Sadece kapı pencere üretmekle olmuyor
Kayseri mobilyada söz sahibi bir kent. Çelik kapı ve yatakta da öyle... Mobilyanın yüzde 30'unu, çelik kapı ve yatağın yüzde 50'sini tek başına Kayseri üretiyor. Kent özellikle mobilyada ciddi bir altyapıya sahip. Kayseri elektrikli ev aletleri ile beyaz eşyada da hızlı bir çıkış yakaladı son yıllarda. Denilebilir ki; yurt genelinde üretilen pişiricilerin üçte biri Kayseri çıkışlı... Dahası... Kayseri, soğutucularda da söz sahibi. Tekstilde de öyle ... Döşemelik ve yataklık kumaşta önemli bir kapasiteye sahip; tabii, denim kumaşta da...
Makine sanayiinde de gözle görünür bir kıpırdanma var. Bunlar elbet sinai üretim adına övgüye değer gelişmeler. Ne var ki; bu denli bir çeşitliliğe karşın, katma değer getirisi yüksek, yani dişe dokunur bir üretim tablosu yok ortada...
Doğru... Kayseri'de imalat sanayiinin kalite, yani 'marka' üretiminde yıllardır yerinde saydığı bir gerçek. Peki; rakipleri birbiri ardına yelken açıp, değişik okyanusları keşfe çıkarken, 'girişimci' özelliği ile tanınan Kayserili sanayici, 'kaderim koltuk kanepe, ya da 'kapı pncere üretmek' diyerek mi, hep sığ sularda kürek çekmekmeyi yeğleyecek?
Gözlemcilere göre, girişimcilik dinamiği, Kayserili'nin 'kalıtımsal' bir özelliği. 'Verimsiz toprak, yetersiz tarım', bu coğrafyada zorunlu olarak girişimciliğin itici gücünü oluşturuyor. Yani Kayserili, toprağın kendisinden esirgediği ekonomik gelişmeyi, doğal olarak ticarette, sonra da sanayi de yeşertmeye çalışıyor; başarıyor da... Ama ne hikmetse, taşları bir türlü yerli yerinde oturtamıyor. Örneğin; ne son yıllarda ağına düştüğü duraksamadan kurtulabiliyor, ne de ülke genelinde yaşanan açılım ortamına doğru dürüst ayak uydurabiliyor.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2013 yılı verileri, işletmelerin bulundukları şehirlerdeki faaliyetleri sonucu elde ettikleri cirolara bakıldığında İstanbul'un 1.445 milyar TL ciroyla ilk sırada yer aldığını gösteriyor. İstanbul'u 305 milyar TL ile Ankara izliyor. Gaziantep 82 milyar TL ciro ile 7'inci sırada. Konya 64 milyar TL ile 9'uncu, Kayseri 46 milyar TL ile 14'ncü sırada yer alıyor. Gaziantep'in 2013 yılı cirosunda imalat sanayinin payı 27 milyar, Konya'nın 16, Kayseri'nin ise 24 milyar TL. Madem veriler, bilinmesi gerekenleri net bir görüntü ile gözler önüne seriyor, şu halde fazla söze ne hacet?