Sağlık sigortası eksik kalmasın

Can KANTAR
Can KANTAR SEKTÖRÜN İÇİNDEN cankantar@gmail.com

 

 

Sağlık sigortası gerçekten çok önemli bir sigorta ürünü. İnsanın sağlığından daha önemli ne olabilir ki? Ancak ülkemizde sağlığı yerine otomobilini sigortalayanların sayısının bir hayli fazla olduğunu söylemem gerekiyor. Sağlık sigortacılığının bireysel tarafı henüz gelişmemiş durumda. Grup sağlık sigortası yaptıranların sayısı, bireysel yaptırılan sigortalardan kat be kat fazla. Grup sağlık sigortası yaptırıp kurumlarından ayrılanlar ne yazık ki, sağlık sigortalarına devam etmiyor. Sağlık sigortalı sayısının artmasının önündeki en büyük engelin ise sigortalının doğru bilgilendirilmemesi olduğunu söyleyebiliriz. Durum böyle olunca, sigorta yaptırıldıktan sonra oluşan sağlık sorunlarında ne yazık ki, sigortalı ile sigortacı karşı karşıya geliyor.
Geçenlerde bir dostumun evinde misafirleriyle tanıştım. 50 yaşlarındaki hanımefendi ve beyefendi, bugüne kadar önemli kuruluşlarda çalışmışlar ve grup sağlık sigortası avantajlarından yararlanmışlar. Şirketlerinden ayrıldıklarında sağlık sigortalarını devam ettirmemişler ve yaş ilerleyince de sağlık sorunları başlamış. İkisi de, "Şimdi biz istesek de sigorta şirketleri bize sağlık sigortası yapmıyor. Tüm servetimizi sağlık sorunlarımıza harcadık. Keşke poliçelerimizi devam ettirseydik" diyor.
Anadolu Sigorta'nın reklamları bir başka...

Anadolu Sigorta'nın TV reklamları gerçekten herkesin dilinde. Anadolu Sigorta, yaptığı reklamlarda kendi markasının yanında sigorta bilincinin artırılmasına yönelik mesajları da esprili bir yolla veriyor. Reklamlardan da gördüğümüz gibi, ileri tanı ve tetkikler çok maliyetli. Özellikle kanser vakalarının arttığı günümüzde sağlık sigortası yaptırmamak gerçekten büyük eksiklik. Reklamda da fark ettiyseniz 35 yaş altına indirim yapılıyor. Allianz'ın, Güneş Sigorta'nın da gençleri hedefleyen sağlık poliçeleri var.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ise bilindiği gibi Mapfre Genel Sigorta ile Medical Park Hastaneleri işbirliği ile hayata geçti.  "Fark Yok" sloganıyla hayata geçen bu proje için her iki tarafın da çok iyi bir ön hazırlık yaptığını düşünüyorum. Bu girişimin, bir ilk olması ile birlikte çok önemli sorumluluğu da var. Proje başarılı uygulandığında sistemin önü açılacaktır.

Tüketici yanlış bilgilendirilmemeli
Sigorta sisteminde doğru bilgilendirme hayati önem taşıyor. Geçenlerde bir internet sitesinde, bir uzmanın tüketiciye verdiği cevap beni ürküttü. Okuyucu "Annemi ameliyat ettireceğim,  X hastanesinden 10 bin TL fark istediler, ne yapmalıyım?" diye soruyor ve şu cevabı alıyor: "Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulanmaya başlandı. Önce gidip bir sağlık sigortası yaptırın, sonra da annenizi kapsamdaki hastanelerde fark ödemeden ameliyat ettirebilirsiniz." Bunu okuyunca, "Eyvah, vatandaş yine yanlış bilgilendiriliyor" dedim. Gidip sağlık sigortası yaptırılacak. Sonra hastaneye gidilecek, ameliyatta kapıdan dönülecek. Sonrası belli, "Sigortacılar sahtekar" denilecek. Sağlık sigortaları sağlıklıyken yaptırılmalı, hatta genç yaştan itibaren şirketlerin uyguladığı yıllık 200-400 TL primler ile istikrarlı devam ettirilmeli.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar