Sağlıkta büyük veri devrimi yaşanacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve, “İnsan genomu hakkında bilgi patlaması, tıbbi kayıtların dijitalleşmesi ve sağlık veri tabanlarına erişim ile birlikte sağlık hizmetlerinde büyük bir veri devrimi yaşanacak. Sağlık sektörü için problem olabilecek kısım, kanser ve diğer ciddi hastalıklar ile mücadele için yeni anlayışlar kazanmak amacıyla bu bilgiyi standartlaştırmak ve yönetmek” diyor.

Roche, Eylül 2015’te Dow Jones Sürdürülebilirlik İndeksinde arka arkaya yedinci kez sağlık endüstrisinde dünya lideri seçildi. “Yaklaşık 120 yıldır, Roche tüm çalışmalarını yaşamı iyileştirmeye adadı” diyen Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve, “Biz işimizi etik ve tüm paydaşlarımız için uzun vadede değer yaratan bir anlayışla yürütüyoruz. Tıbbi çözümler geliştirerek değer yaratmak istiyoruz ve mümkün olduğunca fazla insanın da bu çözümlerden yararlanabilmesini amaçlıyoruz. Başarımızın altında yatan nedenin, hem sektörün hem de toplumun sürdürülebilir bir şekilde yararlanabildiği stratejiler geliştirebilme becerimiz olduğuna inanıyoruz” yorumlarını yapıyor. 
Türkiye’de 2011 yılında Sürdürülebilirlik Komitesi üyelerinin liderliğinde yerel sürdürülebilirlik politikasını geliştiren Roche, 2011 yılından bu yana paydaşlarının beklentileri ve ihtiyaçları doğrultusunda yerel sürdürülebilirlik stratejisini uyguluyor. Roche’un sürdürülebilirlik hedefl eri arasında; kurum kültürünün yanı sıra iş süreçlerinde de sürdürülebilirlik yaklaşımının güçlendirilmesi, paydaş diyaloğunu artırarak sürdürülebilirlik bilinci aşılanması, Roche Global bünyesinde Roche Türkiye’nin sürdürülebilirlik liderliği, izleme ve değerlendirme bulunuyor. 

“Uluslararası raporlama standardı GRI G3.1’e göre hazırlanan ilk Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporumuz 2011 yılında yayımlandı. Dördüncü ve sonuncu raporumuz önceki raporlarımızdan kapsam bakımından ayrılıyor. Önceki 3 raporumuz Roche İlaç Türkiye’ye odaklanmıştı, yeni raporumuz ise Roche İlaç ve Roche Diagnostik olarak Roche Türkiye’nin tüm yapılanması hakkında bilgi içeriyor. Son rapor; paydaşlarımızla kurduğumuz etkileşimlerden edindiğimiz geri bildirimler, genel pazar bilgileri ve üst yönetim, çalışanlar ve ilgili departmanların sağladığı girdiler de dahil olmak üzere birçok kaynaktan elde edilen bilgilere dayanıyor. Firmamızda sürdürülebilirliğin önemini, işimizi nasıl yürüttüğümüzü, şirket genelinde uzun vadeli değer yaratabilmek için sürdürülebilirlik yaklaşımımızı nasıl uyguladığımızı anlattık” diyen Roche İlaç Türkiye Genel Müdürü Adriano Treve’den Roche’un sürdürülebilirlik çalışmalarını ve sektörde öne çıkan trendleri dinledik: 

Hedef, enerjimizin %20’sini yenilenebilir enerjilerden karşılamak 

“Enerji tüketimi konusu Roche açısından somut bir konu. Enerji tüketimimizi sürekli olarak düşürmeye çalışırken, kullandığımız enerjide sürdürülebilir enerjinin payını artırıyoruz. Roche Türkiye’nin 5 yıllık çevre hedefl eri kapsamında, her yıl yaptığımız gelişmeleri daha da fazla görebiliyoruz. 2009 yılına göre toplam enerji tüketiminde yüzde 35, su tüketiminde yüzde 65, sera gazı emisyonlarında ise yüzde 48 azalma sağladık. Ayrıca araç filosunun enerji tüketiminde yüzde 46 azalma gerçekleştirdik. 2014 yılında çalışan başına çevreye yaptığımız toplam etki 6,44 puandan 5,70 puana düştü. Bunların yaklaşık yüzde 61’i hava emisyonları, onun da yaklaşık yüzde 86’sı enerji kullanımından kaynaklanan CO2. 2020 için önümüze koyduğumuz küresel hedefl er arasında şunlar yer alıyor; kullandığımız enerjinin yüzde 20’sini sürdürülebilir enerji kaynaklarından elde etmek, çalışan başına enerji tüketiminde ve karbon emisyonunda yüzde 20 iyileştirme sağlarken ekolojik dengenin optimizasyonu açısından da yüzde 15’lik gelişme kaydetmek.” 

İnovasyon hastalara yeni ilaçlar sağlamada en umut verici yol 

“Roche’ta biz, bilimi hastaların ihtiyaçlarına cevap verecek ilaçlara ve diagnostik testlere dönüştürmek amacıyla Ar- Ge yatırımları yapıyoruz. İnovasyon, en başından beri ayırt edici özelliklerimizin başında geliyor. Sürekli inovasyonu hastalara yeni ilaçlar sağlamada en umut verici yol olarak görüyoruz. Geleceğe yönelik bir yaklaşımla, tıbbi kimya ve biyoteknoloji alanında uzun süredir sahip olduğumuz uzmanlık, Roche’u moleküler tıbbın büyük potansiyelinden faydalanmak açısından mükemmel bir konuma getirdi. Roche’un Ar-Ge alanında yılda yaklaşık 9 milyar İsviçre Frangı olan yatırımı, dünyadaki tüm endüstriler içinde en yüksek yatırımlar arasında yer alıyor. Bunun yanında Roche olarak Ar-Ge çalışmalarımız için günde 24 milyon İsviçre Frangı ayırıyoruz. Hastalıkların altında yatan moleküler nedenleri derinlemesine anlıyor ve bu sayede temel nedenlerine yönelik hedef odaklı çözümler sunuyoruz. İnsan genomu hakkında bilgi patlaması, tıbbi kayıtların dijitalleşmesi ve sağlık veri tabanlarına erişim ile birlikte sağlık hizmetlerinde büyük bir veri devrimi yaşanacak. Sağlık sektörü için problem olabilecek kısım, kanser ve diğer ciddi hastalıklar ile mücadele için yeni anlayışlar kazanmak amacıyla bu bilgiyi standartlaştırmak ve yönetmek.” 

Modern tıp, yeni teknolojilerden gelen anlayışları da birleştiriyor 

“ Modern tıp; genetiğin, genomiğin ve proteomiğin yanı sıra yeni teknolojilerden gelen anlayışları da birleştirir. Bu, büyük ölçüde sağlık ve hastalık mekanizmaları hakkındaki bilgilerimizi artırdı. Bugün, hastalıkların biyolojisini takip edebiliyoruz ve bu bilgiyi sağlık hizmetlerinde bir sonraki gelişmelere yol açacak ya da yön verecek yeni tedavilere çevirebiliyoruz. Kişiye özel tedavi işte burada başlıyor. 
Mevcut tedavilere oranla belirgin faydalar sağlayan, klinik açıdan farklılaşmış tedaviler bugün tam da sağlık hizmeti paydaşlarının talep ettiği ve bütçe ayıracağı tedaviler konumunda. Yeni tanı araçları ve hedefe yönelik tedaviler, tıbbi tedavi alanında somut iyileşmeler getirirken bütün paydaşlar için de değer yaratıyor. Hedefe yönelik, kişiye özel yaklaşımlı tedaviler kabul edilip geri ödeme listesine alınmaya daha meyilli. Roche’un halen devam eden projelerinin yüzde 60’ı diagnostik ile birlikte geliştiriliyor. Roche 2014’te kişiye özel ilaçlarla 8,6 milyar İsviçre frangı satış gelirine ulaştı. Son üç yılda toplam yeni Kişiye Özel Tedavi ilaçlarının yüzde 30’u Roche tarafından yapıldı. Şu anda Roche, kişiye özel ilaç pazarının üçte birini elinde tutuyor.”

Düşük fiyat seviyeleriyle Türk pazarına yeni ürün getirmek zor

“Bugün Türkiye Roche Global içinde önemli bir pazar ve dünyadaki tüm Roche şirketleri arasında 12. sırada yer alıyor. Türkiye’nin çok iyi bir sağlık sistemi var. Neredeyse yüzde 100 oranında sağlık erişimi var, bu Türk hastalar için çok iyi bir durum. Biz daha çok fiyatlandırma tarafıyla ilgili endişeliyiz. Bu düşük fiyat seviyeleriyle Türk pazarına nasıl yeni ürünleri getirmeyi destekleyeceğimiz konusunda düşünceliyiz. Aynı zamanda umut verici durumlar da var. Yine de devletin istekliliği ve yakın zamanlarda Türk lirasına yapılan uyarlamalarla umut vaadeden işaretler görüyoruz. Daha yenilikçi sağlık çözümlerine geldiğimizde ise, gitmek için daha çok yol var. Türkiye’de bugün hastalar yenilikçi ilaçlara Avrupa’daki bir yerden veya ABD’den daha sonra ulaşıyorlar. Çünkü ne yazık ki Türkiye’de ruhsatlandırma süreci çok ağır işliyor, bu da o hastaların ilaçlardan faydalanmasının da gecikmesi demek oluyor. Bu zorluklara nasıl çözüm bulabileceğimiz konusunda ilgili tüm paydaşlarımızla görüşüyoruz.”

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar