Sağlık, çevre ve enerji tasarrufu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘81 ile Bisiklet Yolu Projesi’, mutlaka Enerji Bakanlığı’nca desteklenmesi ve birlikte yürütülmesi gereken bir proje olmalı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, motorlu taşıt kaynaklı hava kirliliği ve iklim değişikliğine neden olan kirleticilerin azaltılması amacıyla '81 İlde Bisiklet Yolu Projesi'ni hayata geçiriyor. Çalışmaları yaklaşık bir yıl öncesine dayanan bisiklet yollarıyla ilgili şu ana kadar 100’ün üzerinde projenin ellerine ulaştığını bildiren Bakanlık yetkilileri İlk etapta Sakarya ve Kocaeli Belediyelerine bisiklet yolu projelerini hayata geçirmeleri için toplamda 1 milyon lira kaynak aktardıklarını açıkladılar.
Geç kalınmış olmakla birlikte hem çevreye duyarlılık ve insan sağlığı hem de ülke kaynaklarının israf edilmemesi açısından son derece yerinde bir proje olan Bisiklet Yolu Projesi ile bu alana dikkat çeken ve maddi destek sağlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kutlamak gerekir.
Ülkemizde birçok ilin coğrafi şartları bisiklet kullanımına uygun. Özellikle Konya, Adana, Mersin gibi düz araziler üzerinde kurulan şehirlerimiz belediyeleri bunu bir fırsat bilip kentin her bölgesinde bisiklet yolları oluşturarak bu projeye öncülük etmeli.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu projesi Enerji Bakanlığınca da mutlaka desteklenmesi gereken bir proje olmalı. Çünkü ülkemizin, 2012 yılında enerji ithalatına harcadığı 60,1 milyar doların büyük bir kısmı ulaşım harcamalarına gitti. Her gün on binlerce insan evden işe, işten eve gitmek için özel araçlarını kullandı ve kullanmaya da devam ediyor.
Bu durum, sıkışan trafikten, yakıt tüketimin artmasına, egzoz gazlarının çevreye verdiği zararlardan hareketsiz yaşamın getirdiği hastalıklara kadar birçok olumsuz sonuçları da beraberinde
getirdi ve getirmeye de devam ediyor.
Bütün bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için küçük bir adım gibi görünse dahi bisiklet yolu gibi projeler desteklenmeli. Bu sayede tasarruf edilecek her litre yakıt ithalatı için ödenen paralar
yurt içinde kalacak, insanımızın yaşam kalitesinin arttırılması için harcanabilecektir. Tasarruf edilen enerjinin hem en çevreci hem de en ucuz enerji olduğu unutulmamalıdır.
Enerji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve hatta Sağlık Bakanlığı ile yerel yönetimlerin birlikte çalışabileceğe bu proje, bütün paydaşların ortak girişimi ile sağlık, çevre ve enerji tasarrufu
açısından Türkiye’nin projesi haline getirmeli.