Sanat, hayatın içinde olmalı...
Yıllar önce yazmıştım “Ne üretirseniz üretin, dünyanın; olmadı evrenin bir köşesinde onu dinleyecek, okuyacak, izleyecek birileri bulunmalı; en azından varlıklarını bilmelisiniz,” demiştim. “Yoksa ne anlamı var üretmenin?! O bilmediğiniz, tanımadığınız insan bile olmadıkça!” diye sormuştum…
Bu nedenle de edebiyat eserleri defterlerde, harddisklerde kalmamalı, yayınlanmalı; sanat, dört duvar arasına sıkışmamalıydı. Mutlaka birilerine ulaşmalıydı. İnternet, sosyal medya günümüzde bunu epey kolaylaştırıyordu, ama daha yapılacak çok şey vardı sanat-edebiyat adına.
Genç sanatçılara önemli destekler...
Geçtiğimiz yılın son günlerinde Doğuş Grubu bu yönde bir adım attı ve güzel sanatlar fakültesi öğrencilerinin işlerine yer vermek amacıyla “Doğuş’la Sanata Bi Yer” platformunu kurdu. Danışma Kurulu’nda Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan, sanat eleştirmeni Hasan Bülent Kahraman, sanatçı Sinan Demirtaş, Kurucu Direktör Elif Çevik ve Sabiha Kurtulmuş, İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Saim Tekcan, MSGSÜ Devlet Konservatuarı Öğretim Üyesi Çağla Göksu ile EADE Business School Öğretim Görevlisi Semih Yalman’ın bulunduğu platform hemen çalışmaya başladı. Bu kapsamda öğrenciler, aralarında D-Gym, Doğuş Center, Gina, La Petite Maison, Doğuş Oto Showroom, Da Mario, Mezzaluna ve Kitchenette’in de bulunduğu toplam 75 bin metrekare civarındaki kimi Doğuş mekânlarında işlerini sergileme olanağına kavuştular. www. doguslasanatabiyer.com adresi de yeni önemli bir sanal sergi mekânı olarak hizmete girdi.
2016’nın ilk günlerinde ise Armaggan Nuruosmaniye mağazasının üçüncü katında bulunan Art & Design Gallery’nin, La Petite Maison ile birlikte geliştirdiği bu yöndeki bir çalışmaya tanık olduk. Armaggan, genç sanatçıları desteklemek, yeni ve yaratıcı fikirleri sanatseverlere yansıtmak amacıyla kurulmuş bir mekân… Sanatı dört duvar arasından kurtarmak için yurt dışı sanat takvimlerine girmek, sergileri ve sanatçıları buralarda sanat fuarlarına taşımak hedefler arasında.
Bu anlamda son çalışmaları Nuruosmaniye’deki galerilerinde imza attıkları sergilerin kimi genç sanatçı ve tasarımcılarının eserlerini farklı bir mekâna taşımak oldu. Maçka’daki La Petite Maison, Armaggan Art & Design Gallery’nin keşfettiği ve desteklediği sanatçıların eserlerine duvarlarını açtı. Çetin Pireci, Aslı Kutluay, Aysun Bozuklu, Deniz Sağdıç, Fabio de Nicola, Güneş Özmen, İrem Çamlıca, Mustafa Karyağdı, Neşe Çoğal, Tan Taşpolatoğlu ve Hülya Sözer’in eserleri La Petite Maison’da sergilenmeye başlandı. Fransız Rivierası’nın tatlarını ve atmosferini sunan restoran, kış sezonu boyunca bu sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapacak.
Her çaba önemli...
Armaggan Genel Müdürü Ebru Karaçam, beş yaşına basan galerinin bu yılki ilk etkinliğini anlatırken çok heyecanlıydı:
“Yeni yılı, sanatı hayatın içinde yaşamaya devam ettiğimiz iş birliktelikleri ile karşılıyoruz. La Petite Maison’da galeri sanatçılarımızın seçkin eserlerini #sanatburada mottosuyla sanatseverlerle hayatın içinde buluşturuyoruz. La Petite Maison yönetimi, bu çok özel mekânın ruhunu yansıtacak enerjik, dinamik ve renkli eserleri bizzat kendileri büyük bir özenle seçtiler.”
Aralarında iş ve sanat dünyasından temsilcilerin de olduğu farklı dünyalardan farklı isimler, yemeklerini yerken restoranın kendi koleksiyonundaki resimlerle birlikte bu eserleri de seyredecekler, böylelikle sanatın ulaştığı alanlar biraz daha genişlemiş, sanat biraz daha özgürleşmiş olacak.
Türkiye’deki sanat, edebiyat ve kültür ortamının gelişmesine, genişlemesine katkıda bulunacak her adım önemli. Umarım, bu yöndeki çalışmalar daha da çoğalır ve bu satırların yazarı, 2016’da keyifle onları anlatır…