Sanat ve liderler
Winston Churchill
“Resim yapmak büyük bir zevk. Renklere bakmak bir tutku, boyaları tüplerinden sıkmak çok nefis. Sonra da bu renkleri doğada gördüklerinizle eşleştirmek büyüleyici ve sürükleyici. Şu ana kadar hiç yapmadıysanız, deneyiniz”.
Bu tavsiyeyi ünlü İngiliz devlet adamı Winston Churchill yapıyor. Kendisi resim yapmaya 40 yaşında başlamış. Churchill resim yapmayı savaşa benzetiyor ve şöyle devam ediyor: “Bütün savaşlarda başkomutandan genelde iki şey beklenir. Birincisi, ordusu için iyi bir plan yapmasıdır. İkincisi de sağlam bir yedek güç bulundurmasıdır. Resim yaparken de bunlar zorunludur. Bir plan yapmak için savaşın geçeceği alan inceden inceye incelenmelidir. Alandaki tarlalar, dağlar, nehirler, köprüler, ağaçlar, çiçekler çok dikkatli bir gözlemi gerektirir. Doğada ne kadar çok şey olduğuna ve her şeyin içinde ne kadar farklı şeylerin olduğunu görünce şaşırır insan. Tepelerde her biri güneşte ve gölgede farklı ne kadar çok renk vardır. Bu renklerin su birikintilerinde yansımaları muhteşemdir. Bir yaprağın renk tonu ve karakterini, dağların düşsel mor gölgelerini, kışın ağaçların dantelimsi dallarını, ufkun soluk siluetini yürürken hafızama kaydettiğimi fark ettim. Ve bunları 40 yıl fark etmediğimi fark ettim.”
Churchill, 1925 yılında amatör bir yarışmada ödül kazanmış ve resimleri Paris’te Charles Morin adı ile sergilenmiş. Kendisi 45 yıl boyunca 500 eser vermiş. Mr. Winter takma adı ile Royal Akademi’ye iki eserini satmış.
George W. Bush
Yukardaki alıntı, Winston Churchill’in “Hobi olarak resim yapmak (Painting as a Pastime)” makalesinden. A.B.D eski başkanlarından George W. Bush “Bu makale bana ilham verdi” diyor. Bush, Dallas’ta bir resim sergisi açmış. Bush, 2009 yılında başkanlıktan ayrılınca sanata eğilmiş. Başkanken tanıdığı 24 liderin portrelerini yapmış. Bunlar arasında Tony Blair, Angela Merkel, Vladimir Putin ve Dalai Lama var. George W. Bush’un kızı Jenna Bush Hager, Amerikan medya şirketi NBC’de çalışıyor. “Today show” programı için babası ile bir mülâkat yapmış. Bu mülâkatı ben de internetten izledim. Bush, resim dersleri aldığı hocasına “Bu vücutta bir Rembrandt hapsolmuş durumda. Senin görevin onu açığa çıkarmak” demiş.
George W. Bush’tan bir Rembrandt çıkmamış. Ama ünlü Amerikan dergisi New Yorker’ın politika yazarlarından, yazar Lawrence Weschler, George W. Bush’un eserleri için “Oldukça iyiler” diyor. Şöyle de devam ediyor “Büyük sanat eserleri demek istemiyorum; ama fena değiller. Portreler, erkekler klubü kalitesinde. ‘Ben ve kankalarım, dünyayı yönetirken; biz ve şamatalarımız’ der gibi.”
George W. Bush her gün resim yapıyor ve her hafta ders almaya devam ediyormuş.
Diğer başkanlar
A.B.D. eski başkanlarından Jimmy Carter da ressamlık yapanlardan. Bir eseri insan hakları organizasyonu yararına yapılan açık artırmada 250 bin dolara satılmış. Carter mühendislik ve nükleer fizik çalışmalarının yanı sıra şiirle de uğraşmış. Ancak başkanlıktan ayrıldıktan sonra 1995 yılında “Always A Reckoning” adlı şiir kitabını yayınlamış.
Yine eski başkanlardan Dwight D. Eisenhower da Winston Churchill’den ilham almış. Resim yapmaya 60 yaşındayken başlamış. Ve ölünceye kadar 21 yılda 250 eser yaratmış. Başkan olarak görev yaparken resim yapmaya daha fazla zaman ayırdığını söylemiş. Beyazsaray’daki bir merdiven altını atölyesi olarak kullanırmış.
Sonuç
Liderlerin sanatla uğraşmaları hayırlı bir şey. Ama güç ellerinde iken olsa daha hayırlı olur. Bu durumda yön verdikleri uluslara da örnek olurlar. Dünyaya ve insana daha insanca bakarlar. Sanata ve sanatçıya değer verirler. Ne demişler: Bilim ve sanat bir kuşun iki kanadı gibidir. Bu iki kanadı kullanabilen toplumlar uçar ve özgür olurlar. Uçamayanlar ise tavuk olurlar. “Tavuk toplum”, önüne atılan bir avuç yemi gagalarken, arkadan yumurtalarının alındığının farkında bile olmaz.
Sanatın güzelliğinin ruhları ve zihinleri aydınlatması dileğiyle...