Sanayi üretiminde duraklama var

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Eylül ayına ait sanayi üretim endeksleri, sanayi üretiminin (1) Kriz döneminindeki çizginin ürerine çıktığını 2) Fakat kriz öncesi çizgiye henüz ulaşamadığını, 3) Son aylarda üretim artışını yavaşladığını ve hatta ufak gerilemeler görüldüğünü ortaya koyuyor.

Sanayi üretim endeksleri açıklanınca genelde bir yıl öncenin aynı ayı ile karşılaştırma yapıldığından yanlış değerlemeler ortaya çıkabiliyor.

Dün açıklanan TÜİK Sanayi Üretim Endeksi'ne göre Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 10.4 oranında arttı. Bu artış geçen yılın Eylül ayı ile bu yılın Eylül ayı arasındaki değişimi ifade ediyor.

Önemli olan, önceki aylara göre, bir önceki aya göre sanayi üretimin nasıl arttığıdır.

Sanayi üretiminde Eylül ayında yüzde 1.0 gerilememiştir.

Sanayi üretimindeki gelişmeleri gösteren 3 farklı endeks serisi yayınlanıyor:

2005 Yılı 100 esası ile düzenlene gelen klasik sanayi üretim endeksi.

Yeni yayınlanmaya başlanan takvim etkisin den arındırılmış sanayi üretim endeksi.

Mevsim ve takvim etkisin den arındırılmış sanayi üretim endeksi.

2005 Yılı 100 esası ile düzenlene gelen sanayi üretim endeksi 2007 yılı Eylül ayında 118 idi. 2008 yılında 114'e indi , 2009 yılında 103 oldu.Bu yılın Eylül ayında 113 'e yükseldi

Geçen yılın aynı ayına göre. 2010 Eylül ayındaki yüzde 10.4 büyüme bu bakımdan geçmişe göre bir iyileşmenin işaretidir.

Fakat sanayi üretimi Temmuz ayından bu yana her ay bir önceki aya göre geriliyor. Temmuzda gerileme yüzde 0.2 idi. Ağustosta yüzde 4.2 gerileme kaydedildi. Eylülde gerileme yüzde 1.0 oldu.

Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi ise üretimde geçen yılın Eylül ayına göre bu yılın Eylül ayında yüzde 12.9 oranında artışı gösteriyor.

Bu endekse göre Ağustos ayına göre Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 4.0 oranında büyümüş

Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi Eylül ayında, geçen yılın Eylül ayına göre sanayi üretiminde yüzde 13.3 oranında arttığını, Ağustos ayına göre ise sanayi üretimin yüzde 0.4 gerilediğini gösteriyor.

Önemli olan bu gibi tesbitlerin eleştiri veya alkış vesilesi yapılmaması, gerçekçi olarak değerlendirilmesidir. Göstergeler gerçekçi yaklaşım ile değerlendirilir ise, üretimin büyümesinin önündeki engeller kaldırılır.

Kapasite kullanım oranı, aylık sanayi üretim endeksi, sanayide olan biteni kısa sürede izlemeye imkan veren temel göstergelerdir. Ne yazık ki bizde bu göstergeler açıklandığında medyada bir gün süre ile yer alıyor. Daha sonra unutuluyor. Ta ki, yeni göstergeler açıklanıncaya kadar.

Başka ülkelerde ise özellikle kriz dönemi sonunda devlet adamlarının bu tür göstergeleri nasıl ciddi biçimde izlediklerini duyuyoruz, okuyoruz, görüyoruz. Aylık göstergelere göre politika kararları alıyor ve uyguluyorlar. Çünkü günümüzde dünyada ortak dert üretimin ve istihdamın artırılmasıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018