Sanayide elektrik kesintileri üretimi aksatıyor
Elektrik Mühendisleri Odası, “Ülke genelinde elektrik kesintileri, sanayide elektrik kesintileri ve sanayide elektrik fiyatlarındaki artışı” değerlendiren bir rapor yayınladı.
İran’dan boru ile gelen gazdaki kısıntı nedeniyle doğalgazla çalışan santrallerde üretimim kısıtlanması, elektrik kesintilerine ve özellikle sanayi tesislerinin elektriksiz kalmasına yol açtı.
Bu olumsuz tabloda, sanayi tesislerinin elektrik faturalarını artıracak uygulamalar başladı.
EPDK`nın 2017 tarifesinde diğer abone gruplarında enerji bedeli düşürülürken, sanayicinin tarifesinde enerji bedelinde indirim yapılmadı.
Havaların soğumasına bağlı olarak doğalgaz ve elektrik talebi artarken, doğalgaz ve elektrik kısıntısı ülke ekonomisini olumsuz etkiliyor.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın belirlemelerine göre;
-Santrallere doğalgaz verilememesi sonucunda aralıkta geçen yılın aynı ayına göre doğalgazdan elektrik üretimi 2.4 milyar kilovat saat azaldı. Elektrik üretiminde doğalgazın payı Aralık 2015`te yüzde 41 iken bu yıl yüzde 29.34`e geriledi.
-Yerli kömür; alım garantisi verilmesine rağmen üretimdeki payını yalnızca 321 milyon kilovat saat yükselterek, 2015 yılının son ayına göre bu yılın aralık ayında yüzde 1`e bile ulaşmayan çok küçük bir artış gösterebildi.
-En büyük üretim artışı 1.7 milyar kilovat saat ile hidrolik santrallerde sağlandı. Böylece hidrolik santrallerin aralık ayı üretimindeki payı 2015 yılındaki yüzde 18.35 düzeyinden yüzde 24.39`a çıktı.
-Rüzgar ve jeotermalden yapılan üretim; 580.5 milyon kilovat saat artış kaydederek, aralık ayı üretimindeki payını yüzde 6.2`den yüzde 8.3`e yükseltti.
-Doğalgaz açığını karşılamaya hidrolik, rüzgar, jeotermal ve kömürden oluşan yerli kaynaklarla yapılan üretim artışı yetmedi ve ithal kömürün payı yükseldi. İthal kömüre dayalı termik santrallerden yapılan üretim aralık ayında 2015 yılına göre 944.6 milyon kilovat saat arttı. Böylece ithal kömürün elektrik üretimindeki payı yüzde 16.8`den yüzde 19.8`e çıktı.
Elektrik yetersizliğinde üretim durur veya yavaşlarken, sanayicinin tarifesinde güç, güç aşım ve reaktif enerji bedelleri yüzde 6 zamlandırıldı.
Aylık güç bedeli kilovat başına 180.26 kuruştan, 190.34 kuruşa çıkarıldı. Sözleşmede öngörülenden daha fazla enerji çekmesi durumunda ödeyeceği güç aşım bedeli ise 360.53 kuruştan 380.68 kuruşa; reaktif güç oluşturması durumunda bir ceza olarak düşünülebilecek olan reaktif enerji bedeli ise 15.34 kuruştan 16.2 kuruşa yükseltildi.
Bütün bunlar sanayici için, özel sektör için çok önemli gelişmeler. Ne var ki özel sektörün, sanayicilerin zorunlu veya gönüllü olarak üye oldukları Sivil Toplum Kuruluşları, odaları, birlikleri bu konuları gündeme getirmiyor.
Elektrik Mühendisleri Odası’nın raporu bu bakımdan önemli. Bilgi verici.