Sanayici ve KOBİ’lerin yerel yönetimlerden beklentisi ve önerileri…

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

2012’de çıkan Yerel Yönetim Yasası ile birlikte köyler, ilçeler ve iller tanımlandı ve hem yerel yöneticilerin fonksiyonları yeniden belirlendi hem de yerellerle merkez arasındaki ilişki yeniden düzenlendi.

Bu düzenleme bağlamında 30 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için siyasi partiler başkan adaylarını açıklamaya başladılar.

Önümüzdeki günlerde siyasi partiler ve başkan adayları seçim bildirgelerini açıklayacaklar.

Siyasi partilerin yerelden (yerel yönetimlerin ve yöneticilerin) sanayiciye, üretim yapana, kısaca KOBİ’lere bakışı ve uygulamaları ne olmalı, bu çerçevede sanayiciler, yerel yönetimlerden ne bekliyor?

Sorularıma yanıt alabilmek için, Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Başkanı Hüseyin Semerci, sanayiciler Mehmet Yalçındere ve İlhan Genç ile ayrı ayrı konuşma olanağını buldum.

Edindiğim bilgileri değerlendirmem gerekirse;

OSB’lerde veya dışında olsun büyük- küçük her sanayi işletmesinin temel amacı; yatırım ve üretim yapmak, istihdam ve katma değer yaratmaktır.

Bunun temel koşulu, yatırım ortamının yatırım yapmaya elverişli olması ve üretim maliyetlerinin dünya piyasalarında rekabet edebilirliği sağlayıcı düzeyde olmasına bağlıdır.

Başta sanayiciler, KOBİ’ler, inşaat firmaları, mal ve hizmet üretimi yapan reel sektör firmaları olmak üzere birçok kesiminin farklı sorunları bulunmaktadır.

Bu sorunları, merkezi ve yerel yönetimlerle iş birliği yaparak katılımcı demokratik bir anlayışla çözülmesini bekliyor sanayici.

Sanayiciler ve KOBİ’ler, belediyelerde (başkan ve belediye meclisi üyesi olarak), üretenleri; emeğiyle, sermayesiyle ve girişimciliğiyle katma değer yaratanları ve ihracat yapanları ve bunların temsilcilerini görmek istiyor.

Sanayici; katılımcı, saydam, hesap verebilir ve kaynakları doğru kullanan bir başkan istiyor.

Sanayiciler, yerel politikaların oluşturulmasında üniversitelerin, teknoparkların, organize sanayi bölgelerinin, meslek odalarının, sendikaların ve diğer sivil toplum kuruluşların, kısaca ilin sahip olduğu ekonomik, sosyal, beşeri ve entelektüel birikimin katılımcı bir yaklaşım ile yerel yönetim sisteme dahil edilmesini bekliyor.

Sanayiciler, belediyelerin bünyelerinde sanayicilerin sorunlarının analizini yapabilecek ve bunlara yerel düzeyde çözümler geliştirebilecek kurumsal/idari yapılanmaya gidilmesini bekliyor.

Ülkemizde ulusal düzeyde ve yerel düzeyde gelişmekte olan raylı sistemlerin, (vagon, ray, sinyalizasyon vb.) satın alma garantisi ile sanayiciler tarafından üretilebileceğine ve birçok belediyenin ithal ettiği kent içi toplu taşıma otobüslerini ürettiklerine dikkat çekiyorlar.

Sanayiciler, belediyelerin yapım işi, mal ve hizmet satın alma ihalelerinde (şartname ve sözleşmelerine hüküm koyarak), yüklenicinin hak edişlerinin ödenmesini, belediye sınırları içinde veya en yakınında bulunan firmalardan hak ediş ve ihale tutarının belli bir oranında (%20) tedarik faturası ibrazı şartını aramasını bekliyor.

Sanayici, belediyelerin, yıl içinde her yeni istihdam için kişi başına enerji desteği verebileceğini dile getiriyor.

Belediyeler, il özel idareleri veya ilgili diğer kamu idarelerinin, OSB’lerin ihtiyaçları çerçevesinde, özellikle yol, su, enerji, telekomünikasyon, kanalizasyon vb. altyapı hizmetlerini OSB’lerin sınırlarına kadar ulaştırmaları görevleridir.

Vergi yükümlülüklerini yerine getiren sanayiciler, ödedikleri vergilerin kendilerine yol, su, enerji, kanalizasyon ve arıtma olarak dönmesini ve yerel yönetimlerin bu bağlamda sorumluklarını yerine getirmelerini istiyorlar.

Çevre sorunlarının önlenmesi, arıtma ve alt yapı yatırımlarının belediyeye olan maliyetinin ortadan kaldırması vb. nedenler ile münferit sanayi tesislerinin ölçek büyüterek OSB’lere taşınmasının desteklenmesi belediyelerin hedefi olmalıdır.

Belediyeler, sınırları içinde bulunan işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda yapacakları ihtiyaç analizleri çerçevesinde meslek edinme kursları düzenlemesini bekleniyor.

Girişimcilik, Ar-Ge, inovasyon kültürünün geliştirilip yaygınlaşması konularında belediyeler etkin rol üstlenmeliler.

Evsel atıkların değerlendirilmesi ve geri dönüşüm projelerinin yapılmasında ve finans desteği sağlanmasında katkı sağlamalılar.

Konuşmalardan çıkarabildiklerim özetle bunlar.

Öneriler elbette daha da zenginleştirilir.

Önerilerin siyasi partilere ve başkan adaylarına katkıda bulunacağını umuyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar