Sabancı’dan “Hocaların hocası”na anlamlı ödül
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nün bu yılki konusu “Gündelik Yaşamda Türkiye Kökenli Avrupalılar” olarak belirlendi. Bu konunun belirlenmesinde, Türkiye’nin; ekonomik, siyasi ve toplumsal hayatta cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik önemli çabalara ve ilerlemelere rağmen, birçok standart açısından bu hedeflerinin gerisinde kalması etkili oldu. Jüri Özel Ödülü’ne Nermin Abadan Unat layık görüldü.
Nermin Abadan Unat. Yazar, çevirmen, hukukçu, sosyolog, siyaset ve iletişim bilimci. Türkiye’de iletişim bilimlerinin oluşumuna katkı veren öncü isimlerden. “Opinion” sözcüğünün Türkçe karşılığı olan “Kamuoyu” sözcüğünü Türkçeye kazandıran; ayrıca “Public Relations” teriminin Türkçe karşılığı olan Halkla Münasebetler (sonra Halkla İlişkiler oldu) sözcüğünü literatürde ilk kez kullanan kişi. Türkiye’nin ilk kadın gazetecilerinden, ilk mülkiyelilerinden, ilk senatörlerinden. 1963’ten bu yana özellikle Türk dış göçüyle ilgili sorunlara eğildi, yurtta ve yurtdışında çeşitli araştırmalar gerçekleştirdi. Türkçe, Almanca ve İngilizce kitaplar, makaleler yayımladı. 1978-1999 yılları arasında Avrupa Konseyi Kadın Erkek Eşitliği Komisyonu’nda Türkiye’yi temsil etti. 1978-1980 yılları arasında TBMM’de kontenjan senatörü olarak görev yapan Abadan-Unat, 1978’de Federal Almanya Cumhurbaşkanlığı tarafından Yüksek Liyakat Ödülü, 1998’de Aydınlanmanın Kadınları, 2000’de Fullbright Yaşam Boyu Akademik Hizmet gibi çok sayıda ödüle layık görüldü.
2016 yılına kadar da Boğaziçi Üniversitesi’nde yarı-zamanlı olarak çeşitli dersler veren Abadan-Unat bugün 96 yaşında. Abadan-Unat; Türk dış göçüyle ilgili sorunlar ile yurtta ve yurtdışında gerçekleştirdiği çeşitli çalışmalarıyla 2017 Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Sabancı Üniversitesi Onursal Başkanı merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine verilen “Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü”nün bu yılki konusu “Gündelik Yaşamda Türkiye Kökenli Avrupalılar” olarak belirlendi.
Bu konunun belirlenmesinde ise, Türkiye’nin; ekonomik, siyasi ve toplumsal hayatta cinsiyet eşitsizliğini azaltmaya yönelik önemli çabalara ve ilerlemelere rağmen, birçok standart açısından bu hedefl erinin gerisinde kalması etkili oldu.
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü’nde bu yıl, Jüri Özel Ödülü’ne Nermin Abadan-Unat layık görülürken, eşit ağırlıklı verilen üç “Makale Ödülü”ne ise bağımsız araştırmacı Defne Kadıoğlu Polat, City University of New York’tan Zeynep Selen Artan-Bayhan ve Florida Üniversitesi’nden Tolga Tezcan layık görüldüler.
“Teşvik etmek” ve “kıymet bilmek”
Ödül töreninin açış konuşmasını yapan Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Sakıp Sabancı’nın “teşvik etmeye” ve “kıymet bilmeye” çok önem verdiğini ve Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’nin de bu iki ana değer üzerine inşa edildiğini dile getirerek sözlerini başladı.
Güler Sabancı’nın konuşmasında öne çıkan yorumlar şöyle oldu: “Sakıp Sabancı denildiğinde elbette ilk olarak aklımıza ülkesini çok seven, Türk halkı tarafından çok sevilen, samimi, açık yürekli, pozitif, hoşgörülü ve sağduyulu kişiliği geliyor. Sakıp Sabancı eğitime, bilime ve bilim insanlarına çok değer verirdi. Yeniliklerin sıkı bir takipçisiydi. Teknoloji, gelişim onu heyecanlandırırdı. Gençleri dinler, onların düşüncelerini dikkate alırdı. Her fırsatta gençlerin önünün açılması gerektiğini hatırlatır, onlara duyduğu güveni dile getirirdi. Sakıp Sabancı, Türkiye’nin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasının tek kriterinin iyi yetişmiş, iyi eğitilmiş gençlerle olacağına yürekten inandı. Sabancı Üniversitesi mezunları Sakıp Bey’i örnek alarak Türkiye ve dünya ekonomisine katkıda bulunuyorlar. Sakıp Sabancı, sadece fen bilimlerinde, tıpta ilerlemek değil, sosyal bilimlerin de aynı derecede desteklenmesi gerektiğine inandı. Bu anlayıştan hareketle, Türkiye’nin sosyal bilimler alanında verilen ‘tek’ akademik ödülü olan Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri’ni ihdas etti."
Bugüne kadar ödüller kapsamında, demokrasi, çeşitlilik, kentleşme, cinsiyet eşitliği gibi ülke ve dünya gündemindeki konular ele alındı.
Bu yılki ödülün jüri başkanlığı görevini ise Sakıp Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Senem Aydın Düzgit üstlendi.
2018’in konusu: Türkiye’de ve Dünyada Demokratik Yönetişim ve Birlikte Yaşamaya Yönelik Tehditler
Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri, Sabancı Üniversitesi tarafından merhum Sakıp Sabancı’nın vasiyeti üzerine “Türk ve İslam Sanatı, Türkiye’nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi” konularında ihdas edilen ve 13 yıldır düzenlenen bir ödül programı.. Sabancı Üniversitesi bünyesinde, Sanat Sosyal Bilimler Fakültesi ve İstanbul Politikalar Merkezi liderliğinde yürütülüyor. Yarışmaya başvuran makalelerin değerlendirmesi bağımsız ve uluslararası bir jüri tarafından yapılıyor. Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri kapsamında son 12 yılda Türkiye’nin ekonomisinden dış politikasına, tarihinden toplumsal dinamiklerine kadar çeşitli konularda çalışmalar ödüllendirildi. Tüm dünyadan büyük ilgi gören ödüle, 13 yıldır verilen ödüle 31 ülkeden 370’e yakın başvuru oldu. Ödülün 2018 yılı araştırma konusu “Türkiye’de ve Dünyada Demokratik Yönetişim ve Birlikte Yaşamaya Yönelik Tehditler” olarak açıklandı. Araştırma ödülleri güncel bir konuyu akademik platforma taşıyarak, bu konuda çalışan akademisyenleri, özellikle de genç sosyal bilimcileri desteklemeyi amaçlıyor.