Sanayiciler konuştu, Bakan dinledi...
Geçen hafta Gebze Güzeller OSB ve Gebze Ticaret Odası’nın (GTO) ev sahipliğinde düzenlenen OSBÜK (Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu) Marmara Bölge Toplantısı; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile Marmara Bölgesi’ndeki 89 OSB’nin katılımıyla gerçekleşti.
OSBÜK Marmara Bölge Toplantısı’nda, 1 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren Üretim Reform Paketi’nin getirdiği yenilikler ele alındı, OSB’lerin ülkenin geleceği için önemi vurgulandı.
Toplantıya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk, OSBÜK Yönetim Kurulu Başkanı Memiş Kütükcü, Vali Vekili Dursun Balaban, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Darıca Kaymakamı Ömer Karaman, Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Rektörü Prof.Dr. Haluk Görgün ve Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler katılmışlardı..
Konuşmasında, "Türk sanayisinin gelişmesi, modernize olması ve dışa açılması için OSB’lerimizin daha da büyümesi, işlevlerinin pekişmesi gerekmekte. Türkiye’nin sanayileşmesi, kalkınması, büyümesi, her anlamda dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri olması yolunda OSB’lerin katkılarına inanıyoruz. Bu inançtan dolayı, sizlerin de yakından takip ettiği gibi bir dizi, çok önemli düzenlemeyi de hayata geçiriyoruz" diyen Bakan Özlü, üretimin içinde olan her kesimin görüşleri ve ihtiyaçlarının Üretim Reform Paketi’nde karşılığını bulduğunu aktardı. Paketin neredeyse bütünüyle OSB’lerin önünü açan, onlara yeni ufuklar sunan bir kanun niteliğinde olduğunu kaydeden Bakan Özlü, bu toplantının amacının ise ikincil düzenlemeler olarak OSB Yönetmeliği’ni, OSB’lerin görüşlerini alarak hayata geçirmek olduğunu dile getirdi.
“Üretim Reform Paketi bir milattır, bir vizyon değişimidir. Yakın dönemde üretimle ilgili hayata geçen en kapsamlı reform diyebilirim" diyen OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü’nün ise, “Üretim Reform Paketi OSB’ler Uygulama Yönetmeliği Taslağı”na ilişkin çalışmalarımızda sona geldik, önümüzdeki hafta görüşlerimizi bakanlığımıza sunacağız" sözleri konuşmasının özetini oluştururken, Gebze Güzeller OSB Yönetim Kurulu Başkanı Adem Ceylan, Üretim Yasası'nın değerlendirilmesi ve Uygulama Yönetmeliği hazırlanma sürecine görüş sunulacağı toplantıya katkı sunmaktan mutluluk duyduğunu kaydetti.
"Kocaeli, Türkiye sanayisinin tohumlarının atıldığı Türkiye’nin ikinci büyük sanayi metropolüdür" diyerek konuşmasını sürdüren Adem Ceylan’nın “Biz sanayicilerin amacı; huzur, güven ve istikrardır” sözleri alkışlarla karşılandı.
Gebze’yi tüm paydaşlarla birlikte düşünce üretiminden markalaşmış ve pazar payına ulaşmış ürün üretimine kadar tüm döngüyü ve ekosistemi içine ‘Üretim Şehri’ modeli üzerinde geliştirmek için çaba sarf ettiklerini açıklayan Gebze Ticaret Odası (GTO) Başkanı Nail Çiler, “Fikriyle, projesiyle, Ar-Ge’siyle, teknolojisiyle, inovasyonuyla, markalaşmış ve pazarlaşmış ürünüyle özgün bir model hayal ediyoruz.
Kocaeli bölgesi sanayinin kalbi olarak nitelendirilirken bizler Gebzemiz’i bir adım daha ileriye taşıyıp Ar-Ge, üretim ve ekonomi politikalarını belirleyen, katmadeğer oluşturan, dünyaya yön veren, ‘Sanayinin Beyni’ teması altında yeniden yapılandırmayı hedefliyoruz. GTO olarak, Türkiye ekonomisine can veren bir bölgede, 3 bin 500’e yakın sanayici olmak üzere 16 binin üzerinde üyemize, bölgemize, ülkemiz ticari hayatına, azami katkıyı sunma gayretindeyiz. TEPAV verilerine göre, istihdamın en çok arttığı il de Kocaeli’dir. Bölgemiz ise; 9 adet OSB, 2 adet Teknopark, 1 adet Serbest Bölge ve TÜBİTAK, MAM, TÜSSİDE, TSE gibi bilime öncülük eden kurumları bünyesinde bulundurmaktadır. OSB’lerde, 1100’e yaklaşan firmada, 91 binin üstünde çalışan istihdam edilmekte olup, bunlar arasında odamıza kayıtlı 350 civarında yabancı sermayeli firma bulunmaktadır. Küçük Sanayi Siteleri’ndeki faaliyet gösteren 1000’in üzerinde firmada yaklaşık istihdam sayımız ise 10 binin üzerindedir. Ülkemizde azınlıkta olan ihtisas OSB sayısına rağmen övünerek söyleyebiliriz ki bölgemizde 4 adet İhtisas OSB bulunmaktadır" dedi.
Bakan Özlü’den Bilişim Vadisi’ne nitelikli eleman yetiştirmek üzere Bilişim Vadisi bünyesinde bir Bilişim Lisesi kurulması için destek isteyen Nail Çiler, “Dijital değişime ayak uydurmak, yazılıma, bilişime yatırım yapmak artık tercihimiz değil, zorunluluğumuzdur. Taşıdığı tüm potansiyel ile bölgemiz ve özellikle Gebze’nin, Sanayi 4.0 devriminde de ‘öncü’ olacağına inancımız ve motivasyonumuz tamdır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Bakan Özlü’nün Üretim Reformu Paketi'ne ve OSB uygulama yönetmeliğine ilişkin sanayicilerin değerlendirme ve görüşlerini dile getirme konusundaki içtenliği soruları tek tek cevaplandırması gerçekten takdir edilmesi gereken bir tutumdu..