Sağlık sektöründe hareketli trafik

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

 

 

2023 hedefi 50 milyar dolar olan sağlık sektörü bugün onun çok uzağında. Ancak, son dönemdeki gelişmeler bu alanda hareketli bir trafiğin yaşandığını gösteriyor. Bir yandan yurt içinde yatırımcılar hastane zincirlerini geliştirmek için girişimlerde bulunuyorlar. Bir yandan Asyalı yatırımcılar haztane zincirlerine ilgilerini ortaya koyarlarken, Avrupalı ve Amerikalı yatırımcılar da diş, göz, evde bakım ve chek-up konularında yatırım fırsatlarını araştırıyorlar.         
Türkiye 2023 hedefleri için stratejik sektörler arasında yer alan sağlık sektöründe hareketli bir trafik gözleniyor. Uzmanlar 2013 yılının Sağlık Sektöründe yatırımla açısından önemli bir yapılanma ve dönüşüm dönemi olabileceğini öne sürüyorlar. Buna neden olarak bir yandan yabancı yatırımcıların büyük hastane zincirlerine ilgilerinin arttığını, bir yandan yerli zincirler arasında birleşme görüşmeleri yapıldığını, bir yandan da Anadolu'da satın almalar ve birleşmelerle zincirlere katılmaların artmasını gösteriyorlar.
Sağlık sektörünün 2023 hedefi 50 milyar dolar olarak belirlendi. Halen sektörün cirosu çok düşük ve bundan çok uzakta. Bu nedenle sektördeki yatırımcılara devlet yeni destekler veriyor. Ve sektörün hızlı büyümesi öngörülüyor.  2012 yılında 78 milyar lira seviyesinde olan sağlık harcamalarının da 2023 yılında yaklaşık 2.5 kat artışla 200 milyar liraya çıkacağı tahmini yapılıyor. Hızlı büyümenin bir ayağında da ilaç ve medikal cihazlardaki büyüme yer alıyor. 2015 yılında bu alandaki büyüklüğün 29 milyar 600 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Türkiye'ye ilgide sağlık turizmindeki gelişmenin de önemli rolü olduğu biliniyor. 2012 yılında Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen 130 bin kişinin yarattığı sağlık turizmi büyüklüğü 300 milyon dolara ulaşmış durumda. Bu konuda 2016 yılı beklentisinin 300 bin sağlık turisti ve 800 milyon dolar seviyesine çıkacağı hesabı da yapılıyor. 
Arkadaşımız Sibel Çıngı'ya değerlendirme yapan Frost & Sullivan Sağlık sektörü analisti Hilal Cura, sağlık sektörüne giren fonların plan ve hedeflerine bağlı olarak satışa geçme dönemlerinin başladığını, bunun ortaklık ve satışlarda ikinci raundun başlamasına ve hareketliliğe yol açtığını açıklıyor. Cura, "Türkiye'de sektörün gösterdiği yüksek performansın yarattığı fırsatları kaçırmak istemeyen Asyalı yatırımcılar sağlık sektörüne büyük ilgi duyuyorlar. Hastane yatırımlarının yanında diş, göz ve evde bakım gibi alanlarla da ilgililer.Türkiye medikal cihaz üreticilerinin yatırım odağındaki bir ülke olma özelliğini de taşıyor" değerlendirmesiyle yabancı ilgisini ortaya koyuyor. Asyalıların yanı sıra Avupalı  ve  Amerikalı yatırımcıların da Türkiye'ye ilgilerinin olduğu belirtiliyor. Onların ilgisinin de ağırlıklı olarak alt branşlarda, göz, diş, evde bakım ve chek-up alanlarına olduğu belirtiliyor.
Türkiye'nin sağlık yatırımları açısından ilgi çekmesinin nedenlerinden biri sağlık sektöründe son dönemdeki reformist politikaların ve desteklerin  etkisi. Bir diğeri uluslar arası alanda rekabetçi hizmet verebilecek çok sayıda tıp merkezi,  hastane, o hastanelerdeki modern ekipman donanımı ve hekimler başta olmak üzere yetişmiş sağlık personeli bulunması. Ayrıca, son yıllarda hızla artan sağlık turizmi nedeniyle Türkiye'nin hem çevre ülkelerden, hem Avrupa'dan turist çekmeye başlaması rol oynuyor.
Antalya gibi turistik bölgelerde olduğu kadar, Gaziantep, Malatya gibi kentlerdeki tıp merkezleri diş-göz gibi tedavilerin yanı sıra, karaciğer nakli, kalp ameliyatı gibi alanlarda özel ve kaliteli hizmetleriyle her geçen yıl daha fazla turiste hizmet veriyorlar. Ve Türkiye'de sağlık hizmetlerinin ödentileri, hala Avrupa ülkelerine göre çok daha ucuz. Antalya'da diş ve göz tedavilerinin çok kısa sürede ve kaliteli olarak yapılıyor olması da sağlık turizmi için ülkemize gelenlerin sayılarını artıran bir etken oluyor. Turistler bir yandan  deniz-güneş ve kumdan yararlanarak tatil yaparlarken bir yandan da göz ve diş tedavilerini yaptırabiliyorlar.
Sibel Çıngı'nın haberinde hem sağlık sektöründeki bazı satın almalarla ilgili bilgilere, hem de yeni gelişmelerle ilgili bazı kulis haberlerine yer veriliyor. Eğer sağlık sektörü 50 milyar dolarlık 2023 hedefine ulaşacaksa, hem ülke içersinde yerli yatırımcıların bu alandaki yatırımlarının artmasına ihtiyaç var. Hem de yabancı yatırımcıların başlayan ilgisinin büyüyerek sürmesi gerekiyor.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar