Sanayicilerin buluşması…
İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi (İTOSB ) yönetimi 11-13 Mart günlerinde düzenlediği Bilim ve teknoloji haftası etkinliği kapsamında "Kendini Keşfet, Gelecek Senin” temalı “İTOSB Teknoloji Zirvesi ve Sergisi”ne İTSOB Kurucu Başkanı değerli arkadaşım Recep Bilal Hancı’nın daveti üzerine katıldım...
İstanbul’daki 8 OSB’nin yönetim kurulu başkanları, bölge müdürleri, yöredeki sanayiciler ve yaklaşık yüz civarındaki meslek lisesi öğrencileri salondaki izleyicileri oluşturuyordu.
Açılışta konuşan, yemekte kendisi ile sohbet etme olanağını bulduğum Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu.
Mühendis kökenli finans ve ekonomi uzmanı olan Dönmez, Bakan Yardımcılığı’na atandığı 2018 Temmuz ayına kadar İbn Haldun Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi olarak görev yapmış.
Görev alanında Ar-Ge Teşvik Genel Müdürlüğü, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü ve KOSGEB bulunuyor.
Ar-Ge çalışmalarının, teknoloji üretmenin, kullanmanın ve ticarileştirmenin önemini vurguladığı konuşmasında Dönmez, teknolojinin yüksek rekabet gücü olduğu, teknolojinin verimliliğe büyük katkı sağladığı ve de küresel ölçekte rekabet gücü sağladığını üniversite-sanayi işbirliğinin buluştuğu platformlardan, teknoparkların sayıca arttırılması gerekliliğini dile getirdi.
İTSOB Başkanı R. Bilal Hancı da; Zirvenin çıkış noktasının nitelikli ürün için nitelikli personel ihtiyacının olduğunu küresel dünya üzerinde üretmeden var olmanın artık mümkün olmadığını, üretmenin modeli ve pozisyonunun da değişerek artık bilgi odaklı, teknolojik, Ar-Ge ve inovasyona harmanlanmış şekilde yapıldığını vurguladığı konuşmasının OSB’ye ilişkin bölümü ise şöyle; “Bölgemiz sanayinin üretim süreçlerine destek olan, teknoloji ile donatılmış, yasalara ve etik değerlere sadık kurumsal yapısıyla kalıcı ve örnek projelere imza atan çevreci, eğitim gönüllüsü ve üreterek büyüyen yenilikçi OSB’dir.
Bölgemizde bulunan sanayicimizin yatırım maliyetlerini arttırmamak ve fabrika yatırımlarına teşvik etmek için inşaat, iskan ve çalışma ruhsatı harçları da dahil olmak üzere bu zamana kadar hiçbir harç ücreti alınmamış ve bundan sonrada alınmayacaktır. Gerek OSB’mizdeki sanayicilerimizin gerekse Tuzla ve civarında sanayimizde yaşanan kalifiye eleman ihtiyacını gidermek üzere 2007 yılında öğretime açtığımız İTOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde makine tasarımı, imalatı ve Ar-Ge çalışmalarında kullanılacak son teknoloji 3 Boyutlu 5 Eksenli Koordinat Ölçme Cihazı, malzeme analizleri için spektrometre, 3 Boyutlu Lazer Tarayıcı, 3 Boyutlu Katı Modelleme Yazıcısı, CNC İşlem Merkezleri, Üniversal Freze ve Torna Tezgâhları yer almakta. Cad ve Cam atölyelerinin yer aldığı okulumuzda Makina Teknolojileri Bölümü, Metal Teknolojileri Bölümü ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi Bölümü’nde toplam 500 öğrencinin eğitimine katkıda bulunulmakta” dedi. Başkan Recep Bilal Hancı’nın anlattıkları ve açılış öncesi OSB’nin sinevizyonda tanıtımından edindiklerim bölgeye ilişkin bilgiler özetle bunlardı.
Programda; ”
Yerli ve Milli Üretim Nitelikli Eğitim, Bilim ve Teknoloji Penceresinden Geleceğe Bakış, Geleceğe Yatırım Ar-Ge ve İnovasyon, Kendini Keşfet Gelecek Senin, Endüstri 4.0 ve Gelecek, Dijital Dönüşümde Endüstriyel Otomasyon” başlıklarıyla düzenlenen oturumlarda uzmanlar görüşlerini dile getirdiler.
Oturumlar sonrası soru cevap bölümünde sanayiciler söz aldılar…
Yemekte konuşma fırsatını bulduğum Türkiye’nin katma değeri en yüksek ürünü İTSOB’daki fabrikada üreten “VSY Biotechnology”nin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş ile Ar-Ge ve inovasyon alanındaki yaptıkları çalışmaları konuştuk.
Ar-Ge sonucunda ticarileştirdikleri “Sinüzodiol trifokal” göz içi lensi üreten dünyada tek bir firma olduklarını öğrendiğimde müthiş heyecanlandım ve bir Türk olarak gurur duydum.
Başarılarının ülkemizdeki firmalara örnek olması dileğimi burada da ifade etmek istiyorum.
Ercan bey, İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi mezunu.
Göz doktoru olarak bir yıl görev yaptıktan sonra mesleğini bırakarak aynı alanda ticaret hayatına atılmaya karar vermiş ve VSY Biotechnology’nin temelleri bu yıllarda atılmış.
Dünyadaki teknolojik gelişmeleri sürekli takip eden ve Türkiye’ye getiren VSY Biotechnology 2008 yılında katarakt ameliyatlarında kullanılan göz içi lenslerin üretimini ülkemizde gerçekleştirmek üzere İstanbul’da ilk fabrikasının temellerini atmış.
2014 yılında VSY Biotechnology, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 161. Ar-Ge Merkezi olarak onaylanmış…
Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da üstlenen Dr. Ercan Varlıbaş’ın sizlerin de gurur duyacağınız başarılarını bir başka yazımda anlatmak istiyorum.
Zirveye dönersem açılış konuşmaları sonrası, Piri Reis Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Tuzla Cezeri Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi, Koç Lisesi, İTOSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (hatırlayamadığım lise olabilir) öğrencileri tarafından gerçekleştirilen teknolojik ürünler, makineler ve robotların da yer aldığı sergiyi gezme olanağını bulduk.
Zirvede başta değerli arkadaşım İTSOB Başkanı Recep Bilal Hancı olmak üzere konuşmacıları katkıları nedeniyle kutlarken, zirvenin organizasyonundaki başarılı çalışmaları nedeniyle İTSOB’un çalışkan Bölge müdürü Çağlar Kahramanı ayrıca kutlamak isterim.
İTOSB Teknoloji Zirvesi ve Sergisi’ne katılan Sanayicilerin buluşmasından notlarım bu kadar…