Sakıncalı ülke, sakıncalı müşteri

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

Sürekli konuştuğumuz bir konu "Küresel köyün pazarı" haline gelen uluslararası ticaret arenasında, işlerin serbest piyasa düzenine göre işlediği ve rekabetin kıran kırana olduğudur. Bunların hepsi doğru da ortalık tamamen boş bırakılmış değil. Birçok ülke ve uluslararası kuruluş, özellikle kara paranın aklanması ve terörist kaynakların kontrol edilebilip kısıtlama altına alınmaları için çeşitli tedbirler almak durumunda. Bu konuda da sıkı işbirliği içerisine girmiş ve ciddi yardımlaşmalarda bulunmaktadırlar.

Geçtiğimiz günlerde önümüze gelen birkaç yüz bin ABD doları tutarındaki bir ihracat işlemi için yaptığımız çalışmalar sırasında karşılaştığımız bir durumu bazı dostlarımızla paylaştığımızda ortaya çıkan tablo, bu konunun pek bilinmediğini çağrıştırdığından, bugünkü sohbetimizin konusunu "Sakıncalı ülke, sakıncalı müşteri" kimdir olarak belirledik.

Gelecek olan ihracat akreditifi karşılığında finansman kullanılmak gereği üzerine, müşterimiz akreditifi açmadan önce temas edip detaylı bilgi almak istediğimiz ilgili banka "OFAC" incelemesi de yapılacağını belirtmişti. Zaten bu ibarenin ne olduğu tartışmaları da bu sohbetin kaynağını oluşturdu.

"OFAC" ibaresi ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı "The Office of Foreign Assets Control / Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi" olarak anılan kurumun adının kısaltması. Bu kurum terörist veya narkotik faaliyetler trafiği içerisinde olduğu belirlenen ülkeler veya gruplara karşı ekonomik müeyyideler uygulamak ve bu uygulamaları yönetmek için kurulmuş bir ofis. Bu müeyyideler geniş kapsamlı olabileceği gibi, seçilmiş dar kapsamlı bazı uygulamalar olabilmektedir. Bunlar, bu kişi veya ülkelere ait ekonomik varlıkların bloke edilmesi ve bunların ticareti üzerine kısıtlamalar uygulanması gibi tedbirler olabilmektedir.

Diyeceksini ki bunun bizim ihracatçımızla ilgisi nedir?

Kara paranın aklanması ve terörist kaynakların kontrol edilip kısıtlanması için yapılan çalışmalar çerçevesinde, terörist veya narkotik faaliyetler içerisinde bulunan kişi, kurum veya ülkeler için bir liste yapılmış. Bilerek veya bilmeyerek, bu listede yer alan ülkeler, kurum veya kişiler ile iş yapılmak istenmesi halinde, biz ihracatçılara da bu gözle bakılıp, bu tür faaliyetler içerisinde olup olmadığımızın araştırmasının yapılacağı muhakkaktır.

Bildik tanıdık kişi veya kuruluşlar dışında iş yapma durumunda olduğumuz müşterilerin durumundan şüphe duyarsak veya kendimizi güvenceye almak istersek, bu listeye erişip bakabiliriz. ABD Hazine Bakanlığı'nın adresini verdiğimiz internet sayfasında listeyi bulabiliriz.  http://www.treasury.gov/resource-center/sanctions/SDN-List/Pages/default.aspx

Her ne kadar bu kaynak ABD merkezli ise de alınan tedbirlerin birçoğunun, Birleşmiş Milletler yaptırım uygulamaları çerçevesinde yapıldığı belirtilmektedir. Bu uygulamalara destek veren birçok ülke de bu liste kapsamına alınanlarla yapılabilecek işleri izlemeye almaktadır. Sakıncalı ülke, kişi veya kurumlar listesine olduğu gibi ne tür uygulamalar yapıldığını, http://www.treasury.gov adresinde "resource-center ( kaynak merkezi)" sekmesi altında "sanctions ( yaptırımlar )" bölümünü tıklayarak erişeceğimiz sayfada göreceğimiz "Frequently Asked Questions and Answers (Full Question List) / Sık Sorulan Sorular ve Cevapları ( Tam soru Listesi)" bölümünde bulabiliriz. Aynı yerde bu uygulamaların tarihçesi ve merak edebileceğiniz birçok şeyin açıklamasını da bulabilirsiniz.

Biz bu arama ve tarama işlerini yapmak mecburiyetinde değiliz. Zaten biz istesek de istemesek de, bankalar bunları yapmak ve zorunlu kılınan tedbirleri uygulamak durumundalar. Bizim bunları neden bilmemize ve buralara bakmamıza gerek var diye sorarsanız cevap çok basit. Başladığımız bir iş için harcadığımız onca emek ve masraf boşa gitmeden, başımıza olumsuz bir iş gelmeden tedbirli olmakta fayda var.

Deve kuşu gibi başı kuma gömmenin kimseye faydası görülmemişÖ

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019