Samsun’da gerçekleştirilen toplantıdan notlar...
Geçen hafta, Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) öncülüğünde, Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SSMMMO) ev sahipliğinde, Kredi Garanti Fonu (KGF) AŞ, KOSGEB il müdürlüğü, , Samsun OSB Bölge Müdürlüğü, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile düzenlenen “KOBİ’lere ve Girişimcilere Sağlanan Destekler ve Finans Olanakları” başlıklı toplantının panel yöneticiliğini yapmak üzere Samsun’a gittim.
TOSYÖV Başkanlığı’na bu yıl seçilen değerli arkadaşım Nezih Kuleyin ve yönetin kurulu üyesi arkadaşlarım, girişimcilere, KOBİ’lere, reel sektöre yönelik planladıkları yoğun bir çalışma programını uygulama kapsamında ‘Samsun Programı’nı düzenlemişlerdi.
Havaalanında bizi karşılayan TOSYÖV yönetim kurulu üyesi ve Samsun’un başarılı iş insanlarından Turan Özfurat toplantı öncesi Samsun’u gezdirdi.
Program açılış konuşmaları ve panel olarak iki bölümden oluşturulmuştu.
Açılışta ilk konuşmacı TOSYÖV Başkanı Nezih Kuleyin’di.
Kuleyin konuşmasında “Türkiye’nin iki tane önemli sorunu var. Bunlar, girişimci sorunu ve KOBİ’lerin ayakta kalma sorunları. TOSYÖV bu iki soruna çözüm üretmeye çalıştı. Kendini girişimcinin gücü olarak tanımladı. Şu anda TOSYÖV her ilde girişimci eğitimleri vererek, nitelikli birer girişimci olarak ekonomiye katılmalarını sağlamaya çalışıyor. Finansmana erişim sorunu günümüzde çok önemli. KOBİ’ler finansmana erişim noktasında yeterli bilgiye sahip değiller. Ayrıca, çok sayıda KOBİ’lere verilen destek var ama bunlar da yeteri kadar bilinmiyor. Biz KOBİ’lerimizin bu sorunları aşmaları için çaba harcıyoruz. Yeni dönemde bizim misyonumuz ve vizyonumuz KOBİ’leri dönüştürmeye çalışmak. Dünyada dönüşümü sağlayan bir hız var. Günümüzde bilişim teknolojisi çok önemli. Tüm KOBİ’lerin çağdaş teknolojilere ulaşmaları için yol çıktık. Bu yolculuğu da birlikte geliştireceğimize inanıyorum” dedi.
SMMMO Başkanı Hayrul Kayar ise girişimcilerin kendi meslekleri için çok önemli olduğuna vurgu yaptı. KOBİ’lerin geliştirilmesinde kendilerini görevli hissettiklerini belirten Kayar, “Piyasalar bizim velinimetimiz. Onları yaşatma konusunda en az firma sahipleri kadar biz de kendimizi sorumlu hissediyoruz. Destek ve finans piyasalar için çok önemli. Piyasalar sürekli değişkenlik gösteriyor ve yenileniyor. Yarın piyasa koşullarına yeni şeyler eklenebiliyor.
Artık mal üretmekten çok rekabet avantajı oluşturabilmek çok önemli. Bunu yapmadığınız sürece ayakta kalma şansınız yok ve rekabet yaratma şansınız çok fazla değil.
Biz, verilen desteklerin hep içindeyiz. Ama bizim de meslek camiası olarak sorunlarımız var.” sözleriyle konuşmasını sürdürdü.
Daha sonra kürsüye gelen ve TOSYÖV’ün, ekonominin temel yapı taşları olan KOBİ’ler için önemli projelere imza attığını belirten KGF AŞ Genel Müdürü İsmet Gergerli de, “Biz KGF olarak her koşulda üreten KOBİ’lerimizin yanındayız. KOBİ’lerimize en uygun koşullarda kefil olmaya devam edeceğiz. Ancak, bu süreçte çok önemli bir konu daha var o da kredi faiz oranları. Bu koşullarda kredi faiz oranlarında KOBİ’lere yapılacak pozitif ayrımcılığın ekonomimize nefes aldıracağına inanıyorum. Bizim de bu konuda bir projemiz var. Bu projemizi hayata geçirmek için hem bankalarla hem de ekonomi otoriteleriyle görüşmelerimiz sürüyor. Bununla birlikte ülke ekonomisine maksimum katkıyı sağlamak için destek olacağımız öncelikli sektörler belirledik.
Kadın girişimciler, genç girişimciler, ithalatı önleyici üretim yapan KOBİ’ler, ihracatçı KOBİ’ler, Ar-Ge ve inovasyon sektöründeki KOBİ’ler, savunma sanayine yönelik üretim yapan KOBİ’ler ve istihdam arttırıcı faaliyetleri olan KOBİ’ler bizim için öncelikli. Öte yandan, bölgeler arası gelişmişlik farkını giderici desteklerimiz olacak. Sınırlı kaynakları ülke ekonomisinin gelişmesinde en uygun sektörlere, firmalara nasıl aktarabiliriz buna bakıyoruz” ifadelerini kullandı.
Denizbank KOBİ Bankacılığı Grubu Genel Müdür Yardımcısı Murat Kulaksız, Samsun OSB Başkanı ve Vali Yardımcısı’nın konuşmalarının ardından, moderatörlüğünü yaptığım Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı Mustafa Ali Yurdapak, Denizbank AŞ, Karadeniz Bölge Müdürü Seyfi Doğan Atakent, TUBİTAK TEYDEB Başuzmanı Utku Seçkin, Samsun KOSGEB Müdürü Ahmet Dursunoğlu ve KGF AŞ Kurumsal İletişim ve Ürün Yönetimi Bölüm Müdürü Şeyda Yavuz’un konuşmacı olarak katıldıkları panelde sunumlar gerçekten doyurucuydu..
Sunumlar sonrası soru-cevap bölümünde de izleyiciler sorularıyla konulara derinlik kazandırdılar.
Yoğun ilgi gören toplantıdan aktarabildiğim notlar özetle bunlar.