Şahenk, İspanya’daki oteli 210 milyon euroya sattı

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Geçtiğimiz hafta cumartesi günü sizlere Türk iş dünyası ile ilgili önemli bir haberi duyurmuştuk.

24 Kasım’da “Şahenk, İspanya’daki gözde otelini 210 milyon euroya satıyor” başlığıyla yer verdiğimiz haberde Doğuş Grubu’nun 2016’da 180 milyon euroya satın aldığı İspanya’nın başkenti Madrid’teki lüks otel Villa Magna’yı satmak için Meksikalı RLH Properties şirketi ile görüştüğünü Türkiye’de ilk kez gazeteniz DÜNYA’da yazmıştık. Haberimizin ardından dün İspanya ve Meksika’dan gelen haberlerde iki Doğuş ve RLH Properties’in anlaştığını, Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in imzayı attığını öğrendik.DÜNYA’da yer aldığı gibi Şahenk, 5 yıldızlı Hotel Villa Magna’yı 210 milyon euroya Meksikalılar’a sattı. Otelin satış işleminin, aralık ayında tamamlanması bekleniyor.

Meksikalı şirketin Avrupa'daki ilk yatırımı

Anlaşmayı RLH Properties’in İcra Kurulu Başkanı Jerome Bremer duyurdu. Bremer, “Bu işlem otel sektörü için gayrimenkul varlıklarının yatırım stratejimizin önemli bir kilometre taşıdır. Hotel Villa Magna, lüks segmentte Avrupa'nın en önemli temsilcilerinden biridir. İspanyol pazarına güvenimizi simgeliyor” dedi.

RLH Properties’in ortağı Borja Escalada ise İspanyol medyasına yaptığı açıklamada “Hotel Villa Magna, Madrid'in en iyi bölgelerinden birinde bulunan ikonik bir lüks otel. Uluslararası genişlememiz için Avrupa’daki ilk adımımız” diye konuştu.

***

138 yıldır Türkiye’de olan BASF, yatırıma devam edecek

60 milyar euroluk cirosu ve 115 binden fazla çalışanıyla dünyanın en büyük kimya şirketi olarak değerlendiriliyor Alman devi BASF. 1865’te kurulmasının ardından uluslararası alanda büyümeye giden BASF’nin ilk duraklarından biri 1880 yılında satış yaptığı İstanbul oldu.

Türkiye’yle kesintisiz 138 yıldır iş yapan en eski şirketler arasında yer alan BASF'nin İstanbul'da bulunan merkez ofisinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde 7 ofisi daha bulunuyor. Türkiye’de sahibi olduğu 6 üretim tesisinde yaklaşık 800 kişi istihdam ediyor. BASF’nin Türkiye’ye verdiği önem bununla da sınırlı değil.

İstanbul ofisi aynı zamanda Rusya, Türki Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Afrika'yı kapsayan 78 ülkeyi yönetiyor. Bu bilgiler ışığında başlıyor BASF’nin yeni stratejileri toplantısı. Ludwigshafen’de gerçekleştirilen toplantıda Dr. Martin Brudermüller, Türkiye’yi önemli bir ortak olarak görüyor. Türk ekonomisinin güçlü bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Brudermüller, “Firmamızın genel müdürlüğünün bulunduğu İstanbul, sadece Türkiye için değil, çevre ülkeleri göz önünde bulundurduğumuzda bölge açısından stratejik bir öneme sahip” diye anlatıyor. Türkiye’ye yönelik yatırım planlarının her geçen yıl artırmayı hedeflediklerini anlatan Brudermüller, “Hem Türkiye ekonomisine güveniyoruz hem de Türkiye’deki geleceğimizi parlak görüyoruz” diyor.

Çin’den ABD’ye dünyanın değişik ülkelerinden 50’den fazla gazetecinin katıldığı toplantıda konuşan Brudermüller, “Yeni stratejimizle BASF’yi büyüme yoluna dahil ediyoruz” diyerek başlıyor toplantıya. 2012 yılından bu yana amortisman ve özel kalemler öncesi faaliyet gelirlerinin yılda ortalama yüzde 8 büyüdüğünü dile getiren Brudermüller, “Bu oran, sabit maliyetlerdeki yıllık yüzde 3 artışın çok üzerinde” diye anlatıyor.

Mükemmeliyetle 2 milyar euro katkı hedefliyor

Sözü şirketin CFO’su Dr. Hans-Ulrich Engel alıyor. Engel, “Pazardan daha güçlü bir büyüme elde etmek istiyoruz ve satış hacmimizi global kimya üretimi büyümesinin üzerinde artırmayı hedefliyoruz” diyor. BASF’nin güçlü finansal yapı oluşturmak adına 2019 ve 2021 yılların arasında devam edecek yeni bir mükemmeliyet programı başlattıklarını kaydeden Engel, şu bilgileri veriyor: “Program, 2021 yılının sonundan itibaren yıllık 2 milyar euroluk kazanç katkısı sağlamayı hedefliyor.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar