Sanayi İstanbul’dan nereye gider?

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

 


AKP hükümeti sanayi tesislerini İstanbul dışına çıkartmaya karar verdi. İstanbul finans, ticaret, kültür ve turizm ağırlıklı bir merkez olsun isteniyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin bu doğrultuda 1/100.000 ölçekli bir plan da hazırladığı, belirtiliyor. İstanbul Sanayi Odası yönetimi bu konudaki çalışmaların üyelerini endişelendirdiğini ifade ediyor.
İstanbul Sanayi Odası’nın düzenlediği Meslek Komiteleri toplantısında İstanbul sanayisinin geleceği tartışıldı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş’ın da hazır bulunduğu toplantıda İSO Başkanı Tanıl Küçük, İstanbul’da kurulu sanayin büyüklüğünü hatırlattı.
. İstanbul’da 2011 yılında istihdam edilen 4.2 milyon kişiden 1.7 milyonu sanayi sektöründe
. Türkiye genelinde istihdamın % 28.3’ü sanayi sektöründe. İstanbul’da bu oran % 40 dolayında.
. Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının % 38’i İstanbul’da bulunuyor.
Türkiye’de ciddi sanayi yatırımları İstanbul’da başladı. Ekonomik büyüklükteki sanayi tesisleri İstanbul’da kuruldu gelişti.
Zamanla İstanbul büyüdükçe sanayi kuruluşları şehir içinde kaldığından taşınma zorunluluğu ortaya çıktı. Arçelik’ten Otosan’a, ilaç fabrikalarından dokuma tesislerine çok sayıda kuruluş şehir dışına taşındı. Ama bir süre sonra şehir dışına taşınan bu kuruluşların çevreleri gene konutlar ile doldu. Yeni bir taşınma gündeme geldi.
İyi de şimdilerde nereler şehir, nereler şehir dışı? Bir yanda Trakya, öte yanda İzmit’ten Düzce’ye, Bolu’ya, Bartın’a, Eskişehir’e kadar sanayi için ayrılan alanlar şimdi konut alanı haline geldi.
Sorun ciddi planlamanın olamaması. Sanayi konutu çekiyor. Hava alanı yapılıyor, çevresi konut doluyor. Konut sahipleri bu hava alanı buradan kaldırılsın diyor. Otoyol yapılıyor. Çevresi konut doluyor. Otoyol trafiği kaldıramaz hale geliyor.
Bu tür karmaşalarda devamlı olarak şehir planlamasından söz edilir.
Planlar yapılır mı yapılmaz mı bilinmez ama bir ise yaramaz.
Başka ülkeler ne yapıyor ise bizim de benzerini yapmamız beklenir ama, önemli olan plana uyma disiplini.
Bizden daha fazla sanayileşen, toprakları bizden daha az olan ülkeler, sanayi ile konut alanlarını kesin olarak ayırmayı beceriyor. Sanayiin de konut alanının da genişlemesine izin verecek düzenlemeler yapılabiliyor.
İstanbul’da bir çok sanayi kuruluşu gönüllü olarak şehri terk ediyor.
Çünkü arazileri değer kazanıyor. Arazi rantı, sanayin taşıma giderlerini kat kat karşılıyor.
Sorun İstanbul’dan çıkacak sanayin nereye gideceği? İstanbul çevresindeki sanayi bölgelerinin, sitelerin ne olacağı? İstanbul’a en yakın nerede yer var? Önce bu tespiti yapmamız lazım.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018