Sanayicinin kültür-sanat ve eğitim aşkı, “ZAİ Yaşam Alanı”
Bodrum’un Konacık Mahallesi’nde konuşlandırılan “ZAİ Yaşam Alanı”nı tatile geldiğim ilk günlerde ayakkabı sektörünün duayenlerinden Osman Deveci’nin önerisi ile ilk kez görme olanağını bulmuştum…
Zaman darlığı nedeniyle hızlıca gezdiğim mekânı daha geniş bir zamanda görmek, “ZAİ Yaşam Alanı”nın kuruluşundaki amacı, kuruluş felsefesini öğrenmek amacıyla Osman beyin yıllar önce İstanbul Avcılar'daki iş yerimden komşum dediği mekân sahibi Yunus Büyükkuşoğlu ile bir yemekte buluşmak üzere sözleşmiştik.
Arife günü bir araya geldiğimiz Yunus beyi ilk kez KOSGEB Başkanlığım döneminde Taşıt Araçları Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) bir toplantısında tanımıştım.
Otomotiv sektörü yan sanayinde başarılı olarak tanımlanan şirketlerden FARPLAS’ın yönetim kurulu başkanlığını yapıyordu. Şekerpınar TOSB‘da kurulu FARPLAS’tan sonra Çerkezköye’de beyaz eşya yan sanayinde, Gölcük’te yine otomotiv sektöründe yan sanayide üretim yapan fabrikaları kurarak sanayide üreticilik bağlamında başarıda çıtayı olabildiğince yükselmiş üretimlerindeki inovasyon ve Ar-Ge odaklı üretim ve çağdaş yönetim anlayışıyla yakalanan başarı FARPLAS’ın uluslararası bilinirliği çeşitli ödüllerle taçlanmıştı.
Yunus beyle sohbetimize dönersem; Şirket sayımız artınca Fark Holding’i oluşturduk.
Sanayiciliği, ticari yaşamı bir süre sonra iki kızıma, kardeşime ve profesyonel yöneticilerimize bıraktım diyerek sözlerine başladı.
Sonuçta ticari yaşam için de artık yokum dedim ve iş yaşamımdaki yoğunluk nedeniyle yeterince vakit bulamadığım kültüre, sanata, sosyal sorumluluklarıma zaman ayırmaya başladım… Memleketim Kayseri’ye İmam Hatip Okulu, ilk ve orta eğitimimin geçtiği Mamak’a da Anadolu Lisesini yapma fırsatını buldum.
Bodrum'da da iki okulu; Dereköy'de,kardeşim Ahmet Zeki Büyükkuşoğlu İlköğretim Okulu diğeri ise İslamhaneleri'nde adımı taşıyan ilköğretim okulu eğitimin hizmetine sundum…
Tatil için geldiğimiz Bodrum’a eşim Derya hanımın önerisi ile yerleşmeye burada bazı projelerimizi gerçekleştirmeyi hedefledik.
İsmini eski dilde zeytin anlamın gelen 'Zai' sözcüğünden alan 'Zai Bodrum', yeni nesil kütüphane. Farklı bir konseptle burayı kültürün, sanatın yaşandığı bir yaşam alanı yapmayı amaçladık.
Projemizin fikir sahibi eşim Derya Büyükkuşoğlu...
O tam bir kitap kurdu, okumayı çok seven birisi.
2017 yılında açtık burasını.
Torba sahilindeki yazlığımızı büyüterek önce 12 odalı Casa Dell’Arte (Sanat Evi) adlı otel sonra da yanı başında 38 odalı aile otel projesini gerçekleştirdik.”
Bu projeyi, ABD’de bir dönem fon yöneticiliği de yapan halen Farplas Yönetim Kurulu başkanlığını yürüten kızım Ahu Büyükkuşoğlu Serter’in önerisiyle gerçekleştirdik.
Otelimiz acentelerin portföyünde yok.
Bana ait resim koleksiyonun bir bölümüyle donattığımız butik otelimizin tanıtımı burada kalanların ve sosyal medyanın etkisiyle lüks ama sakin tatil arayan dünya zenginlerinin listesine girdi.
Benim anlatacaklarım bunlar bundan sonra siz gördüklerinizi ve değerlendirmenizi yazarsınız diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Çalışma ofisindeki bir tahtada “2019 yılında hayatıma katacaklarım” başlığı ile şunlar yazılıydı;
“Dereköy İlkokulu,
İslamhaneler İlkokulu,
Muğla Üniversitesi Seramik ve Heykel Bölümü,
Gölcük bayan obezite merkezi ,
Polis lojmanları ( Bürokrasiye takıldık)
ZAİ kütüphane,
ZAİ Mutfak Akademisi,
Art rezidance,
Torba BABUN çocuk kütüphanesi
Torba personel evleri,
Torba Sağlık Ocağı,
Torba hayvan barınağı,
Yalıkavak sanat galerisi,
Ve Müze” yazıyordu…
Benin izlenim ve değerlendirmeme gelirsek,
Bodrum'un en farklı mekanı burası…
Zai’de yaşam sessizlik ve sakinlik üzerine kurulu.
12 yaş altında çocukların alınmadığı, asırlık zeytin ağaçlarının gölgesindeki bir huzur ortamı yaratılmış.
Mükemmel bir kahve eşliğinde kitap okuyabileceğiniz, kendinizi dinleyebileceğiniz yeni nesil bir kütüphane.
Dünya klasiklerinden, usta yazarların eserlerine, öykü kitaplarından eğitim kitaplarına kadar birçok türde yüzlerce kitap yer alıyor.
Kiralama gibi bir sistemi yok, sadece kitap okuyabilir ya da kitabı satın alabilirsiniz.
Üçüncü nesil kahve var ZAİ’de.
Hafif müzik dinleyip, yanında iyi bir kahve içerken kitap okumak...
Zeytinlerin arasında şiir okuma ve söyleşi gibi etkinliklerin yapılabildiği bir mekan...
Geçtiğimiz günlerde Ali Poyrazoğlu izleyicilerle burada buluşmuş.
ZAİ Mutfak Akademisi’nde şefin sunduğu enfes yemekleri ve tatlıları tadabiliyorsunuz..
ZAİ’nin bilinirliğinde sosyal medyanın etkisi de oldukça büyük. Öyle ki bırakın Bodrum’u ülkemizin sınırlarını da aşarak pek çok ülkede tanınıyor ve beğeni ile izleniyor..
Bir sanayicin kültüre, sanata bu denli değer vermesini alkışlıyor ve iş dünyamızdaki insanlarımıza örnek olmasını diliyor, Yunus beye ve eşi Derya hanıma bu mükemmel projeyi, Bodrum’a, ülkemize kazandırdıkları için bir yurttaş olarak teşekkür ediyorum…