Sağlık, bilişim ve eğitime destek ve beklenti
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan "Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi" ve "Teknik Müşavirlik Şirketlerine Yönelik yeni devlet Yardımlarını" içeren iki tebliğ hakkında bilgi verirken bunlara bağlı desteklerle sağlık turizmi, bilişim/oyun sektörü, eğitim, dizi film ve müşavirlik alanında önemli gelişmeler olacağına inancını ortaya koyup, bu alanlarda 2023 hedeflerini açıklıyor.
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Döviz kazandıran hizmetlerin " teşviği konusunda yeni alanları içeren Para Kredi Kurulunun iki tebliğin Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. Çağlayan, bu iki tebliğin içerdiği desteklerin teşvik sistemini ve hizmet sektörünü sıçratacağına inandığı belirterek, "Sağlık turizmi, bilişim, film ve eğitim sektörlerinde yapılacak yatırım ve tanıtımlara vereceğimiz desteklerle bu alanlarda istihdamı ve ihracatı artırarak ihracatı önemli kazanımlar elde edeceğiz" düşüncesini ortaya koydu.
Çağlayan, Türkiye'nin 2011 yılında 39 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla dünyada 17. Sırada yer aldığını, sağlık turizmi, bilişim/yazılım, dizi film sektörlerinin tamının dış ticaret fazlası verdiğini bu tebliğlerle verilen desteklerle bu sektörlerle birlikte eğitim sektörünü de büyütmeyi düşündüklerini açıkladı. Çağlayan, "Bu sektörleri geliştirerek cari açığa darbe vuracağız" dedi.
Bakan Çağlayan, desteklerle 50 milyar dolarlık bilgisayar oyun sektöründe 250 milyon dolarlık payı 2013 yılında 1 milyar dolara 2023'te 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini, aynı şekilde 2011'de 25 bin olan yabancı öğrenci sayısını 2013 yılında 40 bine, 2023'de 100 bine çıkararak 2 milyar geliri hedeflediklerini açıkladı. 2011 yılında 130 bin olan ve 1.5 milyar gelir elde edilen sağlık turizmini desteklerle 2013'te 3 milyar dolara, 2023'te 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflerlerken, dizi film sektörünün 150 milyon dolarlık girdisinin gelecek yıl 250 milyon dolara çıkacağını, 2023'te ise 1 milyar dolara ulaşacağı tahminini ortaya koydu.
Çağlayan, Teknik Müşavirlik Tebliğiyle verecekleri desteklerin de yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine önemli ivme kazandıracağını söyleyerek, "Türk müteahhitlik şirketleri 94 ülkede 213 milyar dolarlık 6 bin 535 proje üslenmiş durumdalar. Yeni desteklerle 2023'e kadar bu alanda en az Hollanda, İtalya, İsveç kadar dünya çapında teknik müşavirlik firmalarımız çıkmasını amaçlıyoruz" diyor.
Çağlayan sözünü ettiği alanlarda hangi teşviklerin verileceğini de kalem kalem açıklıyor.
Bizim bu teşviklere bağlı olarak yapılmasını önereceklerimiz var. Bunlardan birisi sağlık turizminin gelişmesi için Sağlık OSB'lerinin kurulması ve aynı alana yerleşmiş olan sağlık kurumlarının ve üretici firmaların arasında sinerji yaratılmasının sağlanması. Bir diğeri Bilişim alanında da yazılım ve oyun üreten firmaları bir araya getirecek Bilişim OSB'lerinin kurulması. Üçüncü önerim Dizi filmler için devlet destekli imkanlı ucuza kiralanan çok yönlü platoların kurulması. Ve dördüncü önerim Eğitim de bazı kentlerde kümelenmeyi sağlayacak desteklerin verilerek yine kendini geliştiren bir modelin yaratılabilmesi…
Çağlayan'ın hizmet alanında yeni teşvikleri içeren iki tebliğ konusunda yaptığı açıklamalar, sağlık turizmi, eğitim, bilişim ve dizi film alanlarında istihdamı ve ihracatı artıracaktır. Ancak, bunlara uygun sinerji yaratacak OSB'lerin ve platoların kurulması bu artışın daha da ivmelenmesini sağlayacaktır.