Sanayi üretiminde quantum sıçraması
Quantum sıçraması bir elektronun dışarıdan verilen enerjiyle bulunduğu yörüngede bir üst yörüngeye geçmesidir. Fizikteki kullanımının dışında da yaygın kullanım şansı bulunur. Aralık sanayii üretimindeki yıllık %4.5 artışıyla, 2015 milli gelir artışının %4’e yakınsayabileceği şeklindeki bekleyişleri artırdı.
Öncelikle aralık toplam sanayi üretiminde “sermaye malı üretimi” önemli bir artış kaydediyor. Sadece “ara malı üretimi” boyutunda kalmış bir sanayii üretim artışı yatırımlarla bu desteklenmeyen bir gelişimi işaret edecekti. Oysa “dayanıksız mal üretiminde” olabildiğine sınırlı bir artış kaydederek tüketimde seçiciliğin arttığın bir dönemden geçildiğinin altını çiziyor.
Nasıl bir sanayi üretim endeksi artışı?
İmalat sanayii ve onun sayısız alt kaleminde yaşanan etkili quantum sıçraması, en iyi grafikten takip edilebilir. Gıda ve otomotiv (motorlu araçlar) sektörlerinde Aralık 2015 üretimleri zayıf kalıyor. Otomotiv 2015 Ocak ayından itibaren üretim ivmesini düzeltiyor. Çünkü 2014 otomotiv sektörünün balayı yılıydı. 2015 güçlü bir baz yılıyla karşılaştırılmış olmanın üretim sancısını Ocak 2015’den başlayarak yaşıyor. Son günlere bakarsanız, gıda sektörü üretiminin çöküşünde, Kasım 2015 Rus uçağı krizi öne çıkar. Eğer biraz geriye giderseniz; düşük ham petrol fiyatları, Batı’nın Kırım ve Ukrayna ambargosu, Ruble’nin devalüe edilmesi, ekonomik küçülmenin %2.5’lere varması ile karşılaşırsınız. Otomotiv üretiminin imalat sanayindeki ağırlığı yüksektir. Gıdanın değil. 2016’da otomotivdeki görece sıkışık üretim hacmini telafi edecek sektörler gerekecek. Öte yandan, sanayii üretimindeki Aralık sıçraması bileşik öncü göstergelerde de aynı şekilde yaşanıyor. Hükümetin 2016’daki %4.5 büyüme hedefi, dünyanın genel seyrine kıyasla iddialı bir rakam. Napoleon’un o meşhur sözü konuyu çok güzel özetliyor; “Zafer, ısrar eden ve dayananındır”