Sanayici 2014’te olanı korumayı amaçlıyor

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Merkez Bankası’nın geleneksel İktisadi Yönelim Anketi’ne katılan 2 bin 298 imalat sanayi işletmesi 2014 yılının ilk üç aylık döneminde ağırlıklı olarak “Olanı korumayı” amaçlıyorlar. Fed’in geçen Mayıs ayındaki likidite daralmasına kadar Merkez Bankası anketlerine yansıyan daha iyimser tablo, o günden bu yana iyimserlik beklentilerin in gerilediğini ortaya koyuyor. Aralık anketine verilen cevaplarda, ağırlıklı olarak gelecek üç ayda mevcudu korumayı amaçladıklarını belirtiyorlar. Yeni yatırım düşünenler dörtte bir seviyesindeyken, dörtte üçünün ya üretim artırmama, yada yatırım kısma kararında olduklarını açıkladıklarını görüyoruz. 2013 Nisan’ında yüzde 30’u aşan yeni yatırım iştahı, Fed’in mayıs ayı açıklamasının ardından, yıl içinde yüzde 22’lere kadar geriledikten sonra, yılın  son anketinde yüzde 26.5 seviyesine yükselmiş durumda.

Arkadaşımız Naki Bakır’ın Merkez Bankası Yönelim Anketi verilerinden derlediği haberinde 2014 yılının ilk çeyreğiyle ilgili beklentilerle ilgili şu sonuçlar ortaya çıkıyor:

• Sanayicilerin yüzde 40.2’si 2014 yılının ilk çeyreğinde üretim maliyetlerinin artacağını beklerlerken,  bu maliyet artışına karşın ürettikleri ürüne zam yapmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 25’te kalıyor. Fiyat artırmamaya, talepte canlılığının olmayışı neden gösteriliyor. BDDK’nın taksitle satış ve kredi kart limitlendirme kararlarından söz etmesi de bunda etkili oluyor.

• Gelecek üç ayda ihracat siparişlerinde tartış bekleyenlerin oranı yüzde 28 iken, azalma bekleyenlerin oranı yüzde 19.7, aynı kalacağı beklentisindekilerin oranı ise yüzde 52.3 oranında.

• İç piyasa siparişlerinde ise artış bekleyenler yüzde 23, düşüş bekleyenler yüzde 19.7, aynı seviyede seyredeceğini bekleyenler ise yüzde 57.3 oranında. Bunlar, iç ve dış  siparişbeklentileri de  sanayicilerin mevcudu korumaya dönük olduğunu gösteriyor.

• Mevcudu korumayı amaçlayan bir başka gösterge de istihdam beklentisi. İlk çeyrekte istihdam artırmayı bekleyenlerin oranı yüzde 14.9, azaltmayı düşünenlerin oranı yüzde 10.5 iken, mevcudu korumayı düşünenlerin oranı ise yüzde 74.6 .

• Faiz beklentilerinde de en yüksek payı aynı kalacağına inananlar yüzde 65.6 ile ortaya koyarlarken, faizlerde düşüş bekleyenlerin oranı 4.3, aynı kalacağı beklentisinde olanların oranı ise yüzde 30.1 seviyesinde.

• Tüketiciler için TÜFE önemli gösterge iken, şirketler için önemli olan ÜFE oranlarıdır. Ankete katılanlar ÜFE oranını 2014 yılının bütünü için 7.3 olarak tahmin ediyorlar.

Peki ankete katılanların bütün bu yanıtları ne anlama geliyor?

Yanıtlar 2014 yılına umutlu bir başlangıç yapmadıklarını, belirsizlikler ve tedirginlikler taşıdıklarını o nedenle “mevcudu koruma” kararında olduklarını gösteriyor. 2014’ün hızlı üretim ve ihracat artışı beklenen bir yıl olmadığını, mütevazı bir büyüme ile mevcudun korunmaya çalışılacak bir yıl olduğunu otaya koyuyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar