Rüzgar altından yana

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Geçtiğimiz hafta altın, uluslararası alandaki siyasi gerilim ve jeopolitik risklerden beslenirken, ABD Başkanı Trump'ın dolar için sarf ettiği sözlerden pozitif etkilenerek ons'ta 30 dolarlık bir ivme kazandı. Cuma günü Paskalya sebebiyle piyasaların kapalı olması, altının yüzde 2.81'lik kazancını korumasını sağladı.

Altın haftaya 1254 dolar/ons seviyesinden başladı. Pazartesi günü Fed Başkanı Yellen, bir üniversitede yaptığı konuşmada, artık sağlıklı bir ekonomiye ulaştıklarını ifade etti. Yüzde 4 seviyesindeki işsizlik, birçok Fed yetkilisinin, tam istihdama işaret ettiği seviyenin biraz altında seyrediyor. Bir diğer parametre olan enflasyon da Fed’in hedefi olan yüzde 2’ye epey yakın. Hal böyle olunca, ekonominin tıkırında ilerlediği ifade edilirken, makul bir büyüme hızına ulaştıklarından dolayı Merkez Bankası olarak odağını değiştireceklerine dair açıklamalar yapıldı. Altın, konuşmalara rağmen iyi bir performans sergileyerek haftanın en kötü seviyesi olan 1247.25 dolar/ons'tan 10 dolarlık sıçramayla 1257 dolar/ons'a ulaştı. Sonraki gün boyunca jeopolitik riskler üzerinden alım görerek fiyat bandını 1270 - 1275 dolar/ons aralığına çıkardı. Bir yandan 'batılı' ülkeler, Suriye’de gerçekleşen kimyasal saldırı sonrasında Ortadoğu’daki mülttefikleriyle bir olarak Beşar Esad üzerine giderken, diğer yandan ABD’nin Rusya ve Kuzey Kore olan ilişkisinde yükselen tansiyondan beslenen altın, günlük bazda yüzde 1.57 değer kazandı. Altın yakaladığı bu yükseliş hareketine hafta ortasında Trump sayesinde ivme kattı. Trump, doların gittikçe çok güçlü olduğunu ve bunun kısmen kendi hatası olduğunu, çünkü insanların kendisine güvendiğini ve bunun nihayetinde yaralayacağını belirtti. Sayesinde tansiyonu düşen dolar, euro karşısında 1.0675 seviyesine çekilirken altın, 1286.90 dolar/ons’u kaydetti. Altın hafta sonuna yaklaşırken frene bastı ancak rakibi dolar tam aksine ivme kazanarak 1.0615 seviyesine ilerledi. Altın haftanın en iyi seviyesini 1288.65 dolar/ons'la kaydetmesinin ardından Cuma günü, Paskalya tatili sebebiyle kapalı olan pek çok piyasadan dolayı altın dar bantta kalarak, yüzde 2.81 ile haftalık kazancını korudu.
Gümüş yüzde 1.25, platin yüzde 1.44 değer kazanırken, paladyum yüzde 1.49 kayıpla grubundan ayrıştı.

Görüldüğü üzere, altın sağlam temeller üzerinden değil de jeopolitik gerilim ve bir kişinin ağzından çıkan söylemler doğrultusunda, 'suni' olarak yükseliyor. Bu yükselişler çok hızlı ve temelsiz olduğundan, 1300 dolar/ons aşılsa bile kar satışlarına karşı direnci düşük olacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018