Sahabiye'ye uzun soluklu dönüşüm
Kayseri’nin eski semtlerinden Sahabiye’de ‘kentsel dönüşüm’ uygulaması başladı. Proje, ağırlıklı olarak finans merkezli rezidans yapılara odaklı... Yeni bir kimlikle ortaya çıkmaya hazırlanan semt, uygulama sonlandığında sosyal yaşantıya renk katmakla kalmayacak, getireceği ticari hareketlilikle kentin ekonomik gelişimine de katkıda bulunacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kentte yeni vizyonun ‘planlı gelişim’, ‘estetik dönüşüm’, ‘fonksiyonel değişim’ olarak belirlendiğine atıfta bulunarak; “Sahabiye Kentsel Dönüşüm Projesi Kayseri’nin gelecek yüzyılını etkileyecek bir proje. Master plan hazırlanırken projenin ‘estetik’ olmasına özen gösterildi. Yani hem Batı normlarına uygun hem de kendi kimliğimizi yansıtan bir proje yaptık.
Fonksiyonellikte de öyle... İnsanca yaşanabilir mekanlar üretildi.” diyor.
Evet; bir zamanlar kentin en gözde semtlerinden biriydi Sahabiye... Ne var ki, bu özelliğini kaybetti ve de altyapı fukarası, deprem yönetmeliğine uymayan hantal binaların boy gösterdiği, her türlü olumsuzluğa açık bir semt haline geldi.
Dönüşüm mahallenin 510 bin metrekarelik bölümünde uygulanıyor. Burada 624 bina, bu binalarda 3 bin 800 konut, bin 620 işyeri, 400’ü depo ve ardiye toplam 5 bin 820 bağımsız bölüm bulunuyor. Bu yapıların inşaat alanı 680 bin metrekare.
Dönüşüm üç aşamalı. İlk aşama deprem riski taşıyan binaların yoğunlaştığı Boylar Sokak ile Açık Sokak arasındaki bölümde uygulanıyor. Burada 62 bin metrekarelik bölüm, altı farklı büyüklük ve tipteki dairelerle işyerlerine, 350 bin metrekarelik bölüm ise yeşil alanlara ayrılmış. Finans merkezi ise dönüşüm alanının 80 bin metrekaresinde şekilleniyor. Bu bölümde bankaların, finans kuruluşları ile iş merkezlerinin yanı sıra, konutlara da yer verilmiş. Hak sahipleri mülkleriyle eşdeğer büyüklükte yeni işyeri veya konut alabilecekler.
Sahabiye’de dönüşüm uzun soluklu bir proje. Fazla sabır, fazla mesai, fazla para isteyen (4 milyar TL) bir proje... Başkan Çelik; “Proje uygulanırken sosyal donatı ve yeşil alan gibi temel altyapı kriterleri ön plana çıkarılıyor. Bölgede çok sayıda tarihi eser var. Biz bu eserleri daha iyi koruma amacına yönelik projeyi hayata geçiriyoruz. Tabii, genel konsepti ve mimari tasarımı, ofis-konut dengesi ile projenin ekonomik fizibilitesi de dikkate alınıyor. Bir diğer önemli kriter de projenin, tarihsel dokunun yoğunlaştığı kent meydanı ile bütünleşmesi olacak. Zira proje, Cumhuriyet Meydanını da içine alan bir proje” diyor.
Evet... Kayseri’nin eski planlı yerleşim yerlerinden biri olan, ancak zaman içinde özelliğini yitiren Sahabiye, kılık değiştiriyor yeni kimliğine bürünmek için. Hem de hobi bahçeli donatılı gençlik, kadın, yaşlı yaşam alanları, finans ve iş merkezleriyle...
Bir başka deyişle eski yapılar gidiyor, iç açıcı çağdaş çizgiler taşıyan, getirisi yüksek ‘imaj’ yapılar geliyor, Sahabiye’ye... Umarım, yüz ağartıcı bir eser çıkar ortaya...