Sanayi üretiminden olumlu sinyal
Takvim etkisinden arındırılmış Haziran ayı sanayi üretim rakamları olumlu sinyal verdi. Bu rakamlarikinci çeyrek büyümesinin yukarıya çekileceği sinyalini de veriyor. Ancak, buna rağmen büyümede yıl sonu hedefi için bugelişmenin yeterli olmadığının da altı çiziliyor.
TÜİK’in takvim etkisinden arındırılmış Haziran ayı sanayi üretimi önceki aya göre yüzde 1.4, geçen yılın aynıayına göre yüzde 4.2 artış göstererek olumlu bir sinyal verdi. Bu veriler yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.2 olan büyümeninikinci çeyrekte daha yüksek çıkacağını gösteriyor. Uzmanlar sanayi üretimndeki bu artışın ikinci çeyrek büyümesini 3.5-4 seviyesine yükseltebileceğitahminini yapıyorlar.
Bu değerlendirmelerde otomotiv ve makine sektörlerindeki yüzde 10’un üzerindeki artışlar ile yatırım talebinin göstergesi olan sermaye malı imalatındaki artışın yüzde 10 olması önemli rol oynuyor.
TÜİK açıklamalarında imalat sanayinin 23alt sektöründen 18’inde geçen yıla göre artış olduğu 5’in de ise düşüş olduğu görülüyor. Bu 18 alt sektörden 10’nun yıllık artışlar yüzde 5.6 ile yüzde 36 oranında gerçekleşirken, 8’inde yüzde 1.1 ile 4.2 arasında gerçekleşiyor. İmalat sanayinin 5 alt sektöründe ise geçien yıla göre binde 1 ile yüzde 5.3 arasında düşüş yaşandığı görülüyor. Ancak, ağırlığı daha yüksek sektörlerde önemli artışlar olması tabloyu olumlu hale getiriyor.
Geçen yılın ikinci yarısında sanayi üretim artışı sonuçlarına baktığımızda aylara göre inişliçıkışlı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Aralık ayının eksi olduğu 2012 yılının ikinci yarısında iki ay yüzde 1’in altında kalan birbüyşüme gösterirken, üçayın büyümeside yüzde 3’ün üzerinde. Bu yılın ikinci yarısı içinde baz etkisiyle sanayi üretimini artışının yüksek olabileceği tahminini yapmamıza yol açıyor.
Ancak, bütün bunlara karşın, milli gelirde önemli paya sahip olan sanayi üretiminin ilk altı aydaki yüzde 2.7 olan artış seviyesi yıllık yüzde 4’lük büyümeye destek açısından yeterli değil. Fakat 2013 yılı büyümesinin 2012 yılı büyümesinin üstünde olacağı tahminini yapmamıza yolaçan nisbi olumlu birsinyal veriyor.
Dünyada bir çok ülkenin daralma yaşadığı, çoğunun da yüzde 1’ler seviyesinde büyüme beaklediği yılda ülkemzde sanayi üratiminin canlanma göstermesi ve büyümeye destek vermesi önemli bir gelişmedir.
Ancak, 2023 yılı hedeflerimiz açısından bakıldığında bu büyüme oranlarının yetersiz olduğu da açıktır.
O nedenle daha yüksek büyüme oranlarını yakalayarak yolumuzea devam edebilmemiz için yeni bir kalkınma stratejisine ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır. İthal girdiği azaltan, yerli kaynağı artıran bir üretim modeli ile dünyada rekabetçi üstünlüğümüz olacak, mukayeseli üstünlüğümüz olan alanlara destek veren yeni kalkınma stratejimizi, piyasada üretimin içersinde olan bireylerin de katılımıyla hazırlayıp, enkısa sürede hayata geçirmemize ihtiyaç vardır.
2023 hedeflerinin yakalanabilmesi için 2014 yılından başlayarak her yıl yılda ortalama yüzde 6-8 oranlarında büyümemizgerekir. Bu da ancak mukayeseli üstürlüğümüz olan alanlarda üretim yapıp, üretimimizi ve ihracatımızı artırarak sağlanabilir.
Sanayi üretimindeki bu olumlu sinyal gerek şarttır, ancakyeterşartdeğildir. Yeter şaürtiçin yeni kalkınla stratejisi gereklidir.