Şampiyon belli, ikinci kim?

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Süper Lig’de 2013-2014 sezonu şampiyonu, çok büyük bir mucize gerçekleşmezse Fenerbahçe olacak. Sarı-lacivertli takım, sahasında konuk ettiği Medical Park Antalyaspor karşısında farka koşmasına rağmen maçın büyük bölümünde gerilim yükünü hem kendisi hissetti hem de tribündeki taraftarına hissettirdi. Maçın genelini değerlendirmemiz gerekirse, sonucu belirleyenin duran toplar olduğunu söylememiz lazım. Bu tespit şu bakımdan önemli, son birkaç sezonun ortalamasına bakacak olsak, muhtemelen duran toplardan en fazla gol üreten takımın Fenerbahçe olduğunu göreceğiz. Bu sezonun da özellikle ilk devresinde, gidiyor denilen maçları çeviren sarı-lacivertli ekibin, duran toplardan fazlasıyla yararlandığını gördük. Zaten kaliteli futbolculara sahip takımlar, futbolun bu önemli ayrıntılarını da organize şekilde kotardığında ortaya böylesine dikkat çekici puan farkları çıkabiliyor. Bu anlamda Fenerbahçe teknik direktörü Ersun Yanal’ın da alkışlanması gerektiğini düşünüyorum. Sezon genelinde yaşanan kırılma noktalarında Fenerbahçe’nin iki rakibi Beşiktaş ve Galatasaray lige ağırlık koyamadılar ama sarı-lacivertliler her seferinde düştüğü yerden kalkmasını bildi.

Maça altı as oyuncusundan yoksun şekilde başlayan Fenerbahçe’de bu handikaba rağmen sahaya çıkan takımın çok da burun kıvrılamayacak oyunculardan kurulu olması; futbolda başarıyı getiren bir başka değişkene, “kadro derinliğine” işaret ediyordu. Bir gün öncesinde benzer şekilde ciddi eksiklerle sahaya çıkan Galatasaray oynadığı oyunla kimseleri tatmin edemedi. Demek ki, iki takım arasında kadro planlaması ve yapılanma anlamında da belirgin bir fark var. Bana sorarsanız, zaten ortaya çıkan bu 12-13 puanlık fark da tesadüf değil. Sezon başında güç dengesi içinde görünen takımlar, sezon sonunda 3-5 puanlık farklarla sıralanabilirler bu normaldir ancak henüz 30.hafta oynanmamışken puan farkı 10’u aştıysa geride kalanların bir takım yanlışlar içine düştüğünü de görmek lazım. Bu noktada içinde bulunduğu zorlu şartlar sebebiyle Beşiktaş’ı bir parça ayırabiliriz çünkü siyah-beyazlılar hem saha ve seyirci avantajından hem de dişe dokunur transferler yapabilecek maddi güçten yoksun şekilde sezona başladılar. Şimdi bu iki takım final niteliğinde bir maça çıkacaklar. Fenerbahçe kazanırsa, şampiyonluğunu ilan edecek ama yenilse dahi nihai hedefini ıskalayacağını hiç sanmıyorum. Beşiktaş ise sahasında oynayacağı derbiyi üç puanla noktalayabilirse, Şampiyonlar Ligi yarışında sahip olduğu ufak avantajı kaybetmeden yoluna devam edecek. Perşembe günü yayınlanacak köşemizde bu maçı enine boyuna değerlendirmeye çalışacağız ancak Antalyaspor karşılaşmasının ardından yapılabilecek en kısa ve öz yorumu sanıyorum seçtiğimiz başlıkta yaptık: “Şampiyon belli, ikinci kim?”

Konya -Beşiktaş 

Şahane(!) yönetim - Beşiktaş, Konya deplasmanında tam da “maçı kazandım” derken, 2 puandan oldu. Son saniyelere Oğuzhan’ın attığı golle 1-0 önde giren siyah-beyazlılar, hakem Çağatay Şahan ve yardımcılarının maç boyunca yaptığı hatalara son anlarda bir yenisini eklemesi sonucu maçı beraberlikle bitirdiler. Uzatma anlarında Gekas’ın attığı gol Konyaspor’a altın değerindeki 1 puanı getirdi. Maç içinde Almeida’nın net pozisyonunu ofsayt gerekçesiyle kesen, bariz penaltı pozisyonunu süzemeyen, Jones’a yapılan faulü göremeyen ve elden gelen asiste devam diyen hakemlere Beşiktaş yönetiminin tepkisi de büyük oldu. Bilindiği gibi Çağatay Şahan Fenerbahçe–Erciyesspor maçındaki yönetimiyle de büyük tepki toplamış ve o maçta gözlemciden 7,4 puan almasına rağmen maçlara atanmaya devam etmişti.

Kasımpaşa-Bursaspor

Birbirlerinden korktular - Süper Lig’in 29. haftasında Kasımpaşa ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Kasımpaşa Recep Tayyip Erdoğan Stadı’nda oynanan mücadele 1-1’lik eşitlikle sona erdi. Bursaspor, henüz 40. saniyede Fernandaou’nun attığı golle 1-0 öne geçti. Bu gole cevap 66. dakikada Ryan Donk’un kafa golü ile geldi. Maç genelinde her iki takım da önceliğini savunma güvenliğine verirken, Kasımpaşa oynadığı futbolla hayal kırıklığı yarattı. Bu sonucun ardından Kasımpaşa 41, Bursaspor ise 38 puana yükselerek, 4 hafta kala Avrupa ümitlerini sürdürdü. Kasımpaşa, ligin 30. haftasında Galatasaray’a konuk olacak. Bursaspor ise sahasında Elazığspor’u ağırlayacak.

KDÇ Karabükspor -Akhisar Belediyespor

Akhisar sürprizi - Süper Lig 29. hafta mücadelesinde Kardemir Karabükspor ile Akhisar Belediyespor karşı karşıya geldi. Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı’nda oynanan ve Fırat Aydınus’un düdük çaldığı mücadelede sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 2-0’lık skor ile Akhisar Belediyespor oldu. Konuk ekibe galibiyeti getiren golleri 54. dakikada Oumar Niasse ve 71. dakikada Bruno Mezenga kaydetti. Alınan bu sonucun ardından Karabükspor 42. puanda kalırken, Akhisar Belediyespor ise puanını 40’a yükseltti. Spor Toto Süper Lig’in 30. haftasında Akhisar Belediyespor sahasında Kayserispor’u ağırlarken, Kardemir Karabükspor ise Eskişehirspor’u konuk edecek.

Kayserispor- Çaykur Rizespor 

Altın gibi 3 puan - Spor Toto Süper Lig’in 29. haftasında Çaykur Rizespor, deplasmanda Kayserispor’u 2-0 mağlup etti. Süper Lig’de riskli bölgede bulunan iki ekibinin mücadelesinde kazanan Çaykur Rizespor oldu. Çaykur Rizespor’a galibiyeti getiren golleri 66.dakikada Lualua ve 88. dakikada Ümit Korkmaz attı. Çaykur Rizespor bu galibiyet ile puanını 33 yükseltti ve 2 maç sonra deplasman galibiyeti almış oldu. Spor Toto Süper Lig’in dibine demir atan Kayserispor ise 25 puanla son sırada kaldı. Sarı-kırmızılılar son 5 hafta için ligde kalma şanslarını da oldukça zora soktu. Öte yandan maç bitimiyle birlikte çıkan olaylarda 7 taraftar ve 19 polis hafif yaranırken, 28 kişi de gözaltına alındı.

Gençlerbirliği - Kayseri Erciyesspor

Gol sesi çıkmadı- Spor Toto Süper Lig’in 29. hafta mücadelesinde Gençlerbirliği ve Kayseri Erciyesspor karşı karşıya geldi. Ankara 19 Mayıs Stadyumu’nda oynanan ve hakem Barış Şimşek’in yönettiği mücadelede 0-0 beraberlikle sonuçlandı. Alınan bu sonucun ardından Gençlerbirliği puanını 38’e çıkardı. Erciyesspor ise 30 puana yükseldi. Maçın ilk yarısında ev sahibi, ikinci 45 dakikada ise Erciyesspor daha etkili gözüktü ancak taraflar geliştirdikleri pozisyonlarda kalecileri geçemedi. Süper Lig’de önümüzdeki hafta Gençlerbirliği deplasmanda Gaziantepspor’a konuk olacak. Kayseri Erciyesspor ise sahasında Trabzonspor’u ağırlayacak.

Eskişehirspor - Trabzonspor

Düelloda kazanan yok - Süper Lig 29. hafta mücadelesinde Eskişehirspor ile Trabzonspor karşı karşıya geldi. Eskişehir Atatürk Stadyumu’nda oynanan ve Volkan Bayarslan’ın yönettiği mücadele 2-2’lik eşitlik ile sona erdi. Konuk ekibin gollerini 40. dakikada Özer Hurmacı ve 50. dakikada Paulo Henrique kaydederken, ev sahibi ekibin beraberlik sayıları ise 68. ve 72. dakikalarda Erkan Zengin’in penaltıdan kaydettiği iki golle geldi. Böylelikle Trabzonspor puanını 43’e yükseltirken, Eskişehirspor da puanını 38 yaptı. Süper Lig’in 30. haftasında Trabzonspor deplasmanda Erciyesspor’un konuğu olurken, Eskişehirspor ise Karabükspor deplasmanında puan arayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016