Sanayiciden aranan elemana örnek yatırım…
Aranan eleman temini konusunda sorun yaşamayan sektör yoktur diye düşünüyorum. Gerek eğitim sistemimizdeki eksiklikler, gerekse genç nüfusun tercihlerindeki farklılıklar bizi bu durumlara getirdi. Gazete ve ilgili internet sitelerinde sayfalarca eleman ilanına karşılık işsizlik rakamı 10.7’lere dayandı. İş dünyasının aradığı elemanı bulamaması bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin önündeki en büyük engel. Nedenlerini iyi sorgulayıp çözüm üretemediğimizde daha büyük sorunlar yaşayacağımız aşikar. Ülkemizde yaşanan bu önemli sorun şimdilik ağırlığı Suriyeliler olmak üzere ülkemize iltica eden çeşitli milletlerden yabancılarla aşılıyor. Bizlerin beğenmediği birçok işkolunda yabancıların istihdam edildiğini görüyoruz. Peki bizim işsiz gençlerimiz ne olacak sorusunun da cevabını bulabilmeliyiz.
Eleman bulamamak bir sorun iken, ara eleman (aranan eleman) olarak nitelendirebileceğimiz meslek lisesi mezunu gençlerimiz ne kadar nitelikli? O da ayrı bir sorun olarak duruyor karşımızda. Meslek liselerimizin fiziki şartları ve bu okullarda kullanılan ekipmanlar Türk sanayisinin ulaştığı seviyesinin çok uzağında. Sanayici buradan mezun bir çalışana uzunca bir süre yatırım yapmak zorunda ki istediği verimi alabilsin. Okullardaki bu şartların iyileştirilmesi çok mu zor? Elbette değil. Organize Sanayi Bölgelerinde Meslek Liselerinin teşvik edildiği bugünlerde mevcut meslek liselerini de rehabilite edilebilmeliyiz. Bunun için Milli Eğitimin çaba ve gayreti kesinlikle gerekli ama yetmez. Sanayici de aradığı elemanı bulabilmek için taşın altına elini koyabilmeli.
Bunun güzel bir örneğini geçtiğimiz hafta Bursa’nın Karacabey ilçesinde yaşadık. Bursa’da faaliyet gösteren Ermaksan firması Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne maddi değeri 2 milyon lirayı bulan 4 adet ileri teknolojiye sahip metal işleme makinesini hediye etti. Firmanın Genel Müdürü aynı zamanda Makine İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan, Festo firmasından da elektronik ve otomasyon bölümünün laboratuvarlarını yenilemesi için aracı olmuş. Karacabey Belediyesi de okulun fiziki şartlarını iyileştirerek bu güzel girişime destek vermiş. Sonuçta Teknosab gibi teknoloji yoğunluklu bir OSB’nin kurulacağı Karacabey bölgesinde Meslek Lisesi öğrencileri çağa ayak uydurabilecekleri araç ve gereçlerle eğitim görme şansına kavuştular.
Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun da katıldığı okul açılışında konuştuğumuz Ermaksan Genel Müdürü Ahmet Özkayan, sosyal sorumluluk kapsamında başlattıkları projeyi başka okullarla da sürdürmek istediklerini söyledi. Öğrencilerin teknoloji odaklı gelişip, iş gücüne daha yetkin bireyler olarak kazandırılmasını hedeflediklerini belirtti. Aynı zamanda bu alanda eğitim alan öğrencilerin Ermaksan tarafından da eğitileceğini ve iş garantili olarak mezun olacağını kaydetti.
Özkayan, “Mesleki ve teknik eğitime önem veren ülkelerin, sanayileştiği ve büyüdüğü ortadadır. Mesleki eğitim alan gençler artık ara eleman değil aranan elemandır. Tüm sanayici dostlarımın da bu modeli inceleyerek, Türkiye’nin her yerinde, benzer çalışmalar yürütebileceğine inanıyorum. Her bir sanayici bu tarz bir okul ile iş birliğine girerse ülkemiz için mesleki eğitim anlamında büyük bir ağ atlanır. Bizler, bu ülkenin çocuklarına yatırım yapmaya mecburuz. Ülkemizin tek kalkınma yolu, üretime dayalı büyümedir. Bunun için de meslek sahibi çocuklarımıza çok ihtiyacımız var” diye konuştu.
İş dünyasının önemli bir açığını kapatacak olan bu tür girişimlerde okullarda görevli müdür ve öğretmenlere de önemli görev düşüyor. Benim kendilerine çağrım okulunuzda ya da bölümünüzde eksik gördüğünüz alet ve ekipmanlar için sanayicinin kapısını aşındırmaktan çekinmeyin. Bursa’da doğru proje ile gidilen hiçbir sanayiciden boş dönüleceğine inanmıyorum.
Belirtmeden geçemeyeceğim. Karacabey Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde bir de otomotiv bölümü var. Ama otomotivin başkenti Bursa’ya yakıştığını söyleyemeyeceğim. Renault, Tofaş, Bosch gibi firmaların da bu bölümü ayağa kaldırmak için gerekeni yapacaklarına inanıyorum.