Sanayiciler uzaklık ve engel tanımıyor
Türkiye-Brezilya... Birbirlerinden binlerce kilometre uzaklıktaki iki ülke.
196 milyonluk nüfusu, kişi başına milli gelirini 12 bin 600 dolara çıkarmış ve 2.3 trilyon dolarlık GSMH ile Brezilya Güney Amerika'nın en büyük, dünyanın ise 6'ncı büyük ekonomisi durumunda.
BRİC ülkeleri içinde istikrarıyla ve küresel krizden "krize son giren ve ilk çıkan ülke" olma ünvanını da kazandı ve süreci en az zararla atlatmasıyla dikkatleri çekti.
Dünya ekonomisinin yükselen yıldızlarından önde geleni, 2020 yılında 3.5 trilyon dolara ulaşması beklenen pazar büyüklüğü ile dünyanın en büyük 5'inci ekonomisi olmaya aday.
Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Hüseyin Semerci ile 20 - 24 Mayıs 2013 tarihleri arasında Brezilya'nın Sao Paulo şehrinde düzenlenen "Feiplastic 2013 Fuarı"nın ülkemiz plastik sektörünün pazar payının artılmasına yönelik olası katkılarını ve Güney Amerika ülkelerinin oluşturduğu pazardan plastik sektörünün nasıl pay alabileceğini konuştuk.
Başkan Semerci şu bilgileri verdi: "Firmalarımızın ileri teknoloji rekabet düzeylerini küresel pazarlarda tanıtarak, ihracatlarının artmasına katkıda bulunmak PAGDER olarak belirlediğimiz misyonlarımızdan biri.
Feiplastic Fuarı'na İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve PAGDER işbirliği ile 12'si milli katılım 4'ü bireysel olmak üzere toplam 16 Türk firması standlı katılımını gerçekleştirdik.
Sektörümüz için yeni hedef belirlediğimiz Brezilya, Arjantin, Şili, Paraguay, Uruguay, Venezüela, Kolombiya gibi ülkelerin konuşlandığı Güney Amerika pazarının büyüklüğüne rağmen girişi çok zor ancak mutlaka pay alımamız gereken olan dünya pazarlarından biri.
Brezilya bu bağlamda pazara ulaşabilmenin bir noktada bu ülkelere giriş kapısı olarak görülmeli."
Brezilya'dan yaptığımız plastik hammadde ithalatımız 2008 yılında 14 milyon 248 bin dolar iken 2012 yılında 75.5 milyon dolara çıkmış, plastik mamul ithalatımız 2008 yılında 2 milyon 790 bin bin dolar iken 2012 yılında 2 milyon 182 bin dolara gerilemiş.
Plastik makina ithalatımız ise 2008 yılında 132 bin dolar iken 2012 yılında 269 bin dolara çıkmış.
Türkiye'nin Brezilya'ya yaptığı plastik hammadde ihracatı 2008 yılında 945 bin dolar iken 2012 yılında 2 milyon 460 bin dolara çıkmış (Ki 2010 yılında 6 milyon dolar seviyesini görmüş), Brezilya'nın toplam hammadde ithalatı ise 5 milyar 77 milyon, bizim bu büyüklük içindeki payımız ise yaklaşık binde 5.
Türkiye'nin Brezilya'ya plastik mamul ihracatı 2008 yılında 3 milyon 384 bin dolar, iken 2012 yılında 8 milyon 479 bin dolara çıkmış), Brezilya'nın toplam mamul ithalatı ise 2 milyar 890 milyon bizim bu büyüklük içindeki payımız ise yaklaşık binde 3.
Brezilya'nın toplam makine ithalatı 669 milyon 462 bin dolar iken Türkiye'nin Brezilya'ya yaptığı plastik makine ihracatı 2008 yılında 12 bin, 2009 yılında 1 milyon dolar seviyelerine yaklaşmış iken 2012 yılında ise hiç yok, bir başka ifade ile sıfır olmuş.
Güney Amerika ülkeleri kendi iç pazarlarını korumaya yönelik uygulamaya koydukları yüksek gümrük vergileri Türk firmalarının bu pazarlardan pay almalarında en önemli engellerden birini oluşturmakta.
Örneğin, Brezilya'nın plastik ürünleri ithalatında uyguladığı gümrük vergileri %2 ile %25 arasında değişmekte ve çoğunlukla %12, %14 ve %16 olarak uygulanmakta.
Gümrük vergileri ve tüm diğer iç vergilerin toplamı %43 ile %76 arasında değişiyor.
Semerci bu durumu şöyle yorumluyor: "Türkiye ile Brezilya, Arjantin, Paraguay ve Uruguay'dan oluşan Güney Amerika Ortak Pazarı (MERCORUS) ülkeleri arasındaki serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerinin en kısa zamanda sonuçlandığında bu ülkelerle olan ticaretimizde aleyhimize olan rekabet koşullarının düzeleceğine inanıyoruz.
Gerek fiziki koşullar uzaklıktan doğan nakliye-navlun'nun gerekse koruma amaçlı vergilerin varlığı moralimizi olumsuz olarak etkilememekte.
İşimiz zor olmakla birlikte bizler sanayiciyiz.
Ürettiklerimizi satmak zorundayız.
Bu bağlamda başta Brezilya olmak üzere Güney Amerika pazarından payımızı alacağız."
Başkan Semerci'nin bu değerlendirmesi Türk, sanayicisinin ve ihracatçısının azmini ortaya koyuyor.
Bizlere de kolay gelsin başarıları sürekli olsun demek düşüyor.