Sağlık sigortası
Ülke nüfusunun 67 milyonu Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamı dışında kalan 8 milyon 300 bin kişinin prim ödemeleri ise devlet bütçesinden karşılanıyor. Böylece yaklaşık 75 milyon kişi, nerede ise nüfusun tamamına yakını sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor.
Sosyal Güvenlik Sistemi kapsamında olan, sağlık primlerini ödeyen ve aktif sigortalı denilenlerin sayıları 21 milyon.
Aktif sigortalıların ödedikleri sağlık sigortası primi (işveren katkısı ile birlikte) yılda 20 milyar TL.
Buna karşılık aktif olan olmayan, sosyal güvenlik sisteminden yararlananlara ödenen hastane ve reçete bedelleri toplamı 60 milyar TL.
Devlet Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 20 milyar TL geliri ile 60 milyar TL gideri arasındaki yıllık açığı 40 milyar TL bütçeden karşılanıyor.
Toplam hastane giderleri yaklaşık 40 milyar TL. Fatura giderleri 20 milyar TL.
2015 yılında hastanelere 500 milyona yakın başvuru oldu. Hastaneye başvuranların ortalama maliyeti 36 TL.
350 milyon reçetenin parası Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılandı. Ortalama reçete başı ödeme 48 TL.
Halkımız haklı olarak sağlık hizmetlerinin daha iyi olmasını istiyor. Bekliyor. Fakat görülüyor ki, bugünkü durumu ile bile sağlık hizmetlerinin bütçeye yükü büyük.
Her şeye rağmen Türkiye dünyada sağlık hizmetlerini tüm nüfusa yayabilen ender ülkelerden biri. Dünya’nın en zengin ülkesi ABD’de bile yıllardır sağlık reformu gerçekleştirilemedi.
Sosyal politikalarda öncü, sağlık hizmetlerini yaygınlaştırmada örnek Avrupa ülkeleri, sağlık hizmetlerinin bütçelere yükünü hafifletme arayışında, hizmetlerde devamlı kısıntı yapıyorlar.