Sanayide yavaşlama var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Aralık ayında sanayi üretimi, bir önceki aya göre yüzde 1.2 oranında arttı. Yılın son 3 aylık döneminde sanayi üretim artışı yüzde 1.9 oldu. 
Son üç aylık dönemde sanayi üretiminde yavaşlama var. 
Bir önceki üç aylık dönemde sanayi üretimi yüzde 3.8 artmıştı. 
2014 yılının tamamında ise bir önceki yılın ortalamasına göre sanayi üretimi yüzde 3.6 oranında artış gösterdi. 
Sanayi üretimindeki artışın büyüklüğü önemlidir. Çünkü sanayi üretimi ekonominin lokomotifidir. Milli gelirin büyümesini belirler. Toplam sanayi üretimi artışı; 
1) İmalat sanayi, 2) Madencilik ve teşocakçılığı, 3) Elektrik, gaz, buhar kesimlerindeki büyümeler ortalamasına göre belirlenir. 

2014 yılında, madencilik ve taçocakçılığında üretim yüzde 7.4 oranında, elektrik, gaz, buhar kesiminde yüzde 4.6 oranında arttı. 

En düşük artış ise imalat sanayiinde oldu. İmalat sanayiinde üretim artışı sadece yüzde 3.2 oranında. 

İmalat sanayii 2013 yılında yüzde 4.4 oranında büyümüştü. 

2014 yılında yüzde 4.4 üretim artışından yüzde 3.2 üretim artışına bir gerileme var. İmalat sanayi üretimi 2014 yılında bir yıl öncenin gerisinde kalmış durumda. 
• İmalat sanayinin en önemli sektörü gıda sektörüdür. 2014 yılında gıda sektörü üretimi yüzde 4.4 arttı. Bir yıl önce yüzde 5.9 artmıştı. 
• Tekstil sektöründe, üretim artışı yüzde 1.1 oldu. 2013 yılında tekstil sektöründe yüzde 4.1 üretim artışı vardı. 
• 2013 yılında yüzde 2.1 üretim artışı olan giyim sektöründe 2014 yılında üretim artışı gerçekleşemedi. Büyüme sıfır. 
• Deri sektörünün üretiminde yüzde 10.3 oranında gerileme var. 
• Ana metal sanayiinde üretim artışı yüzde yarım oldu. 
• Elektrikli aletler ve teçhizatta üretim artışı binde 1 oranında. 

2014 yılında imalat sanayiinin üretim artışındaki bu gerileme eğilimi, 2015 yılının ilk aylarını etkiliyor. Unutmayalım, her şeyin başı üretimdir. Üretimin temelini sanayi üretimi, onun da temelini imalat sanayi oluşturur. 

İmalat sanayi büyüyecek ki, sanayi üretimi artsın. Sanayi üretimi artacak ki, ülke ekonomisi büyüyebilsin. Ülke ekonomisi büyüyecek ki, insanların işi olsun, aşı olsun. 

2014 yılındaki sanayi üretim artışı, yıllık yüzde 2.7 dolayında bir milli gelir artışını işaret ediyor. Biz yılda yüzde 3’ün altında kalan büyüme oranları ile artan nüfusun iş ve aş talebini karşılayamayız. Orta gelir tuzağından kurtulamayız. 

İşte onun için ekonomimizin şimdilerde en önemli sorunu büyümeyi tekrar en az yüzde 5’lere, normal olarak yüzde 7’lere yükseltecek düzenlemeleri yapmaktır.

tevfik-005.png

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018