Sağlık ve lojistik

Dr. Hakan ÇINAR
Dr. Hakan ÇINAR SIRADIŞI hakan.cinar@dunya.com

Kış dönemini yaza göre daha çok seviyorum galiba. Sosyal etkinlikler, konferanslar, seminerler, paneller hep kış aylarında gerçekleşiyor. Aradığınız kişileri daha çok yerinde buluyorsunuz kış aylarında. Ve tabi Üniversitelerin düzenlediği çeşitli organizasyonlarda  en çok kış aylarında gerçekleşiyor ve her zaman olduğu gibi bize yine çok iş düşüyor. Çok işin düşmesi bazen yorucu gibi görünse de, karşılıklı etkileşim bizleri dinamik tutuyor, burası hiç tartışılmaz.

Kasım’ın gelişi ile yine geldik konferanslar dönemine derim ben her yıl. Ve bu kışında ilk organizasyonuna 22 Kasım 2011’de Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde iştirak ederek de sezonu açmış olduk. Benim için büyük bir mutluluktu, çünkü aynı zamanda öğretim görevliliği de yürütüyor olduğum bir Üniversite’de, yani evimde hissettim kendimi. Üniversite’nin lojistik klübü, iddialı ve iddialı olduğu kadar da önemli ve faydalı bir konuyu işlemeye karar vermişler. İlk duyduğumda risk alıyorsunuz ama güzel bir şey yapıyorsunuz demiştim. Aynı geçen yıl, İstanbul Üniversitesi Lojistik Klübü’nün düzenlediği "Yeşil Lojistik" konusu gibi. O organizasyon ne kadar başarılı idiyse, bu da o denli başarılı idi. Öncelikle genç arkadaşlarımı yürekten kutluyorum.

Konfreransın ilk konuğu  Türkiye’nin gurur duyduğu ilaç firmalarından birisi olan Abdi İbrahim’in Satın Alma ve Tedarik Zinciri Müdürü Recai Özbir idi. Sayın Özbir, 3.500 çalışanı ile sektörün çok önemi bir oyuncusu olan firmalarında global anlamda Tedarik Zinciri’ni nasıl yönettiklerini, sağlık sektöründe lojistiğin ve depolamanın önemini vurgulayarak gerçekleştirdi. Daha sonra söz alan Ekol Lojistik Sağlık Sektör Yöneticisi Bilal Uzun, bu kez hizmet veren tarafta, yani lojistik servis sağlayıcısı olarak önce ilaç lojistiğinin diğer alanlardan nasıl ayrıştığını paylaştı katılımcılarla. Ardından, sektöre verimli bir hizmet sunabilmek için malzeme akışının nasıl sağlanması gerektiğini gerçekleştirdikleri uygulamalar ışığında dinleyicilere aktardı. Kalite Güvencesi ile ilgili aşağıda paylaştığım bilgiler son derece öğreticiydi :

GMP (Good Manufacturing Practice) ilaçlar, İlaçların hammaddelerini, medikal aygıtlar, Tıpta kullanılan tanısal amaçlı ürünlerin ve gıdaların üretimiyle ilgili kuralları kapsayan bir kalite sistemidir.  Üretim yapılırken bu sürece etki edecek çeşitli bulaşıklıkların, karışıklıklar ve hataların engellenmesi için ilgili süreçleri ve bunun için kurulan organizasyonu denetlemeye çalışan bir sistem, GDP (Good Distribution Practice) ise, ilaçlar, İlaçların hammaddelerini, Medikal aygıtlar, Tıpta kullanılan tanısal amaçlı ürünlerin ve gıdaların depolama ve dağıtımı ile ilgili kuralları kapsayan bir kalite sistemidir. 

Daha sonra başkanlığını hem Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Görevlisi, hem de Conmar Lojistik Yönetim Kurulu Başkanlığı şapkalarım ile bendenizin yönettiği panele geçtik. İlk konuğum Farma Lojistik Firması’nın Lojistik Hizmetleri Müdürü sevgili dostum Mehmet Songür idi. Songür bizlere, Spesifik İlaç Lojistiği kavramı ve Örnek Uygulamaları’’nı ele alan çok faydalı bir sunum gerçekleştirdi.,1.200’e yakın eczane ile sürdürdükleri başarılı ortaklık, ve başarılı bir lojistik sistemin nasıl entegre edildiğinden söz etti. Ardından ikinci konuğum Hedef Alliance İş Geliştirme Müdürü Berkin Gökbudak oldu. Genç Endüstri Mühendisi arkadaşımız bize "İlaç ve Eczacılık Sektörü Alanında Yaşanan Lojistik Problemler’’konulu bir sunum gerçekleştirdi. Verdiği bilgilerden iki tanesi benim için son derece çarpıcıydı. 2010 yılı verilerine göre Dünya’da ilaç tüketen ülkeler arasında 12.sırada olduğumuzu öğrendik bu sunumda. Ancak buna rağmen,  kişi başı ilaç tüketiminde gelişmiş ülkelerin bir hayli gerisinde olduğumuzu da öğrenmiş olduk. Eczanelere ilaç üreticilerinden satın aldığı ilaçları doğrudan satan firmalarının Türkiye genelinde 78 tane depoya sahip olduğundan da söz eden Gökbudak, aslında işlerinin büyük ölçüde lojistik olduğuna da işaret etti. Son konuşmacımız, Loder Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ise, tüm katılımcılara öncelikle bir Lojistik Depo’nun nasıl olması gerektiğinin tabiri caizse dersini verdi ve herkesi yeterince aydınlattı. Tanyaş hemen akabinde Sağlık Sektörü’nde Depo Tasarımı ve Uygulamaları’na da değinerek bu sektör için lojistiğin önemini de vurguladı.

Katılımcıları ile, dinleyenleri ve en önemlisi de organize edenlerin başarısı ile güzel bir konferansı geride bırakmış olduk. 

Darısı 15-16-17 Aralık’ta düzenlenecek, ve yine iştirak edeceğim, iştirak etmekten de büyük zevk ve onur duyacağım Yıldız Teknik Üniversitesi Kalite ve Verimlilik Klübü’nün düzenlediği, "Lojistik Eğitim Kampı"na…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Biri bizi gözetliyor 19 Temmuz 2024
Endişelerim var benim 05 Temmuz 2024
 Normal olmayan normaller 21 Haziran 2024
Emek yoğun, kur yorgun 24 Mayıs 2024