S. Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü (Türkiye'de Aleviliğin Uya

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

Sakıp Sabancı'nın vasiyeti üzerine Sabancı Üniversitesi her yıl uluslararası bir araştırma yarışması düzenliyor.

Bu yıla kadar 3 yarışma düzenlendi. Bunların 2'si ile ilgili olarak Washington'da tören yapıldı. Geçen yıl ödül törenleri İstanbul'a alındı. Önceki gün 4'üncü yarışmanın sonuçları açıklandı. Ve de Sabancı Müzesi'nde yapılan törende ödüller dağıtıldı.

Her yıl bir başka araştırma konusu belirleniyor. Fakat genelde araştırmaların ana konusunu Türk ve İslam sanatı, Türkiye'nin tarihi, ekonomisi, sosyolojisi teşkil ediyor. Başvurular, uluslararası alanda uzman isimlerden oluşan bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Türkiye ile ilgili araştırmalar yürüten tüm beşeri ve sosyal bilimcilere açık olan yarışmada, birinciye 20.000 ABD Doları, ikinciye 10.000 ABD Doları ve üçüncüye ise 5.000 ABD Doları ödül veriliyor.

Bu seneki araştırma konusu "Günümüzde Türk Toplumu ve Siyasetinde Çoğulculuk" olarak belirlenmişti.

Sabancı Üniversitesi. Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Rektör Prof. Dr. Tosun Terzioğlu 'nun ev sahipliğinde düzenlenen törende, birincilik ödülünün Vermont Üniversitesi öğretim üyelerinden Kabir Tambar'a verildiği açıklandı.

Kabir Tambar, "Çoğulculuk Çelişkileri: Tören Estetiği ve Türkiye'de Aleviliğin Uyanışı" başlıklı makalesinde, Aleviliği bir 'din' olarak düzenleyen tarihsel süreçleri inceleyerek, günümüz Türkiye'sindeki çoğulculuk politikalarını sorguluyor.

Alevi topluluğunun bilinirlik kazanmasının sadece kimlik politikası ve tanıma ideolojisiyle değil, ritüel biçimindeki farklı ve belirgin bir estetikle mümkün olduğunu ileri sürüyor.

Makalede, geleneksel Alevi ritüeli olan semahın halka açık şekilde icrasının gelişimi inceleniyor. Yazar, semahın halka açık şekilde icrasının, devlet tarafından bir ibadet türü değil, folklor biçimi olarak tanımlanması pahasına da olsa, topluluk geleneklerinin kamuoyu önünde tanınır hale gelmesini sağladığını savunuyor. Bu durumun, paradoksal bir şekilde, hem Türkiye'de artan çoğulculuğun, hem de çoğulculuğun sınırlarının göstergesi olduğu sonucuna varıyor.

Yarışmada ikincilik ödülünü "İkilemleri Aşmak: 'Avrupa', çoğulculuk ve Türk siyaseti için bir 'revizyoncu-statükocu' anahtar" başlıklı çalışmasıyla Oxford Üniversitesi'nde doktora çalışmalarına devam eden Nora Fisher Onar; üçüncülük ödülünü ise, "Kendim İçin Demokrasi: Türkiye'de Dindar ve Laik Kanılar ve Sosyal ve Siyasal Çoğulculuk" isimli makalesi ile Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Somer kazandı. Chicago Üniversitesi'nden Jeremy Walton ve Humboldt Üniversitesi'nden Defne Över de mansiyon ödüllerinin sahibi oldular.

Güler Sabancı ödül töreninde yaptığı konuşmada, "Herkesin özgürce temsil edildiği ve edileceğine güven duyduğu, dolayısıyla gönülden bağlandığı ve barış içinde, uyum içinde yaşadığı bir çoğulculuğa, her bakımdan çoğulculuğa, siyasi, inanç ve kültürel çoğulculuğa, yumuşak ve toleranslı bir değerler çoğulculuğuna, hep birlikte hayat verebilmeliyiz" dedi.

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülü yarışmaları nedeniyle her yıl çok sayıda yabancı ve yerli araştırmacı Türkiye'nin sorunları üzerine ciddi araştırmalar yapıyor.

Bunların en iyilerine ödül veriliyor ama, ödül alamayanlar arasında da çok değerlileri var.

Gönül ister ki bu yarışmalara katılan araştırmalar kısa sürede üniversite tarafından bastırılarak ilgililerin istifadesine sunulsa. Böylece daha geniş çevre araştırmalardan haberdar olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018