“Samsun okuyor”

Faruk ŞÜYÜN
Faruk ŞÜYÜN ODAK [email protected]

Bir kez daha Samsun… İzmir, Adana ve Bursa gibi Samsun da her sene aynı ay içinde gittiğim şehirler arasına katıldı… Çünkü, burada da 4 yıldır kitap fuarı var… Salı günü açılan TÜYAP Karadeniz Kitap Fuarı, pazar akşamına kadar 220 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı, düzenlenen etkinlikler ile sürüyor…

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Anadolu fuarlarının kültürel yaşama katkılarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Kitap fuarları, kültürel çeşitliliğin ve yayınlama özgürlüğünün korunması ve yaşatılması anlamında önemli alanlardır. Karadeniz 4. Kitap Fuarı’nda bu çeşitliliği ve çoksesliliği gözetiyoruz. Buradan tüm okurlarımızı Karadeniz 4. Kitap Fuarı’nda kitaplarla buluşmaya davet ediyorum.

İstanbul Kitap Fuarı’nın açılışında ilk kez dile getirdiğimiz çağrıyı yineliyoruz: İlgili kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, ülkemizin büyük şirketleri, yazar ve yayıncılarının elbirliğiyle bir okuma kültürünü geliştirme seferberliği başlatalım. Biz yayıncılar olarak bu büyük seferberlikte üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazırız. Ancak, sosyal devlet olmanın bir gereği de başta çocuklarımız olmak üzere toplumumuzun okuma kültürüne destek olmaktır.”

Kitap fuarlarının en önemli özelliklerinden birisi, şehrin tüm kurum ve kuruluşlarını bir araya getirmesi… Samsun’da da öyle oluyor… Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Karadenizlilerin kitaplarla buluşabilmesi için fuarı, her sene olduğu gibi bu yıl da destekliyorlar…

Açılış günü Samsun Valiliği “Samsun Okuyor” başlığı altında 55 liralık kitap hediye kuponu dağıttı… Açılışa katılan Vali Osman Kaymak, “İlimizde 60 bini üniversite öğrencisi olmak üzere toplam 300 bin öğrenci mevcut. Samsun genç bir nesil ve gerçekten okuyor. Bu konuda ailelere de çok büyük iş düşmekte. Kitap okumanın sadece çocuklar için değil, aileleri için de önemli olduğunu vurgulamak için 8 Şubat'ta ‘Samsun İçin Okuma Vakti’ etkinliğini başlattık. Her gün saat 20.00'de televizyonları ve bilgisayarları kapatıp ‘Samsun okuyor, ben de okuyorum’ etkinliği yapıyoruz. Bu etkinliğimiz herkesçe çok sevildi. Ben buradan bu kampanyaya katılan herkese tekrar çok teşekkür ediyorum. Bu etkinliği duymayanlara ise buradan duyuruyoruz. Kitap okumak hayatın bir parçası, insanlara çok şey katıyor. Ailelerin çocuklarına kitap okuma alışkanlıklarını teşvik etmek için kendilerinin de kitap okumaları gerekir. Çünkü çocuklar, anne ve babalarını örnek alarak bu alışkanlıklarını daha rahat kazanabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Fuar merkezini daha büyütebileceklerini vurgulayan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ise “Bir gün gelsin bu fuarda yabancılar da olsun istiyorum. Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve birçok ülkeden yabancı yayıncılar gelsin, stantlarını açsınlar istiyoruz. Şu anda da çok önemli yerli yayıncılar ve bilimadamları aramızda bulunuyor. Samsun çok önemli bir bölge. Etrafımızdaki kültürleri birleştirebilecek bir konuma sahibiz. Bunun önündeki engelleri kaldırmak için inanılmaz mücadele veriyoruz” dedi…

Girişin ücretsiz olduğu Karadeniz Kitap Fuarı bugün 10.00-19.30, kapanış günü 25 Şubat Pazar ise 10.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor… Tramvay ile fuar alanına ulaşmak rahat ve kolay. Tekkeköy durağında inerek TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’ne geçmek mümkün.

Ben, toplantılarım nedeniyle İstanbul’a dönmek zorunda kaldım, ama bu sabah, ilk günlerdeki ziyaretçi sayısının geçtiğimiz yılların üzerinde olduğu haberini aldım… “Samsun okuyor” bir kitapsever olarak beni çok mutlu eden bir slogan… Darısı bütün şehirlerimizin başına…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar