Sanayiciden 2 ileri 1 geri sinyalleri

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

 

Kayseri Sanayi Odası, üyelerinin ekonomik durumlarını belirlemek ve geleceğe ilişkin beklentilerini ortaya koymak amacıyla altı aylık periyotlar halinde anket çalışmaları yapar. Sonuncusu 2012 yılının ilk altı aylık bölümünü kapsayan ankete değişik sektörlerden oda üyesi çok sayıda sanayici katılmış. Sonuçları, odanın ekonomi danışmanı Prof. Dr. Nisfet Uzay tarafından açıklanan analize göre, sanayi sektörü dişe dokunur bir varlık koyamamış yılın ilk yarısında ortaya. Örneğin, hem üretim ve kapasite kullanımı hem de satışlarla karlılıkta ya geri adım atılmış, ya da yerinde saymak zorunda kalmış çoğu işletme.
Yani, yılın ilk yarısındaki veriler, iç açıcı değil. Bu görüntü, yılın ikinci yarısı için de geçerli. Özellikle de yatırımlar için. Nitekim sanayici, yatırım oranında azalma olacağını, buna karşılık üretim, istihdam ve ihracat oranlarının yükseleceğini düşünüyor. Örneğin, ikinci altı ayda üretime yönelik beklentileri sorulduğunda sanayicilerin yüzde 39'u artar, yüzde 37'si aynı kalır, yüzde 10'u ise azalır görüşünde birleşiyor.
İlk altı ayda satış, yani ihracattaki değişimin aynı kaldığı yönünde görüş bildirenlerin oranı yüzde 26.5 iken, yılın ikinci yarısı için bu yönde görüş bildirenlerin oranı yüzde 31.3'e çıkıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 33.3'ü ise yılın ikinci yarısında ihracatta artış bekliyor. Aynı dönemde ihracatın azalacağını düşünenler de var. (yüzde 5.4).
Gerek üretim gerekse ihracattaki bu görüntü, yatırımlar için de geçerli. Örneğin, yılın ilk altı ayındaki yatırımlara ilişkin yanıtlara göre işletmelerin sadece yüzde 22.4'ü yatırım yapmış, yüzde 32'si yatırım tercihini modernizasyondan yana kullanmış. Yüzde 35.4'ü ise yatırım düşünmemiş. İlginçtir, yatırım düşünmeyenlerin oranı yılın ikinci yarısında yüzde 47.6'ya ulaşıyor. Tabii, yatırımda Kayseri yerine yurtdışını tercih ettiğini söyleyenler de var. (yüzde 36.7).
Prof. Uzay, anket kapsamındaki işletmelerin yüzde 18'inin yeni teşvik sistemini, yatırımlarına yön vermek açısından yeterli bulmadığını, yaklaşık yüzde 40'ının ise sistemi kısmen yeterli bulduğunu söylüyor ve "Kayserili sanayiciler nitelikli işgücü bulamamaktan yakınıyor. Dahası, haksız rekabet ve enerjiyi yüksek fiyatla kullanmaktan şikayetçiler. Bu sorunlar acil çözüm bekliyor" diyor.
Kayseri, girişimcisinin özverili duruşu ve de finans kullanımında öz kaynaklarını harekete geçirme bahsindeki becerisi sayesinde olası krizleri fazla yara almadan atlatmasını bilen bir kent. Nitekim kriz depremlerinin ülkeyi sarstığı dönemlerde bile ekonomiyi sürükleyen tüm sektörlerin, krizin acımasız kurallarıyla boğuşmak zorunda kalmalarına rağmen, özverili bu duruşu ve de girişimcilik ruhu sayesinde sarsıntıların üstesinden gelmesini bilmiş ve de bu duruşu ile ilgi odağı olmuştur.
Üretimin, iç satışın, ihracatın, istihdam ve kapasite kullanımının, karlılık ve de yatırım gibi sağlıklı üretimin olmazsa olmazı temel unsurlarda gözlenen "gerileme" sinyalleri umarım, yılın ikinci yarısında fazla etkili olmaz.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018