaratır…

BDDK, tüketici kredilerine ayırdığı karşılık oranlarını artırdı. Tüketici kredilerinin toplam kredilere oranı  %20'nin üzerinde olan bankaların maliyetleri artırıldı. Tüketici finansman, oto finans ve konut finansman şirketleri üzerinden çalışan bir sistem, sektör bazlı adımlar atılmasında ayak bağı oluyor.

Sektörlerdeki gidişi çok yakından takip etmezsek, yerel ekonomiler kendi içersindeki hareketliliği küresel ekonomilerde; küresel ekonomiler de yerel ekonomiler üzerindeki tıkanıklığı tetikler. Sektörlerin düğümlenmesi, ekonomik gerçeklerle her konjonktürde örtüşen bir olgudur. Avrupa'nın yaşadığı ucuz para üstünlüğü, rekabet altyapısı yaratarak bizim bu sektördeki şirketlerimizi ve sektörde payı bulunan küresel ekonominin diğer ülkelerdeki oyuncularını etkiliyor. Sektörel takibi sadece gerektiğinde kullanılan bir enstrüman değildir. Sektörel inceleme teker teker fotograflarla değil de, geniş açılı bir kamera ve ses desteği ile anbean izlemelidir. Sektörler canlı takip edilmezse, ilk düğümle tamamen kendimizi içinden çıkılmaz durumda buluruz.

Son dönemde yaşadığımız; otomobil, tekstil, gayrimenkul, beyaz eşya sektörlerindeki aşırı ısınmayı önlemek için munzam karşılılıklarını biraz daha artırmak için yer kalmamıştır. MB sıkı para politikası ile 8 Kasım'dan başlayan süreçte munzam karşılık artışı için, bankacılık sektörü bilançolarında "aktif-pasif vade uyumsuzluğu" ve "karlılık" gibi olumsuzlukların tehdidi altındadır.

Sağlıklı sektörler büyütmek, bahçenizde gül büyütmek kadar günlük, bakmanız gereken bir uğraştır. Ekonominizde yakın bir takip olmalıdır. Sektörlerin anlık fotoğraflarını çekiyor olmak, onların kamera çekimiyle takibinin ortaya koyduğu aydınlanmış yüzlerden çok uzaklardadır. Bu konjonktürde kez de böyle bir gerçeğin olduğunu söylemek gerekiyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar