Şampiyon, kupasını 3 puanla aldı

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 


Galatasaray 2012-2013 sezonunun son maçında sahasında Trabzonspor'u ağırladı. Dengeli ve karşılıklı ataklarla başlayan ilk yarıda, sarı-kırmızılı takımın oyun içi etkinliğini giderek arttırdığını ve dakikalar ilerledikçe maça ağırlığını koyduğunu gördük. İşin aslı; Galatasaray'ın mental rahatlığı, Trabzonspor'da ise akılların kupa finalinde oluşu ismi büyük maçın zaman zaman sosyal yardım amaçlı bir gösteri karşılaşmasına dönmesine neden oldu. Öyle ki, topu alan takım çoğunlukla etkili bir presle karşılaşmadan orta alanı geçiyor ve yerleşik savunma dörtlüsüne hücum organizasyonları deniyordu. İki tarafın da set hücumlarını denediği bu ilginç maçta, ev sahibi sarı-kırmızılılar, Trabzonspor'un sağ kanattaki zaafını keşfettikten sonra o bölgeden oldukça fazla sayıda pozisyon geliştirdiler. Elbette ki, Tolunay Kafkas'ı bu maçta sahaya sürdüğü kadro üzerinden eleştirmek insafsızlık olur çünkü yalnız tecrübeli teknik adam için değil tüm Trabzonspor camiası için Türkiye Kupası finali çok daha önemli. Sezon başında dengeli kurulmamış bir kadroda rotasyon yapmak istediğinizde; Sapara, Adrian, Yasin ve Henrique gibi topsuz oyunda yokları oynayan bir takım oluşturmanız kaçınılmaz oluyor. İşte bordo-mavili takım Galatasaray maçında tam da bu durumun beraberinde getirdiği sıkıntıları yaşadı. Topla alışverişi üst düzey Galatasaray orta alanını ikili üçlü sıkıştırmalarla hataya zorlayamazsanız, sarı-kırmızılıların üçüncü bölgede nasıl tehlikeli bir takım olduğunu tecrübe ederek görüyorsunuz. İlk 45 dakikada Galatasaray farkı arttıramadı ise bunu birinci derecede Burak ve Drogba'nın alışılmışın dışındaki etkisizliklerine yormak gerek. Nitekim 52'de Burak Yılmaz'ın biraz kıpırdayınca en iyi yaptığı işi hatırladı ve Trabzonspor defansı arkasına sarkarak farkı ikiye çıkardı.

kadro_gs.jpg


2-0'lık skordan sonra Galatasaray'ın aktif dinlenmeye geçtiğini söylersek, sanıyorum yanlış olmaz. Sarı-kırmızılılar kalan bölümde de tehlikeli ataklar geliştirdiler ama topu büyük oranda rakiplerine bıraktıklarından söz konusu tehlikeler daha çok baskın ataklarla geldi. Trabzonspor ise Olcan'ın girişinden sonra topu daha olumlu kullanmaya başladıysa da başta Yasin Öztekin olmak üzere hücum hattında görev alan futbolcuların bir türlü ortak frekansı yakalayamamaları bordo-mavililerin maça ortak olmalarını engelledi. Netice itibariyle üç puanı rahat bir şekilde alan Galatasaray, Türk Telekom Arena'ya şampiyonluk kutlamaya gelen taraftarlarına bu galibiyetle güzel bir jest de yapmış oldu. Geride kalan sezon objektif biçimde değerlendirildiğinde sarı-kırmızılıların bu şampiyonluğu hak etmiş oldukları görülüyor. 34 haftalık maratonu en yakın rakibi Fenerbahçe'ye 10 puan fark atarak bitiren Galatasaray'ın iki yıllık şampiyonluk serisini bir dominasyona dönüştürüp dönüştüremeyeceğini ise önümüzdeki transfer döneminde yapılacak hamleler belli edecek gibi görünüyor. 20.şampiyonluğa dolayısıyla dördüncü yıldıza bir adım kala ezeli rakiplerinin de önemli hamleler yapacaklarını şimdiden söyleyebiliriz. Trabzonspor ise bu sezon çizdiği tabloyla kapsamlı bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu belli etti. Yeni yönetimle birlikte bordo-mavili takımın farklı bir anlayışta yapılanması gerekiyor ama bu anlayışın üç büyüklerle para yarıştırmak olmadığını da belirtmek lazım.

34. HAFTANIN SEYRİ

Mersin'in vedası
Spor Toto Süper Lig'in 34. ve son haftasında ligden daha önce düşen Mersin İdman Yurdu, Gaziantepspor'a kendi evinde 2-1 mağlup oldu. Kırmızı-siyahlı ekip maça etkili bir oyunla başladı ve 27. dakikada Doğan Şahin'in attığı golle 1-0 öne geçti. Gaziantepspor, bu golün hemen ardından farkı ikiye çıkardı. Cenk Tosun'un 30.dakikada attığı şık golle maç 2-0'a taşındı. Dakikalar 72'yi gösterdiğinde ev sahibi Mersin İdman Yurdu, Tunuslu oyuncusu Ben Yahia'nın attığı mükemmel golle farkı bire indirdi. Bu sonuçla birlikte Gaziantepspor 46 puana yükselirken; daha önce ligden düşmesi kesinleşen Mersin İdman Yurdu ise 22 puanla ligi son sırada tamamlayarak, Spor Toto Süper Lig'e veda etti.

Son düşen İ.B.B.
Spor Toto Süper Lig'in son haftasında İ.B. Belediyespor evinde Kasımpaşa'ya 2-1 yenildi ve kümede kalma savaşını kaybetti. Bülent Korkmaz'ın talebeleri kritik maça çok hızlı başladı ve henüz 3. dakikada Tevfik Köse'nin attığı golle 1-0 öne geçti. İlk yarı karşılıklı ataklarla sürse de 1-0 sonuçlandı. Deplasman takımı Kasımpaşa, 55. dakikada Djalma Campos'un attığı golle skoru 1-1'e getirdi. Maçın son dakikalarına girilirken Kasımpaşa, İ.B. Belediyespor'u yıkan golü attı. Halil Çolak'ın 89. dakikada attığı golle mavi beyazlılar 2-1 öne geçti ve maç bu skorla sonuçlandı. Bu sonucun ardından Kasımpaşa puanını 48'e yükseltti ve sezonu 6.sırada tamamladı. İ.B. Belediyespor ise 37 puanla 16. sırada kalarak, 2007 yılında yükseldiği Spor Toto Süper Lig'e veda etti.

Akhisar mucizesi
Spor Toto Süper Lig'in son haftasında daha önceden küme düşmesi kesinleşen Orduspor, ligde kalma mücadelesini sürdüren Akhisar Belediyespor'u konuk etti. Akhisar Belediyespor, kendisi için önem taşıyan bu mücadeleyi 2-0 kazandı. Akhisar Belediyespor, karşılaşmanın 39. dakikasında Bruno ile 1-0 öne geçti. Skor üstünlüğünü eke geçirdikten sonra oyundaki hâkimiyetini sürdüren Ege temsilcisi Gekas'ın ayağından önemli fırsatlar kaçırdı. Yeşil-siyahlılar, ikinci golü 62.dakikada yine Bruno'nun ayağından buldu. Bu sonuçla birlikte Akhisar Belediyespor, mucizeyi gerçekleştirip ligde kalırken sezonun bitimiyle birlikte Orduspor ise uzun bir aradan sonra tekrar PTT 1. Lig'e dönmenin üzüntüsünü yaşadı.

Dostça bitirdiler
Spor Toto Süper Lig'in 34'üncü ve son haftasında Sanica Boru Elazığspor ile Sivasspor karşı karşıya geldi. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Oldukça sıcak bir havada oynanan maçta iki takımda kalecileri aşmakta zorlandı. Ligde hedefi kalmayan iki takımın maçı düşük tempoda oynandı ve golsüz neticelendi. Bu beraberliğin ardından Sanica Boru Elazığspor 43 puana, Sivasspor ise 44 puana yükseldi. Bir ara küme düşme tehlikesi yaşayan her iki kulüpte önümüzdeki sezon da Spor Toto Süper Lig'de mücadele edecek. Bu arada Sivasspor'da teknik direktör Rıza Çalımbay, takımının başında son maçına çıktı.

İkişer gol, birer puan
Süper Lig'in 34. ve son haftasında Bursaspor deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaştı. Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oynanan mücadelede ligde bir iddiası kalmayan iki takım 2-2 berabere kaldı ve sezona noktayı 1 puanla koydu. Bursaspor, 7. dakikada Ferhat Kiraz'ın ayağından öne geçmesini sağlayan golü buldu. Bu golün ardından ataklarını sıklaştıran G.Birliği ise 16. dakikada Özgür İleri ve 24. dakikada Ermin Zec ile bulduğu goller ile birlikte üstünlüğü ele aldı. Yeşil-beyazlılar durgun geçen ikinci yarının 31, maçın 76. dakikasında Murat Yıldırım'ın ayağından buldukları golle skoru dengeye getirdiler. Bu sonucun ardından Bursaspor ligi 55 puanla tamamlarken, başkent temsilcisinin 34 hafta sonundaki puanı ise 45 oldu.

Kayserispor geçit vermedi
Süper Lig'in 34. haftasında Kayserispor ile Beşiktaş karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı'nda oynanan karşılaşma ev sahibi ekibin 2-0'lık üstünlüğüyle sona erdi. Kayserispor'a galibiyeti getiren goller, 70. dakikada Yener ve 85. dakikada Bobo'dan geldi. Beşiktaşlı futbolcuların maça yeterince konsantre olamadıkları gözlenirken, maçın bitimiyle birlikte Samet Aybaba'ın kulüpteki geleceği de tartışılmaya başlandı. Kayserispor ise beşincilik hedefiyle çıktığı maçtan istediğini alarak ayrılan taraf oldu. Bu sonuçla sarı-kırmızılılar puanını 52'ye çıkardı ve Kasımpaşa'nın üzerinde ligi 5. sırada tamamladı. 58 puanda kalan Beşiktaş ise, sezonu 3. sırada noktaladı.

Sonucu Özgür belirledi
Spor Toto Süper Lig'de son hafta maçında iddiası kalmayan Eskişehirspor ile Medical Park Antalyaspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadı'nda oynanan maçta Eskişehirspor, Antalyaspor'u 3-1'lik skorla mağlup etti. Eskişehirspor'un gollerini 7 ve 20. dakikada Özgür Çek, 62. dakikada Diomansy Kamara katdetti. Medical Park Antalyaspor'un tek golü ise 82. dakikada Ömer Şişmanoğlu'ndan geldi. Eskişehirspor'da serbest vuruştan attığı golün yanı sıra bir de röveşata golüne imza atan Özgür Çek, Kamara'ya da asist yaparak karşılaşmaya damga vurdu. Bu galibiyetin ardından Eskişehirspor 46 puanla sekizinci sırada sezonu tamamladı. Antalyaspor ise 47 puanla yedinci sırada ligi bitirdi.

cetvel_lig-001.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016