Sakaryalı makinecilerin ortak aklı
Sakaryalı makinecilerin dernekleri SAMİB'te yaptığımız ortak akıl toplantısında onlardan Sektörel Makine OSB kurma taleplerini dinledik. OSB'nin kurulması ile üniversite-sanayi işbirliği, kümelenme ve teknik eleman katkılarıyla büyümelerinde önemli ivme kazanacaklarına inançlarını anlattılar. Ortak Akıl toplantısı sonrası gezdiğimiz üç tesiste, bu taleplerinin ne kadar yerinde olduğuna tanık olduk.
Sakaryalı makinecilerle, SAMİB, Sakarya Makine İmalatçıları birliği merkezinde katıldığımız yönettim kurulu toplantısında sektörel değerlendirmelerini, kurmak istedikleri sektörel Organize Sanayi Bölgesi ihtiyaçlarının nedenlerini, kümelenme isteklerini ve buna dayalı yaratılacağına inandıkları sinerjiyi onlardan dinledik. Bir ortak akıl toplantısında hem sektörün hem de sektörün Sakarya ayağının sorunlarını dinledik. Toplantıya katılan 21 üretici firma yöneticisi ve iki üniversite öğretim üyesi bize düşüncelerini aktardılar. Sonra, Başkan Metin Kar'ın hazırladığı programa dayalı olarak üç üretici firmayı ziyaret ederek, anlatılanlarla ilgili gözlemlere de sahip olduk.
SAMİB, 70 üyeli 7 bin 500 çalışanı olan bir dernek. Amaçladıkları Makine İhtisas OSB'sinin kurulmasıyla tedarikçileri de dahil bu alanda 200 firmaya hizmet verebileceklerini ve çalışan sayısının 12 bine yükseleceğini düşünüyorlar.
İhtisas OSB'nin kurulmasıyla yaratılacak kümelenmenin önemli bir sinerji yaratarak, Sakarya Makine sanayinin hızla gelişeceğine inanıyorlar. İşbirliği başlamış olan üniversite-sanayi beraberliğinin de hızla gelişebileceğini düşünüyorlar. Bunun bir yandan firmaların ar-ge çalışmalarını artıracağına, bir yandan proje kabiliyetlerinin gelişeceğine inanıyorlar. Ayrıca, daha öğrencilik döneminde gençlerin üretim alanlarında staj yapabileceklerini, kalifiye eleman sıkıntısı çeken firmaların bu ihtiyaçlarına yanıt verecek bir sonuç doğacağına inandıklarını da belirtiyorlar.
SAMİB üyelerinin konuşmaları kümelenmenin yaratacağı sinerjinin Sakarya'da makine sanayinin hızla gelişmesine yol açacağına inançlarını ortaya koydu. Birlikte sektörel OSB'de yer almanın ortak hammadde alımları, ortak makime kullanımı, birlikte proje üretimi, ihalelere ortak teklif vermelerine imkan yaratacağını, bunun da hızlı büyümeyi ve gelişmeyi beraberinde getireceğine inançlarını ortaya koydular. Sektörel OSB kurulmasının hem üniversite-sanayi işbirliği hem de Ar-Ge çalışmaları açısından da önemli katkıları olacağını düşünüyorlar.
Kendi aralarında rekabeti sektörel OSB'nin olumsuz etkilemeyeceğini belirtirken, "Biz rekabeti hiçbir şekilde birbirimiz altında fiyat vererek yapmayı düşünmüyoruz" diyerek ortaya koyuyorlar.
Ortak akıl toplantısı sonrasındaki gezimizde ilk olarak Yılgenci firmasına gittik. Firma yönetim kurulu başkanı Orhan Yılgenci firmalarının 54 yıl önce kuruluşundan günümüze öyküsünü anlattı. Bir dönem ticaret yaptıktan sonra, 2004 yılında sanayiye adım atıklarını şimdi sanayi ve ticareti 13 bin metrekarelik 6.500 metrekaresi kapalı alanda birlikte yürüttüklerini, ayrıca ortaklık yaptıkları firmalarda da üretim yaptıklarını söyledi. Şimdi yüzde 70 satış yüzde 30 imalata dayalı 28 trilyon ciroları olduğunu ifade etti.
İkinci olarak Yılgenci ile ortak tahıl siloları üreten Çelik Kardeşler firmasının, eski Ankara yolunda tarla kenarındaki tesisine gittik. Turgay Çelik tahıl kurutma makineleri ve silo üretimi yaptığı tesisi, gübre ve tarımsal ilaçlar sattığı babadan kalma ticaret alanıyla içe. Ar-Ge ağırlıklı çalışmalara önem veren Çelik, 3 Tübitak projesi bitirmiş ve üretimlerinde iki patent almış, 70 bin dolarlık ithal makineleri üretip 50 bin dolara satarak ithalata son vermiş ve 19 ülkeye ihracat yapmaya başlamış. Yeni gelişmesinde sektörel OSB'nin büyük önemi olduğuna inanıyor.
Üçüncü ziyaretimizi 100'er metrekarelik 6 atölyede üretim yapan meyve presleri yapan Can Can firmasına yaptık. Babasının 1960'lara ürettiği ilk kollu meyve sıkacağını odasında tutan Tunç Özüuğurlu, "Dünyada kimsenin yapamadığı üretimleri yapıyoruz" deyip bize nar sıkacağını, gezici ve soğutuculu, turistik oteller için ürettikleri 10 kilo portakal yüklenebilen portakal sıkıcısını gösterip heyecanla anlatırken, Çin'e ihracat yaptıklarını da anlattı. Sonra yeni buluşları konserve kutusu ve 17 kiloluk tenekeleri otomatik olarak açan daha piyasaya çıkmamış yeni ürünlerini bize gösterdi.
Gezdiğimiz son iki kuruluşta öyle bir mekanda üretilmesi imkansız başarılı üretimlerle karşılaştık. Bu SAMİB'in Makine Sektörel OSB'sinin bir an evvel kurulabilmesinin ne kadar önemli olduğuna inancımızı artırdı.