Sade suya şike çorbası

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Türkiye Futbol Federasyonu'nun Başkan Mehmet Ali Aydınlar sözcülüğünde yaptığı açıklamanın yankıları sürüyor. Kimilerine göre açıklama "dağ fare doğurdu" deyişinden bir adım öteye gitmezken, bazıları için ise "beklenen cümleler" başkanın ağzından döküldü. İşin gerçeği Mehmet Ali Aydınlar'ın yaptığı açıklamaların hemen hemen aynısını bizler 2 gün öncesinden gazetelerde okumaya başlamıştık. Bu haberleri veren gazeteci ağabeylerimizi kutlamakla birlikte şu tespiti de yapmakta fayda var: Şike soruşturması aslında futbolumuzda ne kadar çok "çatlak" olduğunu da göstermiştir. Soruşturmadan önce Şekip Mosturoğlu'na bilgi sızdıranlar, Aziz Yıldırım'ın sabıka fotoğraflarını basına sızdıranlar, yüzlerce sayfa tutan ifade tutanaklarını internete sızdıranlar ve federasyonun vardığı kanaati spor sayfalarına sızdıranlar. Sanıyorum bizim toplumda "aralarından su sızmaz" nitelemesinin en son kullanılacağı yer futbol dünyasıdır. Sızdıran sızdırana…

Karar ile ilgili fikrimi soracak olursanız, Etik Kurul ve dolayısıyla futbol federasyonunun bundan sonraki süreçte "atıl kalmayı" seçtiklerini düşünüyorum. Ne kadar az karar o kadar az baş ağrısı. Sağ olsun Barcelona bize "top dolaştırmanın" kralını öğretmişti ama gördük ki, Aydınlar ve kurmayları da en az Xavi, Iniesta, Busquets üçlüsü kadar mahirler. Soruşturmanın başından beri uygulanan bir gizlilik kararı varken ve iddialara muhatap kişilerin savunmalarının alınamayacağı belliyken 21 gün top dolaştırıp da meşin yuvarlağı stadın dışına (hatta adliyeye) göndermek nasıl açıklanabilir? TFF bu açıklamayı 21 günlük sürecin başında yapsa "doğrudur" der muhtemelen üstüne de söz söylemezdik ancak yaşanan sürece "kriz yönetimi" açısından baktığımızda karnenin kırıklarla dolu olduğu görülüyor. Önce "çok ciddi iddialar var" söylemiyle ligleri erteleyeceksiniz iş karar vermeye gelince "kanaat ile olmaz savunma almamız lazım" diyerek vicdan muhasebesine girişeceksiniz. Vicdan demişken ilgili yönetmeliklerde; "TFF Etik Kurul raporu ve delillere dayanarak vicdani kanaate göre karar verir." maddesi de bulunuyor ama bakmak ile görmek arasında her zamanki gibi fark var. Açıklanan kararı Fenerbahçeliler "şike yok kapak var" sloganıyla kutlayadursunlar işin aslının öyle olmadığını ileride onlar da görecekler. Gizlilik ortadan kalktıktan sonra muhtemelen Etik Kurul raporu ve TFF kararı lig oynandığı esnada verilmeyecek. Bu sırada takımlar hem içeride hem dışarıda maçlar oynamayı sürdürecek. Farz edelim TFF şike olmadığına kanaat getirdi. Bu sürecin sonu anlamına gelecek mi? Elbette hayır. Mahkeme 2 yıl sonra şikeyi tespit ederse ne olacak? Geriye dönük olarak hem Süper Lig'de olması gereken takımların hem Avrupa'da Fenerbahçe'ye elenen takımların tazminat hakları ardışık biçimde doğmayacak mı? O zaman bu işin altından kim, nasıl kalkacak? Mehmet Ali Aydınlar'ın okuduğu raporda "şike ile ilgili kanaat oluşan maçlar var" ibaresini bir tek ben mi duydum? PFDK'ya sevk edilen onca kişinin suçları ne? Siz ne düşünüyorsunuz bilmem ama bence süreç giderek "Türk futbolunun âli menfaatleri açısından bu dava kapanmalı" noktasına doğru gidiyor. Bu da Türk futbolundaki temizliğin başka baharlara kalması demek. Mübarek Ramazan ayında önünüze koydukları "sade suya bulgur çorbası" ile iftar yapmanızı isteseler ne düşünürsünüz? Emin olun Türk futbol seyircisi de kopan bunca gürültünün ardından duyduğu açıklama karşısında benzer şeyler düşünüyor.

Dünya liglerinde transfer

· İspanyol ekip Real Sociedad, Inter'de forma giyen defansif orta saha oyuncusu McDonald Mariga'yı kiralık olarak kadrosuna kattı. İsveç Ligi'nde yıldızı parlayan Mariga, önce 2007 yılında Parma'yı katılmış ve bu kulüpte 2010 yılına kadar 62 maça çıkıp 3 gol atmıştı. Ardından 2010 yazında Inter'e gelen Kenyalı oyuncu, Milano ekibinde ise 21 maçta çoğu sonradan olmak üzere forma giyip 1 de gol atmıştı.

· PSV'nin yıldızı Erik Pieters için yaptığı girişimlerden sonuç alamayan Newcastle United, gözünü bir kez daha Manchester City'nin başarılı savunmacısı Wayne Bridge'e dikti. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısını West Ham'da kiralık olarak geçiren 31 yaşındaki oyuncu, Gael Clichy'nin Arsenal'den transfer edilmesinin ardından City tarafından satılık listesine konmuştu.

· Beşiktaş ile olan sözleşmesini yenilemeyen ve sezon sonunda takımdan ayrılan Brezilyalı santrfor Bobo'nun yeni takımı belli oldu. Brezilya Serie A takımlarından Cruzeiro, 26 yaşındaki Bobo'yu renklerine bağladığını resmi internet sitesinden duyurdu. Sporting CP ve Trabzonspor'un da istediği Bobo, sosyal paylaşım sitesi twitter'dan yaptığı açıklamayla Cruzeiro taraftarlarına merhaba dedi.

· İtalya'dan gelen haberlere göre Roma ile Wolfsburg kulüpleri, Simon Kjaer'in transferi konusunda anlaşmaya vardı. Danimarkalı oyuncu geçtiğimiz sezonun başında Palermo'dan 12 milyon euro karşılığında transfer edilmiş, ancak ilk yılında beklenen performansı sergileyememişti. Kjaer'in Wolfsburg ile 2014 yılına kadar sözleşmesi bulunuyordu.

· Arda Turan'ı kadrosuna katan Atletico Madrid yönetimi, Espanyol'ın yıldızı Pablo Osvaldo'yu renklerine bağlamak üzere. Başarılı oyuncuyla tam olarak anlaşma sağlayamayan Madrid ekibi, bu transferin gerçekleşmesi için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır görünüyor. Fiorentina, Lecce ve Bologna gibi kulüplerin formasını giyen 25 yaşındaki Arjantinli oyuncu, 2010'da Espanyol'a transfer olmuştu.

· Genk'in genç orta sahası Kevin De Bruyne, Chelsea'ye transferi konusunda ümidini kesmiş değil. Genç Belçikalı, iki kulüp arasında bir anlaşmanın gerçekleşmesini umuyor. 2008'den bu yana Genk forması giyen Kevin De Bruyne, geçtiğimiz sezon Belçika ekibiyle 32 lig karşılaşmasında görev yaptı.

Türkiye liglerinde transfer

· Süper Lig'in yeni takımlarından Orduspor, Culio'dan sonra Stancu'yu da Galatasaray'dan kiralık olarak kadrosuna katmak üzere. Belçika'nın Bruc takımında forma giyen Josep Akbala'nın transferleri için girişimlerini sürdüren Orduspor yönetimi, transferin yüksek maliyeti nedeniyle rotayı Stancu'ya çevirdi. Stancu'nun yıllık 1 milyon euroluk ücret talebini 800 bin euroya indirmesi, tarafların transferde anlaşmasını sağladı.

· Beşiktaş Yönetim Kurulu ve Transfer Komitesi Üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, Hugo Almeida'yla ilgilenen takımların olduğunu fakat Portekizli yıldızlarını satmayacaklarını açıkladı. Transferlere devam edebileceklerini söyleyen Zülfikaroğlu, adı siyah-beyazlılarla anılan Emmanuel Adebayor ve Pizzi ile ilgilenmediklerini belirtirken düşük maliyetli bir takviye yapılabileceğini sözlerine ekledi.

· Süper Toto Süper Lig'in yeni ekibi Mersin İdman Yurdu, transferde son olarak İsviçre'nin Basel takımında forma giyen Çağdaş Atan'ı kadrosuna kattı. Ankara'daki turnuvada savunmasında verdiği açıklarla endişe yaratan Mersin ekibi böylece geri hattına tecrübe kazandırdı. 2004-2006 yıllarında Beşiktaş, 2006-2008 yıllarında Trabzonspor forması giyen Atan, Alman kulübü FC Energie Cottbus'ta bir sezon oynadıktan sonra Basel takımına transfer olmuştu.

· Fenerbahçe, Daniel Güiza için yurt dışından kulüplerle ile görüşmelerini sürdürüyor. 2007-2008 sezonunda Mallorca forması ile La Liga'da gol krallığı sevinci yaşadıktan sonra 14 milyon euro karşılığında Fenerbahçe'ye transfer olan oyuncu geçtiğimiz 3 sezonda kendisinden beklenenleri sahada verememişti. Sarı lacivertli forma ile 78 maça çıkan oyuncu 29 gol kaydetmişti.

· Spor Toto 2. Lig ekiplerinden Yeni Malatyaspor'un ikinci başkanı Özcan Dündar, Kızılcahamam'daki ikinci etap kamp çalışmalarında, faydalı olamayacaklarına kanaat getirilen bazı futbolcuların gönderilebileceğini söyledi. Dündar, yaptığı açıklamada, teknik direktör Cafer Aydın'ın ve teknik heyetin raporu doğrultusunda daha önce 2 futbolcu ile yollarını ayırdıklarını anımsattı.

· Yeni sezon hazırlıklarını Nuri Asan Tesisleri'nde sürdüren Samsunspor'da Kemal Tokak, Hakan Bayraktar, Orhan Taşdelen ve kaleci Kılıçarslan yönetim tarafından kadro dışı bırakıldı. Özellikle Kemal'in kadro dışı bırakılması konusunda oyuncunun yaptığı transfer açıklamalarının etkili olduğu düşünülüyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016